AddThis Smart Layers

welcome

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

3.000 απόπειρες αυτοκτονίας κάθε μέρα

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο βάζουν τέλος στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτοκτονία σε μερικές χώρες και στις ηλικίες 15-44 ετών αποτελεί μια από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου και τη δεύτερη αιτία στην ομάδα ηλικιών από 10-24 ετών.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2006 σημειώθηκαν 394 θάνατοι από αυτοκτονίες (326 άντρες και 68 γυναίκες). Ο αριθμός όμως των καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού επειδή κάποιες συγκαλύπτονται για λόγους «στιγματισμού» (π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ).

Λόγω της αύξησης των αυτοκτονιών κατά 15% μετά την οικονομική κρίση ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας το 2010 υπολογίζεται στους 500, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τη 10 Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας.

Η πρόληψη των αυτοκτονιών στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες αποτελεί το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αυτοκτονίας, που έχει ως στόχο την παγκόσμια αφύπνιση και ενημέρωση για αυτό το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και προαγωγής που οδηγούν στην αντιμετώπιση του.

http://www.skai.gr/news/health/article/179269/3000-apopeires-autoktonias-kathe-hrono/

Δεν υπάρχουν σχόλια: