AddThis Smart Layers

welcome

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Φέρνοντας κοινωνική δικαιοσύνη στη θεραπεία με πρόσωπα που αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις σε θέματα ψυχικής υγείας


Φέρνοντας κοινωνική δικαιοσύνη
στη θεραπεία με πρόσωπα που αντιμετωπίζουν έντονες προκλήσεις σε θέματα ψυχικής υγείας
Ανοιχτή διάλεξη
με τη Ruth Pluznik

Παρασκευή 20 Μαίου 2011, 7.00 μ.μ.-9.30 μ.μ.
Αμφιθέατρο Τοπογράφων, Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης
 Έχουν οι θεραπευτές/τριες την ευθύνη να εξετάζουν τις πολιτιστικές και κοινωνικές συνθήκες που συμβάλλουν στο να υποφέρουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ψυχικής υγείας; Πώς ανταποκρινόμαστε στην κοινωνική αδικία; Μήπως οι ίδιες οι επαγγελματικές πρακτικές μας συμβάλλουν στα «προβλήματα» τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε;
Η αφηγηματική θεραπεία αναγνωρίζει ότι η ταυτότητα μας διαμορφώνεται από τις ιστορίες που ακούμε για τον εαυτό μας και τις ζωές μας.  Μέσα σε αυτές τις ιστορίες εμπεριέχονται προσδοκίες για τη ζωή και τις σχέσεις που αντανακλούν κυρίαρχες πολιτιστικές ιδέες για το τι είναι «κανονικό» και «σωστό». Η ντροπή και η ενοχή έτσι γίνονται κομμάτι της εμπειρίας των προκλήσεων ψυχικής υγείας και αυτό αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια. Αλλά και αυτοί που ζητούν βοήθεια μπορεί να υποστούν πρακτικές εξουσίας και προνομίων που κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη.
Η αφηγηματική θεραπεία προσφέρει τρόπους για την αποδόμηση των κυρίαρχων ιδεών για την επιτυχία στη ζωή. Δημιουργεί έτσι αφετηρίες για εναλλακτικές γραμμές αφήγησης της ζωής και των σχέσεων, παρά ή και εξαιτίας των προβλημάτων στη ζωή.  Οι αφηγηματικές ιδέες δίνουν τη δυνατότητα σε εναλλακτικές γραμμές ιστοριών να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίδραση στις ατομικές ζωές και στη συλλογική συνείδηση. Η τιμή στις εναλλακτικές γραμμές ιστοριών μπορεί να ειδωθεί ως «αντίσταση» στην περιθωριοποίηση.  Μία γραμμή αφήγησης για την «αντίσταση» μπορεί να ειδωθεί ή να βιωθεί ως ένδειξη προσωπικής ικανότητας και όχι θυματοποίησης, ως μία πύλη για μια διαφορετική αίσθηση ταυτότητας.
Η αποδόμηση των κυρίαρχων ιδεών για τις προκλήσεις ψυχικής υγείας μας προσκαλεί επίσης στη διερεύνηση των «επαγγελματικών ιστοριών» που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή «προβληματικών» ταυτοτήτων για τους ανθρώπους.  Σε αυτή την παρουσίαση, θα εξεταστούν επίσης επαγγελματικές ιστορίες και πρακτικές. Θα παρουσιαστούν περιγραφές της δουλειάς στο Τορόντο για να δειχθούν οι δυνατότητες της αφηγηματικής πρακτικής για μια κοινωνικά «δίκαιη» θεραπεία, καθώς δουλεύουμε μαζί με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ψυχικής υγείας. Οι ιδέες και πρακτικές μπορούν να δώσουν ιδέες για την εργασία και με άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων.


Η Ruth Pluznick είναι διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας για Παιδιά του Τορρόντο, στον Καναδά. Είναι ιδρύτρια και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορόντο (Καναδάς), μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre of Narrative Therapy (Αυστραλία).

Η διάλεξη αυτή λοιπόν μπορεί να αφορά πολύ περισσότερους από επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας (π.χ. οργανώσεις ενδιαφερόμενων και συγγενών, εθελοντικές οργανώσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας κ.α.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: