AddThis Smart Layers

welcome

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Πρακτικές της Αφηγηματικής Θεραπείας για Οικογένειες και Άτομα με ”σοβαρές” προκλήσεις ψυχικής υγείας: από τη θυματοποίηση στην προσωπική ικανότητα



Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work (Australia)
ΚΕΝΤΡΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ελλάδα)


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Πρακτικές της Αφηγηματικής Θεραπείας για
Οικογένειες και Άτομα
με ”σοβαρές” προκλήσεις ψυχικής υγείας:
από τη θυματοποίηση στην προσωπική ικανότητα



«……
πάντα υπάρχει ζωντανή εμπειρία που βρίσκεται έξω από τις κυρίαρχες ιστορίες
….»


Jill Freedman & Gene Comps
(1994).


με τη διεθνή εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια
του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας
RUTH PLUZNIK
Ιδρύτρια του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας (Τορρόντο)
Διευθύντρια Κλινικών Υπηρεσιιών του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας για Παιδιά του Τορόντο (Καναδάς)

Ανοιχτή στο κοινό διάλεξη

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, 7.00 μ.μ.- 9.30 μ.μ.
Αμφιθέατρο Τοπογράφων, Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτικό
Σεμινάριο Σαββατοκύριακο 21-22 Μαίου 2011
Κτίριο Τοπογράφων, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: 6974-361096, adamharvatis@gmail.com


Λίγα λόγια για το σεμινάριο:
Η αφηγηματική θεραπευτική πρακτική λαμβάνει υπόψη ότι στη διαμόρφωση «σοβαρών» προβλημάτων ψυχικής υγείας εμπλέκονται ιδέες για την «κανονικότητα» και την «επιτυχία στη ζωή». Αυτές οι ιδέες παράγονται κοινωνικά και εμπλέκονται έντονα τόσο στην παραγωγή όσο και στη συντήρηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Η αφηγηματική θεραπεία δεν στέκεται απλά κριτικά απέναντι σε κυρίαρχες ιδέες που υποβιβάζουν τις ζωές ανθρώπων και οικογενειών αλλά προσφέρει τρόπους για να αποδομηθούν (μέσα και έξω από το θεραπευτικό πλαίσιο).
Δημιουργεί έτσι τις αφετηρίες για την παραγωγή εναλλακτικών γραμμών ιστορίας, παρά ή και εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους και στις οικογένειες τους να προχωρήσουν από τις προβληματικές ιστορίες σε προτιμώμενες ιστορίες της ζωής τους και έτσι να τοποθετηθούν απέναντι στις προκλήσεις της ζωής όχι πλέον ως θύματα αλλά ως ενεργοί διαμορφωτές της.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
- Εξωτερίκευση των προβλημάτων: η πολιτική της
- «Διπλή ακρόαση»: αναγνώριση της πολυπλοκότητας μέσω της ακρόασης τόσο των ιστοριών για τη δυσκολία όσο και των ιστοριών για την αντίσταση και την αντοχή
- Το «απόν αλλά υπονοούμενο»
- Ανάδειξη των δεξιοτήτων και γνώσεων για τη ζωή και ευκαιριών για την ανάπτυξη προτιμώμενων ιστοριών για τη ζωή και τις σχέσεις
- Συζητήσεις επανενσωμάτωσης στη μνήμη (re-membering conversations) για την αποκατάσταση μιας ομάδας υποστήριξης της ζωής
- Η πρακτική των «εξωτερικών μαρτύρων» ως «συν-θεραπευτών»

Κλινικά παραδείγματα, βίντεο, ζωντανές παρουσιάσεις αφηγηματικών κλινικών πρακτικών και συμμετοχικές πρακτικές στοχεύουν να δώσουν στους συμμετέχοντες νέους τρόπους αντίληψης αλλά και χρήσιμα εργαλεία δουλειάς.

Η Αφηγηματική Θεραπεία είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού συστημικού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού συστημικού θεραπευτή. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.
Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.
Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.


Στο σεμινάριο θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.(παρακαλούμε ενημερώστε μας έγκαιρα για τις ανάγκες μετάφρασης που έχετε ώστε να φροντίσουμε να υπάρχει άνθρωπος που θα κάνει παράλληλη μετάφραση για εσάς)
Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση από το Κέντρο Dulwich Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.

Σεμινάριο:
Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. -5.00 μ.μ.
Κτίριο Τοπογράφων

Ακόμη παρακολουθήστε την Παρασκευή 7.00- 9.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Τοπογράφων στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης την

Ανοιχτή στο ευρύ κοινό Διάλεξη-Παρουσίαση της κ. Pluznik με θέμα:
Φέρνοντας κοινωνική δικαιοσύνη
στη θεραπεία με πρόσωπα που αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις σε θέματα ψυχικής υγείας


Η Ruth Pluznick είναι διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας για Παιδιά του Τορρόντο, στον Καναδά. Είναι ιδρύτρια και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορρόντο και μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας, με 15-ετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δουλειά με οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (οι οποίες συχνά ζουν κάτω από αντίξοες κοινωνικές συνθήκες). Ανάμεσα στα άλλα έχει διαμορφώσει (μαζί με την Natasha Kis-Sines) ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συνεισφοράς παιδιών και νέων που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.



Πληροφορίες για το σεμινάριο: Αδάμ Χαρβάτης,
Ψυχολόγος MSc, PhD
Τηλ. 6974-361096
Μail: adamharvatis@gmail.com

Δήλωση συμμετοχής μέχρι Δευτέρα 16 Μαΐου:
180 € (για επαγγελματίες)
130 € (για φοιτητές/τριες)
Δήλωση συμμετοχής μετά την Δευτέρα 16 Μαΐου:
200 € (για επαγγελματίες)
150 € (για φοιτητές/τριες)

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε αποστείλατε στο παραπάνω e-mail αίτηση με τα στοιχεία σας ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΘΕΣΗ (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε - εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail).

Δεν υπάρχουν σχόλια: