AddThis Smart Layers

welcome

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κοινωνική τάξη και ψυχοθεραπεία

Όταν το πλαίσιο αλλάζει..





Η κοινωνική τάξη συμπεριλαμβάνει πολλαπλές σχέσεις με οικονομικές και άλλες δομές όπως η εθνικότητα, η θρησκεία, το φύλο, η σεξουαλική προτίμηση και άλλα. Συμπεριλαμβάνει επίσης και σχέσεις μεταξύ τάξεων. Αν προσπαθούσαμε να ορίσουμε την κοινωνική τάξη, θα λέγαμε ότι είναι κάτι που μεταβάλλεται εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει χρήματα και δύναμη και σε άλλες όχι κάτι το τόσο συγκεκριμένο, όπως η επαγγελματική και οικογενειακή θέση. Ανάλογα με την τάξη που ανήκει ένα άτομο και τον ρόλο αυτής στην κοινωνία το ίδιο δομεί και μια διαφορετική αφήγηση για τον εαυτό του. Η θέση ενός ατόμου στην οικονομία και μέσω αυτής στην κοινωνική τάξη, προσδιορίζεται από αυτά που βγάζει και από αυτά που του δόθηκαν.

Η τάξη επίσης μπορεί να προσδιοριστεί από το πόσο αυτόνομη ή όχι είναι η εργασία ενός ατόμου και πόσο σεβαστή. Ανάλογα με το σε ποια τάξη ανήκει ο καθένας, αυτή του προσδιορίζει και την πρόσβαση σε πήγες και υπηρεσίες. Θα είναι ένας δημόσιος παιδικός σταθμός ή μια νταντά στο σπίτι, ένα δημόσιο νοσοκομείο ή ένας τοπ ειδικός και τέλος θα περιμένει στην ουρά για να συμπληρώσει μια αίτηση για δουλεία ή θα το κάνει από το φαξ του γραφείου του.

Ένα άλλο σημείο που διαμορφώνεται από την κοινωνική τάξη είναι η εξισορρόπηση των ατυχιών. Για παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε μια γυναίκα που χάνει τον άντρα της και έχει παιδιά, η μια γυναίκα μετά από ένα διαζύγιο και πως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και σε άλλες, η οικονομική άνεση μπορεί να κάνει τα πράγματα περισσότερο ομαλά. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε μια χαμηλή τάξη και κατοικούν σε ένα γκέτο έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ναρκωτικά, συμμορίες, βία και φόνους. Γενικά ο ρατσισμός εντείνει τις ανισότητες. Στις εντελώς ρατσιστικές κοινωνίες η φυλή και η τάξη είναι δυο έννοιες που συνυπάρχουν. Σε πατριαρχικές οικογένειες χαμηλής τάξης συναντάμε τις γυναίκες να μην εργάζονται και να παραμένουν στο σπίτι ή όταν εργάζονται να παίρνουν λιγότερα χρήματα και να κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες γυναίκες ανώτερων τάξεων από σεξουαλική παρενόχληση.

Ταξικές Επιρροές στην Θεραπεία.
Σπάνια το θέμα της τάξης είναι ένα θέμα που σκέφτονται ο θεραπευτής και ο θεραπευομένος. Οι περισσότεροι θεραπευτές ανήκουν όμως στην μέση τάξη και είναι επαγγελματικά αυτόνομοι. Οι πελάτες είναι πιθανό να αναμένουν οι άξιες τους να αντιστοιχούν σε αυτή την τάξη. Ένα άλλο θέμα είναι ότι θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι κάποια από τα προβλήματα στις οικογένειες μπορεί να έχουν την ρίζα τους σε κάτι τέτοιο. Μια διάφορα σε αυτό τον τομέα θα είναι πιθανό να δημιουργήσει αμηχανία του θεραπευτή για το ακριβό του γραφείο αλλά και σε ένα βαθύτερο επίπεδο μια σκοπιά και αντίληψη για την τάξη του θεραπευομένου, μέσα από την σκοπιά της τάξης που ανήκει εκείνος. Οι θεραπευτές ολοένα και περισσότερο ζουν και εργάζονται σε πολύ-πολιτισμικά και διαφυλετικά περιβάλλοντα. Όμως, οι υπάρχουσες μειονότητες δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στον χώρο της θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μειονοτήτων σε ένα μεγάλο βαθμό βλέπουν λευκούς θεραπευτές. Αντιστρόφως ολοένα και αυξάνει η μειονοτική πελατεία των λευκών θεραπευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: