AddThis Smart Layers

welcome

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες νεκροί..από την ακραία καθεστωτική βία

Εκατοντάδες νεκροί..

πό την ακραία καθεστωτική βία

Οι φονικοί σπασμοί του τέλους του Καντάφι
Ο Καντάφι βομβαρδίζει με γαλλικά Μιράζ τους πολίτες της Λιβύης, ο Αλ-Καλίφα πυροβολεί με αμερικανικά όπλα τους πολίτες του Μπαχρέιν και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάνει περιοδεία στα εμιράτα του Κόλπου με εκπροσώπους βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών για να πουλήσει κι άλλα όπλα. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και οι ηθικοί αυτουργοί των σφαγών είναι ορατοί σε όλη την ανθρωπότητα. Εκατόμβες θυμάτων και στη Λιβύη τις τελευταίες έξι ημέρες, καθώς το καθεστώς κατεδαφίζεται και αντιδρά με τρομερή βία. Δεν πάει πολύ καιρός που αυτό το ίδιο καθεστώς έγινε εταίρος της Βρετανίας, όταν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της Δύσης στον απόβλητο της Λιβύης έναντι αδρής αμοιβής. Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει που ο Μπερλουσκόνι έκανε δεκτό τον Καντάφι εν χορδαίς και οργάνοις στη Ρώμη. Σπουδαίος πελάτης βλέπετε και τα πετροδολάριά του δεν μυρίζουν καταπίεση και αίμα όταν τα τσεπώνουν οι πολεμικές βιομηχανίες, οι τραπεζίτες και οι μιζαδόροι. Αντιθέτως, έχουν μια υπέροχη μυρωδιά πλούτου.
Και τώρα τι να πουν όλοι αυτοί που αρέσκονται στα δημοκρατικά προσχήματα; Υποτίθεται ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων. Και καλούν να σταματήσει η σφαγή πολύ υποκριτικά, όταν μέχρι προχθές μοσχοπολούσαν στον Καντάφι τα όπλα τους και τον έχριζαν χωροφύλακα των μεταναστών.

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες από την ακραία καθεστωτική βία

Ύστερα από πέντε ημέρες διαδηλώσεων και 233 νεκρούς, την Κυριακή το βράδυ ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, γιος του Μουαμάρ Καντάφι, μίλησε στην λιβυκή κρατική τηλεόραση και διέψευσε ότι υπάρχει πραγματική δυσαρέσκεια, αποδίδοντας τις εξεγέρσεις για την ανατροπή του καθεστώτος στην ξένη επέμβαση, σε μεθύστακες και κακοποιούς. Η εξέγερση που άρχισε από την ανατολική πόλη Βεγγάζη εξαπλώθηκε σε όλα τα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τρίπολης, αλλά και σε αγροτικές περιοχές, με μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού, ο μέσος όρος ηλικίας του οποίου είναι 24,2 έτη και το ποσοστό εγγραμματοσύνης 88%. Συγκεντρώνει δηλαδή μερικά από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται και στις άλλες αραβικές χώρες. Πριν από μερικές εβδομάδες αυτοί οι νέοι έκαναν εφόδους σε ανεγειρόμενες οικοδομές κατοικιών και κατέλαβαν διαμερίσματα που αργούσαν να παραδοθούν, επιτέθηκαν μάλιστα σε ξένες οικοδομικές εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο, υποκείμενη αιτία, όπως αναφέρθηκε τότε, ήταν η διαφθορά γύρω από το τη στέγη. Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται δεκάδες ξένες εταιρίες που λυμαίνονται τομείς της οικονομίας από τα πετροχημικά μέχρι τα δημόσια έργα, μεταξύ των οποίων πολύ μεγάλες όπως η British Petroleum, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κάνει εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά του Κόλπου της Σύρτης. Επίσης πολλές ιταλικές και τουρκικές εταιρίες, οι τελευταίες ιδίως στον τομέα των οικοδομών. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 12.000 δολάρια, αλλά αυτό, ως γνωστόν, δεν αντανακλά την πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του πληθυσμού.

Το καμένο χαρτί του χάους
Ο γιος του “ηγέτη”, ο οποίος αναφέρεται, μάλιστα, από τα διεθνή ΜΜΕ ως "μεταρρυθμιστής", απευθύνθηκε από την τηλεόραση όπως όλοι οι εκπρόσωποι καθεστώτων που παραπαίουν : “Ή εμείς ή το χάος”: Θα πάρουν την εξουσία οι Ισλαμιστές, θα γίνει εμφύλιος ανάμεσα στις πλούσιες ανατολικές και στις πυκνοκατοικημένες δυτικές περιοχές, θα επιστρέψει η αποικιοκρατία. Για να προστατέψει τη Λιβύη από το χάος δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει ακραία βία, αστυνομία, στρατό και μισθοφόρους, εναντίον των ελάχιστων διαδηλωτών. Γιατί τι είναι μερικές χιλιάδες μπροστά στα 6 εκατ. κατοίκους της Λιβύης;
Ένα από τα πολλά ελαττώματα των δικτατόρων είναι η αμετροέπεια και το θόλωμα της κρίσης. Ο υιός Καντάφι δεν είχε αντιληφθεί ότι το χαρτί του χάους δεν παίζεται πια στον αραβικό κόσμο. Τη Δευτέρα , 1 εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τρίπολη, διαψεύδοντας και τους δύο ισχυρισμούς του. Και για τον αριθμό αυτών που θέλουν να πέσει το καθεστώς και για για τον τόπο – η Τρίπολη , στα δυτικά της χώρας, θεωρείται προπύργιο του καθεστώτος.
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κανταφικό καθεστώς πέφτει είναι ισχυρά. Εκτός από το θάρρος και την αποφασιστικότητα των πολιτών, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι παραιτήθηκαν ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτηση την απομάκρυνση του Καντάφι, οι πρέσβεις στην Ινδία, στο Ην. Βασίλειο, στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην Ινδονησία και στην Πολωνία, καθώς και ότι αυτομόλησαν δύο πιλότοι στη Μάλτα, αρνούμενοι να βομβαρδίσουν πολίτες. Το Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε στις 1.30 π.μ ,22/2, ότι αξιωματικοί του στρατού της Λιβύης εξέδωσαν ανακοίνωση που καλούν το στρατό να ενωθεί με το λαό και να ανατρέψει τον Καντάφι. Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, διαμαρτυρόμενος για την υπερβολική βία.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή από την άποψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ελικόπτερα με πολυβόλα επιτίθενται στον κόσμο, μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Βεγγάζη και άλλες περιοχές, αναφέρονται πυρά πυροβολικού και ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούν αδιακρίτως. Μάρτυρες λένε ότι ομάδες μισθοφόρων τρέχουν στους δρόμους, πυροβολούν και διαλύουν τους συγκεντρωμένους. Ο φόρος αίματος μόνο τη Δευτέρα έφτασε στους 250 νεκρούς. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών.

Ο Καντάφι σε διμέτωπο, η Βεγγάζη στα χέρια των εξεγερμένων
Το καθεστώς περιόρισε ασφυκτικά την επικοινωνία μέσω του Ίντερνετ και άλλων συνδέσεων, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη ροή πληροφοριών και εκτός από τη βεβαιότητα των σφαγών δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για την κατάσταση μέσα στη χώρα. Το κανάλι Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε αργά το βράδυ , στις 21/2, ότι ο Καντάφι πρόκειται να μιλήσει στην τηλεόραση και όντως εμφανίστηκε μέσα σε ένα βαν, προκειμένου, όπως λέγεται, να δείξει ότι είναι στη Λιβύη και δεν το έχει σκάσει (προς Βενεζουέλα, όπως είπε ο Ου. Χαγκ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, πράγμα που η Βενεζουέλα διέψευσε).
Το BBC μεταδίδει (22/2) από την Τρίπολη ότι , παρόλο που στην πρωτεύουσα υπάρχει ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, στη Βεγγάζη ο έλεγχος έχει περάσει στα χέρια των εξεγερμένων. Κάτι που ομολόγησαν και οι λιβυκές Αρχές. Ο στρατός έχει παρουσία μόνο στο αεροδρόμιο, το οποίο είναι κατεστραμμένο, και στα προάστια. Οι κάτοικοι σχημάτισαν επιτροπές για να διατηρήσουν τις λειτουργίες της πόλης. Φαίνεται πως ο Καντάφι είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα. Από τη μια των εξεγερμένων πολιτών και από την άλλη μονάδων του στρατού που έχει ξεσηκωθεί εναντίον του (BBC), ενώ έχει χάσει τον έλεγχο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.

Σε επέμβαση του ΝΑΤΟ καλεί ο Βρετανός πρώην υπ. Εξωτερικών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Όουεν κάλεσε τον ΟΗΕ να κηρύξει την κατάσταση στη Λιβύη ως απειλή για την ειρήνη, βάσει του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη, να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων τον εναέριο χώρο της Λιβύης και και να ζητήσει από την περιφερειακή δύναμη, το ΝΑΤΟ, να την επιβάλει από σήμερα τα ξημερώματα. Ζητά να συμμετάσχει η Αίγυπτος για να μην αποτελεί μόνο δυτική πρωτοβουλία (Guardian, 1.30 π.μ. 22/2).
Αυτή η προτροπή μυρίζει πολύ πετρέλαιο. Στα 108 δολάρια έφτασε το βαρέλι, ύστερα από την εξέγερση στη Λιβύη και οι “επενδυτές” έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολύ ότι θα υπάρχουν διακοπές στις προμήθειες.

Πηγή: Αριστερό Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: