AddThis Smart Layers

welcome

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ι.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης που οδηγεί σε Βασικό Πτυχίο Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας
(Σύντομη Περιγραφή)

Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια. Περιλαμβάνει:

A) Μία σειρά από 6 εκπαιδευτικά τριήμερα (ανοιχτή εκδήλωση + διήμερο σεμινάριο), που κατανέμονται στο διάστημα δύο χρόνων (2011-12 και 2012-13) και πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Οι εκπαιδευτές είναι μέλη του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Dulwich Centre, του διεθνούς εκπαιδευτικού θεραπευτικού κέντρου της Αυστραλίας, που έχει εισηγηθεί την Αφηγηματική Θεραπεία..
           

B) Ενότητα Πιστοποίησης. Αυτή αφορά μία στενή συνεργασία με το Dulwich Centre, η οποία περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία:
α) Ανάγνωση βιβλιογραφίας και συγγραφή εργασιών.  Αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε στενή συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, μέσω διαδικτύου (e-leanring).
Καταρχήν η ανάγνωση της βιβλιογραφίας θα αφορά 10 θέματα και θα καταλήξει σε 10 μικρές εργασίες-αναστοχασμούς των 500 περίπου λέξεων (οι οποίες θα αποτελούν στην ουσία απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήσεις που στόχο θα έχουν να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση των συμμετεχόντων με την πρακτική). Η πρακτική αυτή δεν είναι απαραίτητο να είναι κλασσική ψυχοθεραπευτική πρακτική, θα πρέπει όμως να είναι πρακτική.  Για παράδειγμα, μπορεί να αφορά το συντονισμό κάποιας εκπαιδευτικής ομάδας, η οποία θα οργανωθεί και θα συντονιστεί με βάση τις αρχές και τις πρακτικές της Αφηγηματικής Θεραπείας. Το Dulwich Centre και ο συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα με χαρά θα συζητήσουν τέτοιες προτάσεις από εκπαιδευόμενους.  
Στην πορεία μία από αυτές τις εργασίες θα διευρυνθεί στις 1000 λέξεις και θα αναρτηθεί στο e-learning site του Dulwich Centre.
Η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε μία μεγαλύτερη εργασία των 5000 λέξεων με θέμα επιλογής του εκπαιδευόμενου. Αυτή θα είναι και η τελική εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, που θα έρθει στην Ελλάδα.
β) Eποπτεία από το Dulwich Centre. Αυτή περιλαμβάνει δύο τηλεφωνικές ή μέσω skype εποπτείες με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre καθώς και μία τελική "ζωντανή" εποπτεία με το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα έρθει στην Ελλάδα για την παρουσίαση των εργασιών.

            Το κόστος του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή:
          Το κόστος των 6 ανεξάρτητων εκπαιδευτικών ενοτήτων (180 ευρώ η μια για επαγγελματίες, 130 για φοιτητές για τη φετινή χρονιά με την έγκαιρη πληρωμή της καθεμίας ενότητας) + 1000 ευρώ για τη συνεργασία με το Dulwich Centre η οποία περιγράφτηκε πιο πάνω (ενότητα διπλώματος). Η πληρωμή για την ενότητα πιστοποίησης θα γίνει σε τρεις δόσεις με την έναρξή της κατά το δεύτερο έτος του εκπαιδευτικού προγράμματος.
ΙΙ.
    Επιπλέον στην Ελλάδα υπάρχει:
Α) Διαδικτυακή ομάδα συζήτησης για την Αφηγηματική Θεραπεία. Εκεί θα βρείτε εισαγωγικά κείμενα αφηγηματικής θεραπείας αλλά και κείμενα αφηγηματικής θεραπείας για ειδικά θέματα. Θα βρείτε επίσης το υλικό από τα σεμινάρια αφηγηματικής θεραπείας τα οποία έχουν προηγηθεί καθώς και μέρος από τις εργασίες των σπουδαστών που έχουν ολοκληρώσει το πτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αφηγηματική θεραπεία. Η διεύθυνση της διαδικτυακής ομάδας είναι: http://groups.google.com/group/afhghmatikh-therapeia?hl=el?hl=el

Β) Ομάδα Ενδοεποπτείας για την Αφηγηματική Θεραπεία που λειτουργεί περίπου κάθε 30 μέρες στη Θεσσαλονίκη (η οποία έτσι και αλλιώς είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει στα σεμινάρια ή όχι).
      Η λογική οργάνωσης των προγραμμάτων Αφηγηματικής Θεραπείας είναι μία λογική που θέλει να δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα σε σχέση με αυτήν. Για αυτό και υπάρχει α) η ανοιχτή (δωρεάν) εκδήλωση της Παρασκευής πριν το κάθε σεμινάριο, β) η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς (ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του στο πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα)  οποιοδήποτε σεμινάριο θέλει καθώς και γ) η ανοιχτή ομάδα ενδοεποπτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: