AddThis Smart Layers

welcome

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στη φυλακή μέλος προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ

Στη φυλακή μέλος προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ



Αθήνα, 10 Μαΐου 2011
Ο Μιχάλης Καλογεράς, 26 χρονών, είναι ένας ακόμα νέος που κατάφερε να βγει νικητής από τον κόσμο των ναρκωτικών. Με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, μετρά ήδη 3 χρόνια καθαρός από ουσίες και έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την αποφοίτησή του από το πρόγραμμα.
Ωστόσο, στις 2 Μαΐου η πορεία του Μιχάλη προς μια νέα ζωή διακόπηκε απότομα, όταν συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων. Βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί το 2009, ο Μιχάλης κρατείται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Γρεβενών με ποινή κάθειρξης επτά ετών για μικροκλοπές, τις οποίες είχε τελέσει όταν έκανε χρήση ουσιών και πριν από την ένταξή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησής του (στις 18 Μαΐου) να ανασταλεί η επιβολή της ποινής με τον όρο παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου ο Μιχάλης να μπορέσει να ολοκληρώσει, όπως επιθυμεί, την προσπάθειά του, αφήνοντας οριστικά πίσω του τη χρήση και την παραβατικότητα.
Μέσα στη φυλακή ο Μιχάλης ενδέχεται να βυθιστεί σε ένα ψυχολογικό τέλμα από το οποίο έκανε μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ξεφύγει και να κάνει και πάλι χρήση ναρκωτικών. Το προβληματικό περιβάλλον της φυλακής αυξάνει τις πιθανότητές υποτροπής.
Η εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, που έχει καταθέσει ο Μιχάλης, από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 18 Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο Μιχάλης χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως άτομο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και όχι ως εγκληματίας. Η λύση του προβλήματος της εξάρτησης δεν βρίσκεται στην τιμωρία και στον εγκλεισμό αλλά στην υποστήριξη της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.
Το ΚΕΘΕΑ ελπίζει σε θετική έκβαση της υπόθεσης του Μιχάλη, η οποία θα μεταφέρει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης. Η φυλακή και το κοινωνικό περιθώριο δεν αξίζουν σε αυτούς που προσπαθούν να ξαναβρούν το νήμα της ζωής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, στο 2310 526006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: