Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου

Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

AddThis Smart Layers

welcome

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Σοκ: Δύο αυτοκτονίες την ημέρα στην Ελλάδα του 2010 | blog.gr

Σοκ: Δύο αυτοκτονίες την ημέρα στην Ελλάδα του 2010 | blog.gr


Μια πραγματικότητα που πνίγει... Οι Έλληνες του 2010 οι οποίοι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία
ήταν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009.
Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), που λειτουργεί η ΜΚΟ Κλίμακα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.
«Εχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, εάν όχι τριπλασιαστεί», λέει χαρακτηριστικά, ο κλινικός ψυχολόγος της Κλίμακας κ. Αρης Βιόλατζης, αναφέροντας ότι από περίπου μία την ημέρα που ήταν η συχνότητα των αυτοκτονιών το 2009, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις δύο. Ακόμα χειρότερα: πρόκειται για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, υποπολλαπλάσιες δηλαδή του πραγματικού αριθμού, μιας και οι θάνατοι αυτοί λόγω του ισχυρού ακόμα στίγματος καταγράφονται συνήθως ως δυστυχήματα.
Οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο στην αυτοχειρία είναι πολλοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δυσμενής οικονομική συγκυρία, τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα όπως τα χρέη, η ανεργία και οι άπειρες οικονομικές υποχρεώσεις που μαστίζουν τη χώρα, οδηγούν συχνά τον σύγχρονο Έλληνα σε αδιέξοδο.
H ψυχίατρος της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 Ελένη Μπεκιάρη,μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι το 2010 υπήρξαν συνολικά 2.500 κλήσεις από άτομα που είτε έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας, είτε είχαν κάνει ήδη την απόπειρα, είτε από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.
Οι κλήσεις αυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι κλήσεις που δέχεται ο αριθμός από άτομα που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα είναι λιγότερες από όσες αφορούν οικονομικά. Τα δυσβάσταχτα χρέη φαίνεται ότι πνίγουν στην κυριολεξία τον Έλληνα πολίτη.
Ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με την ψυχίατρο Ελένη Μπεκιάρη, τα άτομα που τηλεφωνούν συχνότερα είναι ηλικίας 40-49 ετών, ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι περισσότερες κλήσεις γίνονται από Αττική και Κρήτη.
Οσοι τηλεφωνούν στη γραμμή παρέμβασης της Κλίμακας, στον αριθμό 1018, είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση, σε απελπισία. Νιώθουν ότι είναι βάρος στους άλλους, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. «Οι δεσμοί τους έχουν διαταραχθεί και αυτό είναι που παράγει τον αυτοκτονικό ιδεασμό.Γι' αυτό άλλωστε τονίζουμε πόσο καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίζει η βία μέσα στην οικογένεια», όπως αναφέρουν κλινικοί ψυχολόγοι.
Η γενικότερη ηλικιακή ομάδα που οδηγείται στην αυτοχειρία είναι αυτή των 35-55, ενώ οι άνδρες φαίνεται ότι επιλέγουν πιο «αποτελεσματικούς» τρόπους. Απαγχονισμός, φάρμακα, πυροβολισμός είναι οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι. Η αυτοκτονία πάντως είναι μια πολύ μοναχική πράξη και έχει μεγάλο πόνο, τονίζουν οι ειδικοί.
Δημοσίευση σχολίου