AddThis Smart Layers

welcome

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ακολουθήστε με στο twitter με καθημερινά θέματα



ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ. φυλλάδιο με απλά λόγια

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων — Συνήγορος του παιδιού

Πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων — Συνήγορος του παιδιού

Συνήγορος του παιδιού

in.gr - Δωρεάν έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας και λιπιδαιμικού προφίλ - Υγεία - Ειδήσεις - Διάφορα

in.gr - Δωρεάν έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας και λιπιδαιμικού προφίλ - Υγεία - Ειδήσεις - Διάφορα

«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα» Δωρεάν η πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας την Τετάρτη


«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα»
Δωρεάν η πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας την Τετάρτη






Δωρεάν θα είναι αύριο, Τετάρτη, η πρόσβαση σε όλα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς η 1η Ιουνίου ορίζεται ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων.


Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε συνεργασία με επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών, Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


«Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη ποιότητας είναι δικαίωμα» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι «η δημόσια περίθαλψη αντιμετωπίζεται ως ‘περιττό βάρος’ για το κράτος που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών».


«Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι επιχειρήσεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην υγεία. Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων» καταλήγει η ανακοίνωση.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://news.in.gr/greece/article/?aid=1231111138

in.gr - Στην εφαρμογή της Σύμβασης για τον Έλεγχο του Καπνού, εστιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Υγεία - Ειδήσεις - Πολιτική Υγείας

in.gr - Στην εφαρμογή της Σύμβασης για τον Έλεγχο του Καπνού, εστιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Υγεία - Ειδήσεις - Πολιτική Υγείας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης βιβλίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Μάλτα [Factsheet Σεπτεμβριος 2010]

Μάλτα [Factsheet Σεπτεμβριος 2010]

Βίντεο: Βοηθούμε τους ασθενείς με HIV να φροντίζουν τον εαυτό τους απο τους γιατρούς χωρίς σύνορα


Βοηθούμε τους ασθενείς με HIV να φροντίζουν τον... by msfgreece

Τριακόσια άτομα έχουν καταδικαστεί σε απαγχονισμό στο Ιράν — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Τριακόσια άτομα έχουν καταδικαστεί σε απαγχονισμό στο Ιράν — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκενώνουν την ομάδα τους από την Ζιντάν

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Λιβύη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκενώνουν την ομάδα τους από την Ζιντάν

Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις

June 2011 Fundraiser Gala


Events : June 2011 Fundraiser Gala






SAVE THE DATE BUY YOUR TICKETS RESERVE A TABLE
You are cordially invited to attend
Our AWOG GALA FUNDRAISER
Friday, June 3, 2011
Balux Prive, Glyfada
8:30 in the evening
Formal Attire
Proceeds to Benefit Cerebral Palsy Greece
Luxurious Buffet Dinner, wine, beer, soft drinks, dancing, entertainment, and surprises
Silent Auction
Please support AWOG in its effort to support this worthy cause and come enjoy an elegant night next to the sea and under the stars! What a terrific and meaningful way to start the summer!
Donation: 60 euro
For Tickets contact: Eleni Palivos
Silva Gitsas-Pourliakas
Nora Stamoulis - 6944620069

Ημέρα Πολιτισμού και Εθελοντισμού στο ALMAZ για την ενίσχυση της PRAXIS

Ημέρα Πολιτισμού και Εθελοντισμού στο ALMAZ
Την Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 στο ALMAZ με πρωταγωνίστριες την Λένα Αλκαίου και τηνΕιρήνη Χαρίδου θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε μία ξεχωριστή καλλιτεχνική βραδιά.

Μια βραδιά γεμάτη υπέροχες μελωδίες από το πλούσιο ρεπερτόριο των δύο ερμηνευτριών αλλά και αγαπημένα τραγούδια από το χθες και το σήμερα.

Μια βραδιά που ξεκινά στις 21.00, με είσοδο 7€ (χωρίς ποτό). Όλα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στη Μη Κυβερνητική ΟργάνωσηPRAKSIS.

Η βραδιά αυτή είναι αφιερωμένη στον Εθελοντισμό και στην αφιλοκερδή κοινωνική προσφορά. Είναι ημέρα αφιερωμένη σε όλους εκείνους που προσφέρουν χρόνο και εργασία για να υποστηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς, προωθώντας την αλλαγή προς μια κοινωνία περισσότερο δημοκρατική και δίκαιη.

Οι δράσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS, από την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άτομα που πλήττονται ή απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό (έλληνες άποροι – ανασφάλιστοι – άστεγοι, μετανάστες χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας, παιδιά του δρόμου) μέχρι τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Hiv και τις Ηπατίτιδες, υποστηρίζονται καθημερινά από μεγάλο αριθμό εθελοντών και υποστηρικτικών, χωρίς τη συμβολή των οποίων θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή τους.

Εκατοντάδες εθελοντές κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται στην πράξη για να ανακουφίσουν τον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας, που έχουν μοιραία τοποθετηθεί στο περιθώριο.

«Ποιός είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εθελοντές και υποστηρικτές; Εμείς στην PRAKSIS έχουμε μια τελείως διαφορετική και αισιόδοξη εικόνα από αυτή που παρουσιάζεται συνήθως» τονίζει ο Πρόεδρος ΔΣ της οργάνωσης, Τζανέτος Αντύπας. «Κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται στην PRAKSIS όλο και περισσότεροι εθελοντές. Κατά το προηγούμενο έτος για παράδειγμα, μας βοήθησαν εθελοντικά περισσότεροι από 280 ενεργοί πολίτες διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι άκρως συγκινητικό να βλέπεις γιατρούς, κοινωνικούς επιστήμονες, ψυχολόγους, μέχρι απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αποφασίζουν να σηκωθούν από τον καναπέ τους, να δραστηριοποιούνται με μοναδικό σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα συνανθρώπων μας που βρίσκονται δίπλα μας και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα και το λιγότερο που τους οφείλουμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Στα πλαίσια αυτής της ενεργούς συνεισφοράς διοργανώνεται και στο ALMAZ (Τριπτολέμου 12 – Γκάζι) μια ξεχωριστή καλλιτεχνική βραδιά η οποία παίρνει σάρκα και οστά με την πρωτοβουλία του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή κου Ορλιακλή Βασίλη καθώς και με την υποστήριξη της εταιρείας αυτοκινήτων Peugeot-ΑΓΝΑΝΤΗΣ και της ιδιοκτήτριας του ALMAΖ κας Μαρίας Σαμπάτ.

Εξίσου σημαντική που προσδίδει στο μουσικό αυτό ταξίδι ξεχωριστή χροιά είναι και η αφιλοκερδής συμμετοχή των καλλιτεχνών Λένας Αλκαίου και Ειρήνης Χαρίδου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 520 5 202 με την κα Μαρία Μουδάτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και FundRaising της PRAKSIS.


Μάθε πώς μπορείς να συμμετέχεις στον Αγώνα κατά του HIV

Πανευρωπαϊκή έρευνα για την παχυσαρκία Κοινωνικό «ρατσισμό» βιώνει ένας στους τέσσερις υπέρβαρους ενήλικες


Αθήνα
Ένας στους τέσσερις υπέρβαρους ενήλικες αισθάνεται ότι ο περίγυρος τον κρίνει με βάση την εμφάνισή του και τον υποτιμά. Μάλιστα, αυτή η αίσθηση μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που δόθηκαν στην δημοσιότητα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, στις 21 Μαΐου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 8.500 ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος 28 και άνω, σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τόσο μεγάλη έρευνα για τις απόψεις και τα συναισθήματα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων και καταδεικνύει τις τάσεις προς την παχυσαρκία, τα μοτίβα προσπάθειας απώλειας βάρους, καθώς και τα βήματα που οδηγούν στο σωστό αδυνάτισμα και την προάσπιση της υγείας.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος ασκούν ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπεραπασχόληση, οι «γρήγορες» τροφές και το να τρώει κανείς ασχέτως του αν πεινάει ή όχι.

Ειδικότερα στην Ελλάδα:
  • Τα διατροφικά «λάθη» (π.χ. λιπαρά, τηγανητά φαγητά) σε ποσοστό 54% των ερωτηθέντων, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού (σε ποσοστό 51%), η κατανάλωση snacks (σε ποσοστό 36%) και η υπεραπασχόληση (σε ποσοστό 35%) ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παχυσαρκία.
  • Tο 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συνηθίζει να τρώει στη δουλειά ό,τι τρώνε και οι άλλοι στην εταιρεία, ενώ ένα ποσοστό 34% πολλές φορές τρώει ανεξάρτητα απ’ το εάν πεινάει ή όχι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ποσοστό 34% αποκάλυψε ότι συνηθίζει να τρώει για να νιώθει καλύτερα.
  • Οι άντρες τρώνε μεγάλες ποσότητες σε ποσοστό 54%, ενώ είναι πολύ απασχολημένοι για να προσέχουν τι τρώνε και να ασκούνται. Παράλληλα, το 23% των ερωτηθέντων αποδίδουν το πάχος τους στην χρήση αλκοόλ.
  • Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά αποδίδουν τα περιττά κιλά στην κατανάλωση snacks (41%), καθώς και στην εγκυμοσύνη (30%) ή κάποιο πρόβλημα υγείας (33%).
Συνολικά πάντως, στην έρευνα διαπιστώνεται ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να έχουν συναισθηματική σχέση με το φαγητό, και παρορμητικές συνήθειες ως προς τον τρόπο και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν. Με άλλα λόγια, το φαγητό στην περίπτωση των υπέρβαρων δείχνει να τρέφει πρώτα τα συναισθήματα και μετά το σώμα, γι’ αυτό και οι προσπάθειες απώλειας βάρους συχνά αποβαίνουν άκαρπες.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά τα μοτίβα και τις μεθόδους που υιοθετούνται για την απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 26% των υπέρβαρων Ελλήνων σε σύγκριση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη 14% δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να χάσουν βάρος. Από τα άτομα που έχουν προσπαθήσει να αδυνατίσουν ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση στο επίπεδο του κινήτρου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ειδικότερα, οι άνδρες, σε ποσοστό 51%, επιθυμούν να αδυνατίσουν κυρίως για να ζήσουν περισσότερο, ενώ οι γυναίκες, σε ποσοστό 61%, θέλουν να χάσουν βάρος για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι δίαιτες ξεκινούν πάντα από καλές προθέσεις για υγεία, μακροζωία και αυτοεκτίμηση, αλλά τελικά επικρατεί η παρορμητικότητα και τα αποτελέσματα δεν έχουν διάρκεια. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι Έλληνες συμμετέχοντες προσπαθούν να χάσουν βάρος κατά μέσο όρο εδώ και τρία χρόνια. Ειδικότερα εκείνοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 36 δήλωσαν πως προσπαθούν να αδυνατίσουν εδώ και 6 χρόνια. Συνολικά πανευρωπαϊκά, φαίνεται ότι το 45% των γυναικών και το 38% των ανδρών που έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον 1 φορά να χάσουν βάρος δηλώνουν ότι έχασαν κιλά αλλά τα ξαναπήραν, ενώ μόνο 25% του συνόλου πέτυχαν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν.

Σε ότι αφορά τη μέθοδο που ακολουθούν, 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν έχει συμβουλευτεί ποτέ κάποιον ειδικό πάνω σε θέματα απώλειας βάρους, ενώ οι τρόποι στους οποίους καταφεύγουν οι υπέρβαροι ενήλικες για να χάσουν βάρος είναι: η επιλογή τροφών με χαμηλά λιπαρά σε ποσοστό 58%, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων σε ποσοστό 26% και το γυμναστήριο σε ποσοστό 25%.

Από τη μία πλευρά η πλειονότητα των ανδρών προσπαθούν να αδυνατίσουν φτιάχνοντας ένα δικό τους πλάνο δίαιτας, ενώ οι γυναίκες επιδιώκουν τη μείωση των λιπαρών για να χάσουν βάρος. Πάντως η «δίαιτα» φαίνεται ότι είναι βασικός εχθρός του αδυνατίσματος, ενώ όσο περισσότερες οι προσπάθειες αδυνατίσματος και όσο συχνότερα προκύπτει το φαινόμενο «yo-yo» δηλαδή ο κύκλος του «παχαίνω-αδυνατίζω», τόσο περισσότερο καταλήγει ο υπέρβαρος εντέλει στην παραίτηση και στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας. Πάντως, ποσοστό 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βαριέται και τις δίαιτες και τη γυμναστική.

«Οι απόψεις των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ανά την Ευρώπη για το θέμα της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους αποτελούν μια σημαντική βάση και κατεύθυνση, ώστε να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα βήμα προς το αποτελεσματικό αδυνάτισμα και την υγεία», σημειώνει η ψυχολόγος Αγνή Μαριακάκη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους υπέρβαρους να ελέγξουν το βάρος τους είναι μια συνολικά ισορροπημένη στάση προς τη ζωή. Η ισορροπία στον τρόπο ζωής, η χαρούμενη διάθεση, η αισιοδοξία, το κουράγιο για προσπάθεια και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι αυτά που θα φέρουν ισορροπία και στο σώμα μας», συνεχίζει η κ.Μαριακάκη. «Με απλά και σταθερά βήματα, με απλή άσκηση, με προσεκτική διατροφή και με την ορλιστάτη σύντροφο - σταθερό υποστηρικτή στο αδυνάτισμα μπορούν όλοι να κάνουν ένα βήμα προς την απώλεια βάρους και την υγεία».

Η ορλιστάτη είναι το πρώτο και μοναδικό Ευρωπαϊκά εγκεκριμένο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την απώλεια βάρους. Εμποδίζει την απορρόφηση μέρους του λίπους που καταναλώνεται και σε συνδυασμό με μια υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε περίπου 50% περισσότερο βάρος από ότι κάνοντας μόνο δίαιτα. Τα σκευάσματα που περιέχουν ορλιστάτη είναι κατάλληλα για υπέρβαρους ενήλικες με ΔΜΣ 28 ή μεγαλύτερο. Δεν είναι κατάλληλα για άτομα κάτω των 18 ετών, έγκυες ή θηλάζουσες και άτομα αλλεργικά στην ορλιστάτη ή και κάποιο από τα άλλα συστατικά. Όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο ή παίρνουν λεβοθυροξινη θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν πάρουν ορλιστάτη. Oι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κατά κύριο λόγο γαστρεντερικής φύσεως.
health.in.gr

O χρόνος και εμείς

O χρόνος και εμείς

'Ανοια

'Ανοια

Ο μεγαλύτερος υπαρξιακός μας φόβος.

Ο μεγαλύτερος υπαρξιακός μας φόβος.

Τα θανάσιμα αμαρτήματα

Τα θανάσιμα αμαρτήματα

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

100 καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους με θέμα το «Σπίτι» Ομαδική εικαστική έκθεση «Σπίτι» από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση



Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ Διάβαση, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση «Σπίτι», στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Κωστής Παλαμάς».

Τα εγκαίνια της δωρεάν και ανοιχτής για όλο το κοινό έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ώρα 20:30 μ.μ. και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Ακαδημαϊκοί, καταξιωμένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ Διάβαση και προσέφεραν στην έκθεση το δικό τους εικαστικό έργο με θέμα το «Σπίτι».

Το θέμα της έκθεσης περικλείει ένα βαθύτερο συμβολισμό και παραπέμπει στη φιλοσοφία της Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Η θεραπευτική Κοινότητα -χώρος ασφάλειας, εμπιστοσύνης, φροντίδας, αγάπης, ελπίδας και δύναμης- αποτελεί το «Σπίτι» που σηματοδοτεί την αλλαγή και το πέρασμα από τα ναρκωτικά στη ζωή.

Υποστηρικτές: Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Το ΚΕΘΕΑ ΔιάβασηΗ ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που την συνοδεύουν. Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ Διάβαση εστιάζει στην ψυχική απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εργασιακή ένταξη και εξέλιξη, στην δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στην υποστήριξη της οικογένειας. Η συνεχής αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης, προάγοντας τη δημιουργική εμπλοκή του κοινωνικού συνόλου στο πρόβλημα της εξάρτησης.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού : 210 8626761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης: 210 8612604.

E-mail: info@kethea-diavasi.gr
www.kethea-diavasi.gr
Facebook: http://www.facebook.com/pages/ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ/119303561423889
health.in.gr

Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου στην Πλατεία Κλαυθμώνος Δωρεάν αναπνευστικός έλεγχος στο κέντρο της Αθήνας


Aθήνα
Δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, με τη βοήθεια της κινητής μονάδας σπιρομέτρησης, πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τηΔευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει ορισθεί η τελευταία μέρα του Μαΐου.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τις δυο μέρες στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από τις 09:30 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι.

Σπιρομέτρηση
Σπιρομέτρηση είναι ένας έλεγχος του πόσο καλά αναπνέει κανείς και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Η εξέταση δεν πονάει και συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Απαιτεί να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να  εκπνεύσει με δύναμη. Εκπνέετε μέσα σε μια συσκευή που αποκαλείται σπιρόμετρο και υπολογίζει τον αέρα στους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορείτε να τον εκπνεύσετε.

31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Κόβουμε το τσιγάρο στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος!

Το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος στον πνεύμονα και σε άλλα όργανα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα καρδιακά νοσήματα, η περιφερική αγγειακή νόσος, η εγκεφαλική αγγειακή νόσος, η ελαττωματική εμβρυϊκή ανάπτυξη (σωματικά και νευρολογικά), το μειωμένο βάρος γέννησης κ.α.

Σημαντική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα προσφέρουν τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος η αντιμετώπιση του καπνιστή είναι συστηματική και πολύπλευρη, ενώ προτείνονται λύσεις για τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια του να σταματήσει το κάπνισμα.

Σε κάθε ιατρείο υπάρχει πνευμονολόγος που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση με φαρμακευτική ή μη αγωγή, στηρίζει τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας του και του μαθαίνει νέους τρόπους συμπεριφοράς μακριά από το τσιγάρο, ελέγχου του σωματικού βάρους και υιοθέτησης ενός υγιέστερου τρόπου ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το 1142, ενώ καλώντας το 1535 μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε κάποιο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.
health.in.gr

Στους 100.000 οι «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Στους 100.000 οι «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτης στο Μαρούσι: Ψυχολόγος- Ασφαλισμένοι Ταμείων Ι.Κ.Α Έκπτωση ψυχο...

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτης στο Μαρούσι: Ψυχολόγος- Ασφαλισμένοι Ταμείων Ι.Κ.Α Έκπτωση ψυχο...: "Ψυχοθεραπεία Και Συμβουλευτική Για τους Ασφαλισμένους των ταμείων Ι.Κ.Α ισχυει εκπτωση 50% απο την αρχική τιμή μόνο με την επίδειξη του Βιβλ..."

Ταράσης Πρόδρομος Π. Αμαρούσιο ΑΤΤΙΚΗΣ

Ταράσης Πρόδρομος Π. Αμαρούσιο ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγανακτισμενοι Στο Συνταγμα

Athens by night

Athens by night

ΤΟ ΒΗΜΑ - Στο ποτό το ρίχνουν οι κακοπληρωμένες γυναίκες - κόσμος

ΤΟ ΒΗΜΑ - Στο ποτό το ρίχνουν οι κακοπληρωμένες γυναίκες - κόσμος

Αρσαιων Κοινοτητα: Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότη...

Αρσαιων Κοινοτητα: Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότη...: "Εργάζονται δίπλα μας, σε υπηρεσίες δήμων ή άλλων φορέων, για να «εξαργυρώσουν» μικρές ποινές, που τους έχουν επιβληθεί, και να κερδίσουν με ..."

Αρσαιων Κοινοτητα: Εναρξη Δράσης στο ΕΚΚΝΑ

Αρσαιων Κοινοτητα: Εναρξη Δράσης στο ΕΚΚΝΑ: "Χτες, Πέμπτη 26/6, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη της ομάδας παρέμβασης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα. Ο συντονιστής της..."

Live εικόνα με περιγραφή από τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

«Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης »


«Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης»


Σας προσκαλούμε στην Ημερίδα παρουσίασης του Προγράμματος «Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε επιλεγμένα νοσοκομεία των Περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 11:00 μμ στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Λ. Αλεξάνδρας  196, 11521, Αθήνα).
 Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας συνεργάζεται με τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες.
 Το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε 21 δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την ένταξη ειδικά εκπαιδευμένων Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών. Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες Διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μετανάστες υπηκόους τρίτων χωρών και τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Η συμβολή τους αναδεικνύεται καθοριστική μέσα στην πολυπολιτισμική σημερινή πραγματικότητα, καθώς εξασφαλίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία των υπηκόων τρίτων χωρών με τους ιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και την εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας για καλύτερη πρόληψη και θεραπεία, με αποτέλεσμα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης του Προγράμματος στους κόλπους των δημοσίων νοσοκομείων, η στήριξη εκ μέρους όλων κρίνεται απαραίτητη. Η παρουσία σας στην Ημερίδα θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του προβληματισμού και των αναγκαίων παρεμβάσεων για ένα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο θέμα.
 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.
 Ο Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ                          Η επιστημονική υπεύθυνη του έργου          Η υπεύθυνη Εργου
 Καθ. Γιάννης Κυριόπουλος                          Δρ. Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου                   Ιωάννα Σκαρλάτου

Πραγματική Δημοκρατία Τώρα! | Όλοι έξω στις πλατείες!

NewsIt.gr: Αγανακτισμένοι

NewsIt.gr: Αγανακτισμένοι

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αγανακτισμενοι Στο Συνταγμα

Ζωντανή μετάδoση από το Σύνταγμα

ΣΚΑΪ Homepage — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Nielsen: Εργασιακή ασφάλεια και οικονομία οι μεγάλες ανησυχίες των Ελλήνων — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία στη «μετά μνημόνιο» εποχή αποτυπώνει η παγκόσμια έρευνα της Nielsen για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εργασιακή ασφάλεια και η oικονομία παραμένουν οι δυο μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων, με ποσοστά που καταγράφονται μάλιστα να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (43% και 38%, αντίστοιχα).

«Η ανεργία και η Οικονομία επηρεάζουν σε βάθος την ελληνική κοινωνία, καθώς όλο και λιγότεροι καταναλωτές έχουν διαθέσιμα χρήματα για αγορές», σχολίασε η Ματίνα Μπάδα, Περιφερειακή Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Nielsen. «Οι καταναλωτές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα περικοπής των εξόδων τους, κόβοντας πρώτα από τα ρούχα και τη διασκέδαση εκτός σπιτιού».

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, πάνω από ένας στους τέσσερις ερωτώμενους (28%) δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι 21%. Επιπλέον, όσοι από τους Έλληνες συνεχίζουν να διαθέτουν χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, τα χρησιμοποιούν, σε μεγάλο βαθμό, για την αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών.

Σχεδόν, το σύνολο των Ελλήνων (94%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (77%), καθώς και για την αγορά νέων ρούχων (73%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (66%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην περιορισμένη αγοραστική δύναμή του.

Τα ευρήματα για την Ευρώπη
Η Ευρώπη αποτελεί την πλέον απαισιόδοξη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Nielsen.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης ανέβηκε δύο μονάδες, το α΄ τρίμηνο του 2011 και έφτασε τις 92. Αυτή η μικρή άνοδος προέρχεται, κυρίως, από τις περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, που αποτελούν τις πλέον αισιόδοξες περιοχές του πλανήτη, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου ο δείκτης της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υπέστη σημαντική πτώση, το τελευταίο διάστημα.

Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται πάνω από αυτή τη βάση, με 107 και 106 μονάδες, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 73 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 85 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες.

Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία, ενώ εννέα στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη να παραμένει, το α΄ τρίμηνο του 2011, στις 131 μονάδες και να την ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με 118 και η Ινδονησία με 116.

Στην Ευρώπη, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη συνέχισε να πέφτει σε 18 από τις 28 χώρες, με 11 από αυτές να σημειώνουν το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Για την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Νορβηγία, πρώτη φορά, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βρέθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Ειδικά, η Πορτογαλία (39 μονάδες), η Ουγγαρία (41), η Ελλάδα (45) και η Ρουμανία (46), κατέχουν τις τέσσερις τελευταίες θέσεις, παγκοσμίως, στην έρευνα της Nielsen.

Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη τη δύναμη της οικονομίας της και τη μείωση της ανεργίας, κατάφερε σε ένα χρόνο να αυξήσει την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη της κατά 18 μονάδες και να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της με 92. Η Αυστρία έφτασε και αυτή στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό της με 97 μονάδες. Ωστόσο, η Ελβετία είναι η χώρα που παραμένει σταθερά η πιο αισιόδοξη της Ευρώπης με 110 μονάδες.

Προβληματισμός καταναλωτών για ενδεχόμενες αυξήσεις
Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών, το α΄ τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ενώ για την Ευρώπη, πρώτη ανησυχία είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού.

ΣΚΑΪ Homepage — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

ΣΚΑΪ Homepage — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων παιδιών, Μέγαρο Π.Βουλής... on Twitpic

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων παιδιών, Μέγαρο Π.Βουλής... on Twitpic

Πού μπορώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω ζητήματα που αφορούν ναρκωτικά; - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ - Ελληνική Αστυνομία

Πού μπορώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω ζητήματα που αφορούν ναρκωτικά; - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ - Ελληνική Αστυνομία

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΣ BUTOH ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΣ BUTOH ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ : ΡΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

29/5/2011 14:00 - 17:00
Αίθουσα σεμιναρίων του Κηποθέατρου "Δόρα Στράτου",
Λόφος Φιλοπάππου, οδός Αρακύνθου


Το σεμινάριο αυτό συνδυάζει σωματική άσκηση, χορό, ψυχολογία, με έναν τρόπο που να οδηγεί στην ενδυνάμωση και ενεργοποίηση του σωματικού και ψυχικού δυναμικού. Ενεργοποιείται η φαντασία και δημιουργούνται εσωτερικά πεδία που προέρχονται από βαθύτερα στρώματα του εαυτού μας, εκεί όπου κατοικούν βαθύτερες υποσυνείδητες τάσεις, αρχέτυπες γνώσεις.

Μέσα από την ευαίσθητη συνδιαλλαγή του συνειδητού με το υποσυνείδητο προκύπτουν καινούργιες εικόνες, κινήσεις, οι οποίες επιδρούν στο άτομο απελευθερωτικά, δημιουργικά, αλλά και θεραπευτικά. Πρόκειται για ένα μεταμορφωτικό χορό, δημιουργούνται εικόνες, οι οποίες είναι πηγή
έμπνευσης για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είτε για την καλλιτεχνική του δημιουργικότητα, είτε για την ψυχοσυναισθηματική ποιότητα της ζωής του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η εκπαίδευση αυτή επειδή διευρύνει την εσωτερική οπτική μας είναι εποικοδομητική τόσο για καλλιτέχνες όσο και για όποιον ενδιαφέρεται να δουλεύει για τη διεύρυνση του
εαυτού του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ώρες

ΜΕΘΟΔΟΣ
Βασίζεται σε ασκήσεις yoga, χορό butoh, ψυχολογία.
Την άσκηση επιμελείται η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Σοφία Τσιούκα.
Η μουσικός Σοφία Κουμπλή συνοδεύει τους αυτοσχεδιασμούς με live ήχους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σωματική ενδυνάμωση - Χαλάρωση - Αυτοσχεδιασμός - Συζήτηση/σύνθεση

ΚΟΣΤΟΣ 20€

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO

Οι συντονίστριες προσφέρουν το σεμινάριο αφιλοκερδώς στο Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 2220258, 6977122434 Μαρία Κρητσιώτη
και 210-3246188 Χάρης Μπακόπουλος.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΔΕΗ Α.Ε. - Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού στο συνέδριο του ECONOMIST με τίτλο «IN THE AFTERMATH OF THE GLOBAL ECONOMIC CRISIS: WHAT NEXT?»

ΔΕΗ Α.Ε. - Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού στο συνέδριο του ECONOMIST με τίτλο «IN THE AFTERMATH OF THE GLOBAL ECONOMIC CRISIS: WHAT NEXT?»

Αγανακτισμένοι στους δρόμους | Ithaque

Αγανακτισμένοι στους δρόμους | Ithaque

kathimerini.gr - «Αγανακτισμένοι πολίτες» καλούν σε διαδηλώσεις σε ελληνικές πόλεις

kathimerini.gr - «Αγανακτισμένοι πολίτες» καλούν σε διαδηλώσεις σε ελληνικές πόλεις

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Συγκεντρώσεις αγανακτισμένων στις μεγάλες πόλεις - Ελλάδα

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Συγκεντρώσεις αγανακτισμένων στις μεγάλες πόλεις - Ελλάδα

Στη δράση κολλάει το Σιδερο απο την action aid hellas


Το αξιον λόγου απο την Action Aid hellas

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Υποστηρίξτε μας!

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Υποστηρίξτε μας!

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Δίνοντας ελπίδα για το μέλλον

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Δίνοντας ελπίδα για το μέλλον

Νοσοκομείο Port-au-Prince

Στηρίξτε την προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα επείγοντα
200x200
Στηρίξτε την προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα επείγοντα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Ακτή Ελεφαντοστού- Οι άνθρωποι είναι ακόμη φοβισμένοι δυτικά της χώρας

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Ακτή Ελεφαντοστού- Οι άνθρωποι είναι ακόμη φοβισμένοι δυτικά της χώρας

Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική για άτομα με χαμηλά εισοδήματα « Ψυχοθεραπευτής στο Μαρουσι

Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική για άτομα με χαμηλά εισοδήματα « Ψυχοθεραπευτής στο Μαρουσι

Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρα την υγεία, καθώς η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων οδηγούν μαθηματικά στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, των ανθρώπων..


O «γιατρός του Debtocracy» by BitsnBytes

Λίγα Λόγια Για την Διπολική Διαταραχή

Θυμάμαι τις μέρες from edo on Vimeo.


Πληροφόρηση Για την Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)

1. Λίγα Λόγια Για την Διπολική Διαταραχή



Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από επεισόδια (φάσεις) μανίας και κατάθλιψης, καθώς επίσης και πολλές φορές ψυχωτικά συμπτώματα.

Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1% - 1 στους 100) αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας (βλέπε κυκλοθυμία) υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%).

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας (τρέχει στις οικογένειες). Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η πορεία της ασθένειας χαρακτηρίζεται από συνεχόμενα επεισόδια με περιόδους ανάκαμψης (εαν και όχι απαραίτητα πλήρους ανάρρωσης). Κλινικά ακόμα και όταν ο ασθενής ειναι εκτός "επεισοδίου", το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη με σημαντικές διακυμάνσεις κατά διαστήματα.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος πλήρης θεραπείας, ψυχοφαρμακευτικές αγωγές με σταθεροποιητές διάθεσης (mood stabilisers) και αντιεπιληπτικά (anticonvulsants) φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, παράλληλα με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους συμπεριφορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Με τη κατάλληλη αγωγή και χρόνια στήριξη, ασθενείς με Διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν μία καλή πορεία και να λειτουργούν ικανοποιητικά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο (η συμβολή της μανιοκατάθλιψης στο καλλιτεχνικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο είναι γεγονός).

2. Λίγα Λόγια για την Διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής

Η διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής γίνεται από ειδικευμένο Ψυχίατρο ή Κλινικό Ψυχολόγο. Όπως και για τις περισσότερες ψυχικές παθήσεις ακόμα δεν υπάρχουν εργαστηριακές / βιολογικές εξετάσεις που να μπορούν να κάνουν σωστή διάγνωση. Η Διάγνωση βασίζεται στην εξέταση του ιστορικού του ασθενή (ή στην παρούσα καταστασή του) και κοιτάει συμπτωματολογία σε τρία επίπεδα: 1. Συναίσθημα (τι αναφέρει ότι αισθάνεται ο ασθενής), 2. Σκέψη (τι και πως σκέφτεται), 3. Συμπεριφορά (τι κάνει και πως συμπεριφέρεται).

Αν και η διάγνωση της Διπολικής διαταραχής είναι σχετικά εύκολη υπόθεση (σε σχέση με άλλες ψυχικές παθήσεις) απαιτείται προσοχή και εξειδίκευση στο αντικείμενο. Είναι σημαντικό ο ασθενής και η συμπεριφορά του να εξεταστούν μέσα από τη πάροδο του χρόνου και όχι βάσει απλής παρατήρησης μίας άσχημης περιόδου. Πρόχειρες διαγνωστικές πρακτικές μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση Σχιζοφρένιας (όταν παρουσιάζονται ψυχωτικά συμπτώματα) ή Κατάθλιψης (όταν παρουσιάζεται κατάθλιψη και δεν εξετάζεται το ιστορικό υπομανίας/μανίας)

Η ύπαρξη όμως ενός και μόνο επεισοδίου Μανίας (το οποίο δεν οφείλεται σε χρήση ουσιών ή σε άλλο οργανικό αίτιο) είναι αρκετή για την διάγνωση της ασθένειας.

3. Συμπτώματα Επεισοδίων

1. Επεισόδιο Μανίας / Υπομανίας (βάσει του DSM-IV)

Τουλάχιστον Μία εβδομάδα (ή νοσηλεία) με τα εξής:

Ανεβασμένη (ή θυμωμένη) διάθεση
Ανεβασμένο εγώ / αυτοπεποίθηση / μεγαλομανία,
Μειωμένη ανάγκη ύπνου
Λογοδιάρροια / πίεση λόγου
Υπερδιέργεση σκέψης / αδυναμία συγκέντρωσης
Αυξημένη ενέργεια / δραστηριότητα-κοινωνικότητα / υπερδιέργεση
Αυξημένη ενασχόληση με θετικές ή και επικίνδυνες δραστηριότητες / έλλειψη αυτοελέγχου
Πρόβλημα λειτουργίας στον επαγγελματικό χώρο, στο κοινωνικό, ή οικογενειακό περιβάλλον

(το επεισόδιο υπομανίας μπορεί να έχει πιο μικρή περίοδο – 4 ημέρων – και χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα τα οποία όμως εμφανίζονται σε πιο ελαφρια μορφή)

2. Επεισόδιο Κατάθλιψης (βάσει του DSM-IV)

Τουλάχιστον Δύο εβδομάδες με:

Κατεβασμένη, Πεσμένη διάθεση / συναίσθημα θλίψης
Ανηδονία / μείωση δραστηριοτήτων-ενδιαφέροντος-απάθεια
Διαταραχή διατροφής / βάρους (μείωση η αύξηση)
Διαταραχή Ύπνου (μείωση η αύξηση)
Διαταραχή Κίνησης (μείωση η αύξηση)
Συνεχόμενη κούραση / Έλλειψη ενέργειας
Αδυναμία συγκέντρωσης
Αίσθημα ενοχής, απώλεια αυτοπεποίθησης
Ιδέες / Απόπειρες αυτοκτονίας
Πρόβλημα λειτουργίας στο επαγγελματικό, κοινωνικό, ή οικογενειακό περιβάλλον

(Τα συμπτώματα και των δύο επεισοδίων δεν πρέπει να έχουν προκληθεί απο την χρήση ουσιών/φαρμάκων ή από άλλη ιατρική ασθένεια)


4. Τύποι Διπολικής Διαταραχής

Διαγνωστικά αναγνωρίζονται δύο τύποι διπολικής διαταραχής (Τύπος 1 και 2)

1. Διπολική Διαταραχή Τύπου 1 (Bipolar I)

Ο πιο κλασικός και γνωστός τύπος. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός και μόνο Μανιακού επεισοδίου. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και καταθλιπτικά και υπομανιακά επεισόδια καθώς και ψυχωτικά συμπτώματα.

2. Διπολική Διαταραχή Τύπου 2 (Bipolar II)

Ο λιγότερος γνωστός και καμιά φορά λανθασμένα θεωρημένος πιο "ελαφρύς" τύπος Διπολικής διαταραχής. Χαρακτηρίζεται απο την ύπαρξη ενός τουλάχιστον υπομανιακού επεισοδίου (ελαφριά μανία χωρίς νοσηλεία ή πρόβλημα λειτουργίας) και κυρίως καταθλιπτικών επεισοδίων. Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει καταθλιπτικά επεισόδια και είναι πολύ εύκολο να γίνει λανθασμένη διάγνωση μονοπολικής κατάθλιψης (απλής κατάθλιψης).

http://bipolar.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=40

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΕΚΤΙΚΗΣ μουσικοθεραπειας

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΕΚΤΙΚΗΣ μουσικοθεραπειας



σάββατο 18 ιουνιου , 11.00-15.00





Με την υποστήριξη του Φορέα Ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»



Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας «Ανέλιξη»



Δεινοστράτους 95-97& Ηλία Ηλιού 34, Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9022010





Εισηγήτρια

Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας. Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music). Επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας «Ερεισμα». Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Το σεμινάριο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές της δεκτικής μουσικοθεραπείας (μουσική ακρόαση) και ειδικότερα στη μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM), μια από τις 5 αναγνωρισμένες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο, σε ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές.



Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μουσικούς, ή παιδαγωγούς, και σε όποιους γενικότερα ενδιαφέρονται για τις χρήσεις της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.



*Για τους επαγγελματίες υγείας που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στον πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο εξειδίκευσης στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν την μέθοδο ως συμπληρωματική προσέγγιση στην κλινική τους άσκηση.



Πιστοποίηση παρακολούθησης θα δοθεί από τον φορέα ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»



Κόστος συμμετοχής 40¤



Δηλώσεις συμμετοχής : Στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Ημέρας «Ανέλιξη» (αναγράφεται παραπάνω), ώρες επικοινωνίας: 08:00-12:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κα Γαμπιέρη Θεοδώρα.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Healthier World - Η κατάθλιψη και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Healthier World - Η κατάθλιψη και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ για τον Μιχάλη Καλογερά

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ για τον Μιχάλη Καλογερά
18/5/2011


Στις 2 Μαΐου συνελήφθη ο Μιχάλης Καλογεράς, 26 χρονών, για ένα ένταλμα από το 2009, σε τυχαίο έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων. Το ένταλμα αφορούσε μικροκλοπές που ο Μιχάλης είχε διαπράξει ενώ ήταν ενεργός χρήστης ψυχοτρόπων ουσιών. Ωστόσο, ο Μιχάλης εδώ και τρία χρόνια είναι καθαρός, έχοντας παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα θα ακολουθούσε και η αποφοίτησή του από το πρόγραμμα. Οι πράξεις για τις οποίες συνελήφθη τελέστηκαν πριν την είσοδό του στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Σήμερα βρίσκεται στις φυλακές Γρεβενών με επταετή ποινή φυλάκισης.

Μετά από μια τόσο δύσκολη και σημαντική προσπάθεια, ο Μιχάλης κινδυνεύει να χάσει ότι με τόσο κόπο κέρδισε και να έρθει πάλι σε επαφή με ένα περιβάλλον που οδηγεί με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια στην υποτροπή. Επιπλέον, υποβαθμίζεται μέσα από την αντιμετώπιση της δικής του υπόθεσης η προσπάθεια πολλών άλλων που αυτήν την στιγμή παλεύουν για την αλλαγή και την απεξάρτηση στη ζωή τους και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με νομικές εκκρεμότητες.

Εάν ο βαθμός εξέλιξης και πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται και από τις ευκαιρίες που δίνονται στα μέλη της για να πετύχουν ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς της ζωής τους που ενδεχομένως έκαναν λανθασμένες επιλογές στο παρελθόν, εάν θέλουμε την ευόδωση και όχι την απαξίωση των προσπαθειών που καταβάλλουν δικοί μας άνθρωποι στα θεραπευτικά προγράμματα καθημερινά, είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος ώστε ο Μιχάλης να μπορέσει να συνεχίσει την καθαρή πλέον ζωή του χωρίς αλυσίδες που τον δένουν με το παρελθόν. Με τον τρόπο αυτόν θα δυναμώσει και η ελπίδα όσων παλεύουν για την ζωή τους σήμερα σε θεραπευτικά προγράμματα αλλά και όσων προσπαθούν να αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ είναι στο πλευρό του Μιχάλη και υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ανθρώπινο αίτημά του για μια καινούρια και καθαρή ζωή.





O Πρόεδρος Ο Γραμματέας



Θανάσης Τζιούμπας Τάκης Χαλδαίος

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ημερίδα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ
FRANCESCO VADILONGA* και  GLORIANA RANGONE**
 *Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής Scuola di Specializzazione in Psicoterapia IRIS, Milano, Επιστημονικά Υπεύθυνος Servizio Specialistico di Sostegno alle Adozioni e Presa in Carico delle Crisi Adottive presso il Centro di Terapia dellAdolescenza  -  MILANO
 **Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια Scuola di Specializzazione in Psicoterapia IRIS, Milano,  Επιστημονικά Υπεύθυνη Centro di Terapia dellAdolescenza  -  MILANO

«ΥΙΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
9.00 – 17.30
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.
Σωρανού του Εφεσίου 2 – 11527 Αθήνα
(πίσω από το Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»)


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:                               50 ΕΥΡΩ*
ΜΕΛΗ ΕΕΣΣΚΕΨΟ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ:   40 ΕΥΡΩ*
ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

*Το κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνει καφέ και ελαφρύ γεύμα

Δήλωση συμμετοχής:   hestafta@otenet.gr  ή   τηλ. 6970108087
Πληροφορίες: www.hestafta.org

Επιστημονική/οργανωτική επιτροπή: Δ. Γεωργιάδης, Κ. Θεοδωράκη, Δ. Μαγριπλής, Ν. Μαρκέτος, Β. Πομίνι, Β. Τομαράς, Κ. Χαραλαμπάκη


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ    «ΥΙΟΘΕΣΙΑ:  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»
8.45 – 9.15  Εγγραφές
9.15 – 9.30  Άνοιγμα: Κ. Χαραλαμπάκη, Πρόεδρος ΔΣ ΕΕΣΣΚΕΨΟ
                                       Iva Ursini, Προεδρος  SIRTS                   
                    Παρουσίαση ομιλητών: Β. Πομίνι
9.30 – 13.30
Η κατασκευή του συναισθηματικού δεσμού: Μοντέλα συναισθηματικής πρόσδεσης και στρατηγικές προσαρμογής των υιοθετημένων παιδιών.
1η ενότητα:  Υιοθεσία και συναισθηματική πρόσδεση. Η κατασκευή του δεσμού.
·         Νέα σενάρια υιοθεσίας.
·         Θεωρία συναισθηματικής πρόσδεσης και υιοθεσία.
·         Η έρευνα για τη συναισθηματική πρόσδεση σε θετές οικογένειες.
·         Υιοθετημένα παιδιά με αποδιοργανωμένη πρόσδεση.
·         Οι αναπαραστάσεις των παιδιών.
2η ενότητα: Παρουσίαση περίπτωσης.
·         Τι κάνει την υιοθεσία δυσκολότερη:  βίντεο με τη θετή μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού και συζήτηση.
·          
Συντονιστής: Δ. Γεωργιάδης
3η ενότητα:
·         Ένα σχεσιακό μοντέλο.
·         Η επανάληψη της εμπειρίας.
·         Οι στρατηγικές των παιδιών.
·         Οι απαντήσεις των γονιών.
·         Η θεραπευτική αξία της υιοθεσίας.
·          
Συντονιστής: Δ. Μαγριπλής
4η ενότητα: Η εμπλοκή των νοητικών μοντέλων στην υιοθεσία.
Συντονίστρια: Κ. Θεοδωράκη


14.30 – 17.30
Η αφηγηματική κατασκευή της ιστορίας: Η συναισθηματική αφήγηση.
1η ενότητα: Η αντανακλαστική λειτουργία στη θετή οικογένεια: Αποδοχή, κατανόηση και επεξεργασία του παρελθόντος.
·         Η διερεύνηση του παρελθόντος.
·         Η διάσταση της επεξεργασίας στην υιοθεσία.
·         Η απόδοση νοημάτων.
·         Η σημασία των πληροφοριών.
·         Η αναστοχαστική λειτουργία.
·         Η επαναδιαπραγμάτευση της υιοθεσίας στην κρίση της εφηβείας.
2η ενότητα: Παρουσίαση περίπτωσης.
·         Βίντεο με έφηβη σε κρίση σχετικά με την καταγωγή της. Αξιολόγηση της διαδρομής της υιοθεσίας και των παραγόντων κινδύνου.
3η ενότητα: Παρουσίαση περίπτωσης.
·         Η ελλιπής επεξεργασία της εγκατάλειψης στην υιοθεσία. Βίντεο με έφηβο με διαταραχή προσωπικότητας. Αξιολόγηση της διαδρομής της υιοθεσίας και των παραγόντων κινδύνου.

Συντονίστρια: Β. Πομίνι

4η ενότητα: Η συναισθηματική αφήγηση.
·         Τα στοιχεία της αφήγησης: Οι πληροφορίες, οι αναμνήσεις, οι αναπαραστάσεις του εαυτού και των άλλων (προσώπων φροντίδας).
·         Οι θετοί γονείς απέναντι στην ιστορία και την καταγωγή του υιοθετημένου παιδιού.
Συντονιστής: Ν. Μαρκέτος
Συμπεράσματα: Η οικολογία της υιοθεσίας.
Συζητητές: Β. Πομίνι, Β. Τομαράς