AddThis Smart Layers

welcome

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η αιώνια αγάπη στα ζευγάρια είναι βιολογικά πιθανή — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Η αιώνια αγάπη στα ζευγάρια είναι βιολογικά πιθανή — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Όλοι θυμόμαστε την έντονη αίσθηση ενός νέου έρωτα... στην αρχή μια νέας σχέσης. Παρά τη μέχρι σήμερα συζήτηση ότι η έντονη αγάπη φθίνει με τα χρόνια υπάρχουν ζευγάρια που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο ακόμη και μετά από πολλά χρόνια γάμου. Σε μια νέα μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, οι ερευνητές ανακάλυψαν παρόμοιες νευρολογικές αντιδράσεις με εκείνες των ‘ερωτοχτυπημένων’ στον εγκέφαλο ανθρώπων που βίωναν μια μακροχρόνια και πλήρης σχέση.

Η μελέτη αρχικά κατέγραψε τα αισθήματα εκείνων που ξεκίναγαν μια σχέση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτά τα άτομα όταν έβλεπαν μια φωτογραφία του έτερον ήμισυ έδειχναν δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία επεξεργάζεται το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Αυτή η περιοχή στον εγκέφαλο σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού, αλκοόλ αλλά και με τις επιθυμίες μας. Η ίδια περιοχή παρέμενε αδρανής όταν οι ερωτευμένοι έβλεπαν φωτογραφίες ανθρώπων που έμοιαζαν με το ταίρι τους.

Ο Άρθουρ Άρον, νευροεπιστημόνας ειδικός σε κοινωνικά θέματα από το Παν/μίο Στόνυ Μπρουκ, εξέτασε στη συνέχεια 17 άτομα που είχαν μακροχρόνιες σχέσεις και στις οποίες δήλωναν ερωτευμένοι όπως στην αρχή. Με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου μπροστά από τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους συντρόφων οι άνθρωποι αυτοί έδειχναν ακρίβως την ίδια δραστηριότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους όπως νεοερωτευμένοι. Μάλιστα όσο πιο ερωτευμένοι και πλήροις ένιωθαν στη σχέση τους τόσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα στην περιοχή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι δεν είναι απίθανη η ‘αιώνια αγάπη’ και ότι ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο για την κατανόηση της βιολογικής βάσης των συναισθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: