AddThis Smart Layers

welcome

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«Ετσι με βασάνισαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως» www.asante.gr

«Ετσι με βασάνισαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως»
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 21:12 Asante





Βροχή οι καταγγελίες





Οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για βασανισμούς μεταναστών στο Α.Τ. Ακροπόλεως δεν έχουν τέλος. Συναντήσαμε τον Τζίλι στην οδό Ερμού. Σηκώνει το μανίκι και δείχνει τα σημάδια: «Μ' έγδυσαν και μου έδεσαν τα χέρια. Ενώ με χτυπούσαν πέντε αστυνομικοί, τραβούσαν βίντεο από το κινητό τους. Με πήγαν στον εισαγγελέα με κατηγορία: αντίσταση κατά της αρχής...».

Ο Σενεγαλέζος Τζίλι Ντάου κρατάει το χαρτί των εξετάσεων του νοσοκομείου περιγράφοντας τον βασανισμό του Ο 25χρονος μικροπωλητής Τζίλι Ντάου από τη Σενεγάλη καταγγέλλει στην «Ε» ότι συνελήφθη «από αστυνομικούς στην οδό Ερμού στις 29 Δεκεμβρίου. Με βρήκαν στην πλατεία Καπνικαρέας. Εκείνη τη στιγμή δεν κρατούσα εμπορεύματα. Ηταν γύρω στις 8 το βράδυ, γύριζα στο σπίτι. Μ' έβαλαν στο πρώτο στενό και μ' έριξαν κάτω. Εκεί άρχισαν να με κλοτσάνε στο κεφάλι, σ' όλο το σώμα. Στη συνέχεια, με μετέφεραν με τα πόδια στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Εκεί ήταν 12 αστυνομικοί. Πέντε από αυτούς μπήκαν μέσα στο κελί και με χτύπησαν. Πρώτα μου ζήτησαν να βγάλω όλα μου τα ρούχα. Μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη. Αρχισαν να με χτυπούν με τα κλομπ και γροθιές. Φώναζαν "να φύγεις αν δεν σ' αρέσει στην Ελλάδα ρε" κι έπαιζαν με το γεννητικό μου μόριο. Ο ένας έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά μου, άλλος τραβούσε βίντεο από το κινητό του...».

Προσθέτει πως «με δεμένα τα χέρια έμεινα ολόκληρο το βράδυ στο κρατητήριο. Την επομένη, με μετέφεραν στα δικαστήρια με την κατηγορία: αντίσταση κατά της αρχής. Το δικαστήριο με άφησε ελεύθερο, θα γίνει δίκη στις 12 Δεκεμβρίου. Κάποιοι φίλοι με μετέφεραν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός».
Ο Σενεγαλέζος μικροπωλητής Τζο Ουσμάν λέει: «Πουλούσα τσάντες στην οδό Ερμού. Εκεί με συνέλαβαν κάποιοι αστυνομικοί στις 23 Δεκεμβρίου, γύρω στις 6 το απόγευμα. Μ' έβαλαν σ' ένα στενό που δεν είχε κόσμο και πολύ φως. Με κλοτσούσαν στο στομάχι. Μ' έπιασαν απ' το κεφάλι και με χτυπούσαν στον τοίχο. Πόναγα πολύ κι έβγαλα μια κραυγή. Αρχισαν να μαζεύονται περαστικοί και οι αστυνομικοί με μετέφεραν στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Εκεί άρχισα να κάνω εμετούς, να ουρλιάζω απ' τους πόνους στο στομάχι. Οι αστυνομικοί με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Από αυτό το νοσοκομείο οι γιατροί μ' έστειλαν σε κάποιο άλλο για εξετάσεις στο στομάχι. Εκεί με κράτησαν για νοσηλεία».

Αλλά η περιπέτειά του δεν τελειώνει εκεί: «Την επόμενη μέρα με ξαναγύρισαν στο Α.Τ.: Ακροπόλεως. Με κρατούσαν οκτώ μέρες. Μέχρι που με μετέφεραν στο Αλλοδαπών και μου έδωσαν ένα χαρτί απέλασης και με άφησαν ελεύθερο για να εγκαταλείψω τη χώρα εντός 30 ημερών».

Θυμάται όμως και περιγράφει πως «όταν επέστρεψα από το νοσοκομείο στο κρατητήριο είδα τον Τζίλι, τον γνώρισα. Είμαστε και οι δύο από τη Σενεγάλη. Ακουγα να τον χτυπούν. Τον άκουγα που ούρλιαζε από τους πόνους».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μέλη της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται κρατούμενος ο Χιλιανός μετανάστης. Ο Π. Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης, κατήγγειλε ότι «η επιχείρηση δίωξης μικροπωλητών που ξεκίνησε πήρε διαστάσεις ρατσιστικού πογκρόμ. Στην οδό Ερμού πουλούσε βραχιολάκια για να επιβιώσει ο Χιλιανός που βασανίστηκε. Συνέβησαν κι άλλοι εξευτελισμοί, ξυλοδαρμοί και βασανισμοί Αφρικανών μικροπωλητών στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα. Σημασία έχει αν ο αρμόδιος υπουργός ζητήσει ευθύνες από τον επικεφαλής της επιχείρησης και επιληφθεί όλων αυτών των περιστατικών».

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
(Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: