AddThis Smart Layers

welcome

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Aπαγορευμένο spot της Μπιενάλε (σκηνοθεσία Γιώργος Ζώης)

UNICEF - 100 Μέρες Λιμού στη Σομαλία

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ ΝΑΙ ΣΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ - Μίκης Θεοδωράκης - Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών - Επίσημη ιστοσελίδα

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ ΝΑΙ ΣΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ - Μίκης Θεοδωράκης - Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών - Επίσημη ιστοσελίδα:

'via Blog this'

Ενα βίντεο για την Υιοθεσία

Υιοθεσία. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες των υιοθετημένων παιδιών;

Υιοθεσία. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες των υιοθετημένων παιδιών;:






Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες των υιοθετημένων παιδιών;
1. Ποιοι είναι οι βιολογικοί μου γονείς;
2. Πως μοιάζουν;
3. Σε ποιον μοιάζω;
4. Τι έχουν απογίνει;
5. Δεν με ήθελαν;
6. Γιατί με έδωσαν;
7. Θα τους δω ποτέ;
8. Θα θέλουν κάποια στιγμή να με δουν; Πρέπει να τους συναντήσω;
9. Θέλω να τους συναντήσω; Πως μπορώ να το κάνω;
10. Έχω άλλα αδέρφια;

Μαστός - Αυτοεξέταση του μαστού: εγκληματική αμέλεια η παράλειψή της

Μαστός - Αυτοεξέταση του μαστού: εγκληματική αμέλεια η παράλειψή της


Τι είναι η αυτοεξέταση των μαστών;

Είναι κλινική εξέταση, που γίνεται από την ίδια τη γυναίκα στους μαστούς και τις μασχάλες της. Σκοπό της έχει, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, να αναγνωρίσει και να διακρίνει έγκαιρα οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή.

Ασφαλώς, η αυτοεξέταση από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο και γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται ως αντικατάσταση, αλλά συμπληρωματικά στην κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό και τη μαστογραφία.

Πότε είναι σωστό να γίνεται;

Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι όταν οι μαστοί δεν είναι ευαίσθητοι ή πρησμένοι, δηλαδή σε γυναίκες με τακτική έμμηνο ρύση 5-7 ημέρες μετά το πέρας της. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό είναι να αυτοεξετάζονται την ίδια εβδομάδα κάθε μήνα.

Η αυτοεξέταση πρέπει να ξεκινά με τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας και να μην διακόπτεται ποτέ, ούτε κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Τονίζεται, ότι μόνο όταν εφαρμόζεται περιοδικά και συστηματικά, παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα της εξοικείωσης της με τους μαστούς της, ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε μεταβολή τους.

Ποια είναι τα σημεία κινδύνου;

Αλλαγές που σημαίνουν συναγερμό και παραπέμπουν άμεσα στον ειδικό είναι:

  • Ψηλάφηση μάζας
  • Έκκριση από τη θηλή, άλλη από γάλα
  • Πρήξιμο του μαστού
  • Ερεθισμός του δέρματος ή εισολκή του
  • Αλλοιώσεις από τη θηλή (πόνος, εισολκή, ερυθρότητα, κνησμός)
  • Μάζα στη μασχάλη

Ποια είναι η τεχνική της αυτοεξέτασης;

Στάδιο 1ο (θέση όρθια)

Σταθείτε όρθια απέναντι από έναν καθρέφτη αρκετά μεγάλο, ώστε να διακρίνετε με ευχέρεια το στήθος σας.Παρατηρείστε με προσοχή τον κάθε μαστό, ψάχνοντας για κάτι ασυνήθιστο: ασυμμετρία, εισολκή του δέρματος, ερυθρότητα, εξανθηματοειδή βλάβη ή έκκριση από τη θηλή.

Επαναλάβετε την επισκόπηση σταυρώνοντας τα δάκτυλά σας και φέρνοντας τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς τα εμπρός.

Τελειώστε την επισκόπηση τοποθετώντας τα χέρια στη λεκάνη σας, σκύβοντας ελαφρά προς τον καθρέφτη και φέρνοντας ώμους κι αγκώνες εμπρός. Ακολουθώντας τα βήματα αυτά θα αισθανθείτε τους μυς του θώρακά σας να σφίγγουν.

Ολοκληρώστε το 1ο στάδιο της εξέτασης πιέζοντας ελαφρά τη θηλή του μαστού μεταξύ αντίχειρα και δείκτη του χεριού της αντίθετης πλευράς, παρατηρώντας για πιθανή έκκριση από αυτή υγρού (γαλακτώδους, πυώδους, αιμορραγικού, ορώδους). Έλξτε τη θηλή προς τα εμπρός κι εκτιμήστε την ευχέρεια κινητικότητάς της, όπως κι ενδεχόμενη ευαισθησία της.

Στάδιο 2ο (θέση ύπτια)

Ανωμαλίες στην αρχιτεκτονική του μαστού γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές σε αυτή τη θέση, καθώς έτσι οι ιστοί απλώνονται στηριζόμενοι στο σκληρότερο θωρακικό τοίχωμα. Ξαπλώστε χαλαρή, φέρνοντας το χέρι πίσω από το κεφάλι, τοποθετώντας προηγουμένως ένα λεπτό μαξιλαράκι κάτω από τον εξεταζόμενο ώμο.

Χρησιμοποιείστε ως εργαλείο ψηλάφησης τις ράγες των 3 μεσαίων δακτύλων του χεριού της αντίθετης από την εξεταζόμενη πλευρά. Ψηλαφίστε σχολαστικά το μαστό σε όλη του την έκταση, ακολουθώντας στερεότυπη πορεία (κυκλική ή γραμμοειδή), ενώ μπορείτε να αλείψετε λοσιόν ή πούδρα στα δάκτυλά σας για να διευκολύνετε την ολίσθηση και να κάνετε πιο ευαίσθητη τη διαδικασία. Πολλές γυναίκες εκτελούν το στάδιο αυτό στο μπάνιο. Αναζητήστε κάποια διόγκωση. Αισθανθείτε τους ιστούς πιέζοντάς τους με τα δάκτυλά σας πάνω στους υποκείμενους μυς, καλύπτοντας μικρή επιφάνεια τη φορά, όσο π.χ. το μέγεθος ενός νομίσματος.

Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε ολόκληρη την έκταση των μαστών, όπως και να μην παραλείψετε τις μασχάλες, αλλά και τις περιοχές μεταξύ αυτών και των μαστών (ουρά του μαστού), όπου ανευρίσκεται σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Αξιολογήστε οποιαδήποτε ψηλαφητή σκληρία ή επώδυνη περιοχή.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η συστηματική μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού δεν είναι αμελητέα, αλλά ανώδυνος, ανέξοδος κι ακίνδυνος τρόπος επανεκτίμησης της καλής υγείας του στήθους. Είναι υποχρέωση της κάθε γυναίκας να αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο μια φορά το μήνα, όταν έτσι μπορεί να συμβάλει, με μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Κάθεται συνήθως ήσυχο και απλά αντιγράφει απο τον πίνακα”. Ανασφάλεια και μαθησιακές δυσκολίες.


“ Κάθεται συνήθως ήσυχο και απλά αντιγράφει απο τον πίνακα”. Ανασφάλεια και μαθησιακές δυσκολίες.


Η ανασφάλεια είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μαθητών με ειδικές μαθσησιακές δυσκολίες/δυσλεξία.
Πως εκδηλώνεται αυτή η ανασφάλεια κατα την διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας στο σπίτι και στο σχολείο:
  1. Ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση για να λύσει και να ολοκληρώσει μια άσκηση μέχρι το τέλος πχ.μια άσκηση γραμματικής.
  2. Ανάγκη για συνεχή παρουσία του γονιού που τον διαβάζει για να ξεκινήσει, ολοκληρώσει και τελικά παραδώσει την άσκηση στην/στον δασκάλα/ο.
  3. Συνεχείς ερωτήσεις κατα την εκτέλεση της άσκησης “αν το κάνει καλά”.
  4. Με την εκφώνηση της άσκησης η αίσθηση ότι δεν την κατάλαβε πλήρως τον οδηγεί σε επιτόπου ερώτηση πχ. “Κυρία δηλ. τι κάνω εδώ; Έτσι να το κάνω;” ακόμα και αν πολλές φορές έχει καταλάβει την εκφώνηση.
  5. Σε ερώτηση μουρμουρίζει την απάντηση και όταν του ζητείται να την πει φωναχτά δεν δίνει καμία απάντηση επειδή είναι σίγουρος ότι κάνει λάθος.
  6. Αν έχει δώσει μια προφορική απάντηση και του ζητηθεί να την εξηγήσει καλύτερα η συνήθης αντίδραση είναι: “Αφήστε το κυρία λάθος είναι”.
  7. Αν σε μια γραπτή άσκηση του ζητηθεί να εξηγήσει γιατί έγραψε την συγκεκριμένη απάντηση η συνήθης αντίδραση είναι να πάρει την γόμα στο χέρι και να σβήσει αυτο που είχε γράψει χωρίς να περιμένει να επιβεβαιώσει αν είναι λάθος ή όχι.
  8. Δεν συμμετέχει στην τάξη, δεν σηκώνει χέρι ακόμα και αν γνωρίζει την απάντηση εξαιτίας της βεβαιότητας ότι δεν θα δώσει την σωστή απάντηση ή ότι θα ακυρωθεί απο τον εκπαιδευτικό/συμμαθητές του.
  9. Σε ένα παιχνίδι γνώσεων δεν θα πάρει μέρος.
  10. Σε ένα παιχνίδι που έχει ανάγνωση και ορθογραφία δεν θα πάρει μέρος.
  11. Στην τάξη συνήθως προτιμάει να κάθεται σιωπηλό και η μόνη συμμετοχή να είναι η αντιγραφή απο τον πίνακα.
  12. Στα διαγωνίσματα/τεστ του προκαλείται περισσότερο άγχος να μην δουν οι συμμαθητές του τι έγραψε παρά η προσωπική του επίδοση.
Με αυτούς τους τρόπους παρουσιάζεται συνήθως, η χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία κατά την διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και παιδιά με δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες που εμφανίζονται κοινωνικά και ευχάριστα αν διερευνήσουμε λίγο πιο βαθιά την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους θα αντιληφθούμε ότι είναι πολύ πιο ανασφαλή απο ότι πιστεύαμε.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035

Νευρική ανορεξία.

Δυσλεξία at home.: Νευρική ανορεξία.:

'via Blog this'

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι άσκησης σχολικής βίας

 Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί η σχολική βία στο "θύμα" απο συνομηλίκους είναι οι εξής:
  1. Να πειράζουν, καταστρέφουν τα πράγματα του πχ.τετράδια, βιβλία, μολύβια κτλ.
  2. Να ανοίγουν την τσάντα και να του αφαιρούν πράγματα.
  3. Να στέλνουν κοροϊδευτικά σημειώματα την ώρα της παράδοσης στην τάξη ή κατα την μετακίνηση τους στο σχολικό λεωφορείο.
  4. Να διοργανώνουν φάρσες εναντίον του με διάφορους τρόπους.
  5. Να γράφουν υποτιμητικά σχόλια, σχέδια στο θρανίο του, στην καρέκλα του, στον πίνακα της τάξης μέχρι την άφιξη του εκπαιδευτικού.
  6. Να γράφουν περιφρονητικά σχόλια στους τοίχους του σχολείου ή σε άλλους δημόσιους χώρους πχ. παιδική χαρά.
  7. Να αναγκάζουν το παιδί να δίνει το χαρτζηλίκι του ή να αγοράζει πράγματα για λογαριασμό τους.
  8. Να κλέβουν το κινητό του.
  9. Να στέλνουν υποτιμητικά μηνύματα στο κινητό.
  10. Να “τραβάνε” το κοροϊδευτικό περιστατικό με κινητό και να το προβάλουν στους υπόλοιπους ή να το αναρτούν σε σελίδες πχ. youtube.
  11. Να στέλνουν υποτιμητικά σχόλια στο fb, twitter και όλα τα social networks.
  12. Να μιλάνε υποτιμητικά για αυτο στο fb και χωρίς την παρουσία του με σκοπό τον διασυρμό του παιδιού.
  13. Να ασκούν σωματική βία πχ. χτυπήματα, κλωτσιές, στριμώγματα, ξυλοδαρμό μπροστά σε άλλους ή και μόνοι τους.
  14. Να το αναγκάζουν εκβιάζοντας το να κάνει πράξεις, ενέργειες παρα την θέληση του πχ. να συμμετέχει σε παραβατικές δραστηριότητες.
  15. Να αναγκάζουν τα άλλα παιδιά να περιφρονούν το συγκεκριμένο παιδί. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξετάσουμε αν και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

Τέλος να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ακραίας βίας σε παιδιά όπως: σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμοί που στέλνουν το θύμα στο νοσοκομείο.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035

Gay affirmative therapy- Ψυχοθεραπεία συμβουλευτική: Συμβουλευτικη και ψυχοθεραπεια σε θεματα ομοφυλοφιλιαs

Gay affirmative therapy- Ψυχοθεραπεία συμβουλευτική: Συμβουλευτικη και ψυχοθεραπεια σε θεματα ομοφυλοφιλιαs:

'via Blog this'

Λοιμώξεις & Αντιμικροβιακή Θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Καβάλα, 11-12 Νοεμβρίου 2011

Λοιμώξεις & Αντιμικροβιακή Θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη
Καβάλα, 11-12 Νοεμβρίου 2011
Πρόγραμμα
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2011
16:00 – 16:30 Έναρξη: Χαιρετισμοί
16:30 – 20:00 Συνεδρία: Λοιμώξεις αναπνευστικού
• Εισαγωγή Ε. Γιαμαρέλλου
• Η Φυματίωση για τον ιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης Α. Αντωνιάδου
• Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού Μ. Λαζανάς
• Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού Κ. Κανελλακοπούλου
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2011
9:15 – 11:15 Α’ Συνεδρία
• Λοιμώξεις μαλακών μορίων Ε. Γιαννιτσιώτη
• Λοιμώξεις ουροποιητικού Π. Νικολαΐδης
11:15 – 11:45 Διάλειμμα – Καφές
11:45 – 13:00 Β’ Συνεδρία
• Κολπίτιδες – Προστατίτιδες Γ. Πουλάκου
• Διαρροϊκά Σύνδρομα Δ. Καββαθά
13:00 – 13:30 Ελαφρύ γεύμα
13:30 – 15:30 Γ’ Συνεδρία
• Οι ιδιαιτερότητες των λοιμώξεων στην παιδική ηλικία Δ. Καφετζής
• Οι χειρουργικές λοιμώξεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η προφύλαξή τους Λ. Γαλανή

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ με θέμα: ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ»

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
με θέμα:
ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ»

H Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Σωρού 74, Μαρούσι) με θέμα: «Αξίες σε κρίση: οι παρεμβάσεις της Συμβουλευτικής».
Σε μια εποχή που τα πάντα γύρω δυσκολεύουν όσο ποτέ πριν, που τα άτομα και οι κοινωνίες καλούνται να επιστρέψουν σε καιρούς χαλεπούς και ανάλγητους , που η κρίση στις αξίες και σε αυτά που κατακτήθηκαν φαίνεται να δρα καταλυτικά, η Συμβουλευτική παρεμβαίνει, στηρίζει, προτείνει, απαντά. Μέσα από κάθε προσέγγισή της, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει, παρεμβαίνει με συνέπεια απαντώντας με ρεαλισμό στις βαθειές ανησυχίες που ανακύπτουν μέσα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις της καθημερινότητάς μας.
Στόχοι της διημερίδας είναι να «ακουστούν» όλες οι φωνές των προσεγγίσεων της Συμβουλευτικής, να διατυπωθούν οι προτάσεις για τη στήριξη που προσφέρουν, να γίνει σαφής και ξεκάθαρη η συμβολή τους στην διαμόρφωση της ατομικής ανάπτυξης και να καταδειχτεί η αναγκαιότητα και η χρηστικότητά της για την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην διημερίδα της ΕΕΣ γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως, σε δύσκολους καιρούς σαν αυτούς, η συνύπαρξη και η συσπείρωση θα αποτελέσουν το δρόμο για την ανάπτυξη και βιωσιμότητά μας.
Για το ΔΣ της ΕΕΣ

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Φάνη Ξένου Εύα Μεταλλίδη

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.


CATASTROIKA greek teaser trailer from ThePressProject on Vimeo.


Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή.
Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.
Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί
αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ντοκιμαντέρ με άδεια ελεύθερης διανομής και αναμετάδοσης, στο οποίο μπορείς και εσύ να συμμετέχεις. Γίνε συμπαραγωγός...


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ήταν αρχές του 1989 όταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην ενοποιημένη Γερμανία, που σήμερα παρουσιάζεται ως πρότυπο για την Ελλάδα, δημιούργησε εκατομμύρια ανέργους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Αυτή ακριβώς η καταστρόικα έρχεται τώρα και στην Ελλάδα, την «τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης», όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης. Είναι η λογική συνέπεια και συνέχεια της «χρεοκρατίας» και ως εκ τούτου η λογική συνέχεια του πρώτου μας ντοκιμαντέρ που αναζητούσε τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η Καταστρόικα όμως δεν είναι μια ασθένεια που χτυπά μόνο όσες χώρες αλλάζουν ριζικά το οικονομικό τους σύστημα, όπως η Ρωσία, ούτε χώρες που τελούν υπό άτυπη οικονομική κατοχή. Ίσως μάλιστα οι πιο αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποιήσεων να συνέβησαν σε οικονομικές υπερδυνάμεις που θεωρητικά είχαν την οικονομική ισχύ να ελέγξουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Την Καταστρόικα τη συναντάς στη μεταθατσερική Βρετανία, που έβλεπε τους πολίτες της να σκοτώνονται σε δυστυχήματα στα ιδιωτικοποιημένα δίκτυα σιδηροδρόμων. Τη βρίσκεις στα ιδιωτικά ταχυδρομεία της Ολλανδίας, όπου οι ταχυδρόμοι σου χτυπάνε την πόρτα δυο και τρεις φορές τς ημέρα. Κατά μια έννοια την εντόπιζε κανείς ακόμη και στην Καλιφόρνια, που άφησε τους κατοίκους της χωρίς ρεύμα όταν απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας αφήνοντας το δίκτυο χωρίς κεντρικό δημόσιο έλεγχο.

Σε καμία περίπτωση όμως οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο άμεσες και τόσο τρομακτικές όσο στις χώρες που έχουν πέσει στην παγίδα ξένων δανειστών και υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Η διαδικασία ξεπουλήματος που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που αναλάμβαναν το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν στήσει σήμερα τα γραφεία τους σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας – και οι καλύτεροι από αυτούς βρίσκονται εδώ και μήνες στην Αθήνα.

Η διαδικασία ακολουθεί πάντα τα ίδια ακριβώς βήματα: Αρχικά οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ξεκινούν μια άγρια επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα οικονομικά δεινά της χώρας. Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα συχνά βασίζεται στη διαστρέβλωση στοιχείων από οργανισμούς που στηρίζονται (σε) και στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα συγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί εγκαταλείπονται συνειδητά στη μοίρα τους, εξοργίζοντας τους πολίτες με την αναποτελεσματικότητά τους. Και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση ακόμη και των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών σε ένα κλάσμα της αξίας τους.
Η ομάδα της Καταστρόικα ταξιδεύει ήδη σε αρκετά σημεία του πλανήτη συλλέγοντας εικόνες, πληροφορίες και υλικό για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθήθηκαν στις πιο αναπτυγμένες χώρες της γης. Ο απολογισμός δεν είναι ποτέ άσπρος ή μαύρος. Το παλιό σχήμα του «κοινωνικού χαρακτήρα» του δημοσίου τομέα απέναντι στον απάνθρωπο πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς είναι εξίσου απλουστευτικό με τις θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν για την ανάγκη να ιδιωτικοποιήσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Η περίπτωση της Ελλάδας όμως ξεπερνά την απλή θεωρητική συζήτηση για το ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Για άλλη μια φορά το ντοκιμαντέρ, θα κυκλοφορήσει στο Ιντερνετ χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Η δωρεάν διάθεση της Catastroika δεν αποτελεί απλώς «υποχρέωσή» μας απέναντι στους συμπαραγωγούς μας. Είναι βαθύτερη ιδεολογική και, αν θέλετε, φιλοσοφική πεποίθησή μας ότι κάθε προϊόν πνευματικής δημιουργίας πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους. Το σημερινό οικονομικό σύστημα, ενώ στηρίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγή και τη διαχείριση πληροφορίας, αδυνατεί από τη φύση του να βρει έναν τρόπο για να εξασφαλίσει την ανταμοιβή των δημιουργών πληροφορίας. Πρόκειται, ίσως για ένα ακόμη ένα αδιέξοδο στη διαδικασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, που σύντομα θα απειλήσει τα θεμέλια του κυρίαρχου συστήματος. Γιατί, ως γνωστόν, κάθε σύστημα που εμπόδισε την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων κατέρρευσε –ρωτήστε και τους φεουδάρχες.
http://www.catastroika.com/indexgr.php

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις , Παρελάσεις και αλλαγή

Σκέφτομαι πως μιλάμε για την αλλαγή χωρίς να μιλαμε για το χάος. Το χάος δεν είναι μόνο μια επιθετική φάση αλλά μαλλον μια επίθεση στην σταθερότητα, μια κίνηση στην οποία κανεις αναδιοργανώνεται και βλέποντας το γκρεμισμένο οικόπεδο κάνει σχέδια για να το χτίσει απο την αρχή. Δεν μπορούμε μάλλον να κάνουμε και τα δυο, απο την μια να τιμά κανείς την σταθερότητα και να βάζουμε κόκκινες γραμμες στην αστάθεια.  Η αλλαγή έχει και μέρος αποδόμησης που μάλον δεν είναι και φίλος του καθως πρέπει.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών

Παρακαλώ ενημερωθείτε για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.) , που θα διεξαχθεί από 18-20 Μαΐου 2012 , στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου COSTA NAVARINO

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Χρονική διάρκεια παρουσίασης ελεύθερων ανακοινώσεων: 10 λεπτά (8 λεπτά παρουσίαση και 2 λεπτά συζήτηση).
Χρονική διάρκεια παρουσίασης αναρτημένων ανακοινώσεων (e-poster): 5 λεπτά.

Θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις, (Οι εργασίες που είναι υποψήφιες για βράβευση πρέπει να προσκομιστούν στην Γραμματεία σε πλήρες κείμενο και 3 αντίτυπα σε χαρτί Α4 την πρώτη μέρα έναρξης του Συνεδρίου), και θα δοθούν έπαινοι στις τρεις καλύτερες αναρτημένες ανακοινώσεις.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση


Εκ της Γραμματείας του Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.







Λεωφ. Βασ. Σοφίας 54, 115 28, Αθήνα



Τ. 211 78 09 001, F. 211 78 09 007



E. info@collegegp.gr, www.collegegp.gr



Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έρευνα: Η σωματική τιμωρία μειώνει τη συναισθηματι...

Λογο...θεραπεία!: Έρευνα: Η σωματική τιμωρία μειώνει τη συναισθηματι...: «Όχι» στα χαστουκάκια και σε άλλες μορφές σωματικής τιμωρίας φωνάζουν οι επιστήμονες καθώς επηρεάζουν μα...

The Confession Session- Εβελίνα Παπούλια

The Confession Session:

Εκδηλώσεις με θέμα τις εξαρτήσεις, την Ψυχολογία και το Διαδίκτυο | Ψυχολογειν

Εκδηλώσεις με θέμα τις εξαρτήσεις, την Ψυχολογία και το Διαδίκτυο | Ψυχολογειν:

'via Blog this'

Τα είχε όλα σχεδιάσει -διήγημα δωρεάν- Έβδομο μέρος και όλα τα προηγούμενα μέρη



το έκτο μέρος στο





Το βράδυ κιόλας άρχισε να ψάχνει εισιτήρια στο ιντερνέτ. Οι τιμές ήταν σχετικά χαμηλές και αυτό ήταν ακόμα ένα κίνητρο που ο ίδιος ο Αλεξ το μετέφρασε σαν ένα καλό σημάδι. Μπήκε δυο τρεις φόρες στον πειρασμό να κάνει την κράτηση αλλά σαν κάτι να τον απέτρεπε την τελευταία στιγμή. Εκείνο το κουμπί επιβεβαίωσης της κράτησης φαινόταν πάντα τόσο βαρύ και δύσκολο να το πατήσει. Όλη την εβδομάδα υποσχόταν στον εαυτό του πως θα βρει το θάρρος και θα κάνει την κράτηση. Πίστευε πως αν γινόταν αυτό όλα θα έπαιρναν το δρόμο τους με έναν καπως αυτόματο τρόπο. Ήταν παρασκευή και όλη την ημέρα έκανε σενάρια με το μυαλό του για το πώς θα πήγαινε στο αεροδρόμιο, τι θα έλεγε στη δουλειά και στους γονείς του ακόμα και πως θα έβρισκε ταξί για να τον πάει ως τις αναχωρήσεις. Θεωρούσε τον εαυτό του τόσο εύθραυστο που του έκανε πολύ προσεκτικές κινήσεις προετοιμασίας. Αποφάσισε να επισκεφτεί ένα πρακτορείο εισιτηρίων με σκοπό να τον πιέσει ο υπάλληλος και η ντροπή που θα ένιωθε, στο να μην κάνει πίσω.
            Αυτό τουλάχιστον μπορούσε να το κάνει. Να πάει μέχρι εκεί. Έτσι και έγινε, το ίδιο βράδυ και οριακά πριν κλείσουν τα καταστήματα τρύπωσε σε ένα κεντρικό γραφείο ταξιδίων που είχε πάρει το μάτι του παλιότερα. Ένας ευγενικός , γραβατομένος υπάλληλος του χαμογέλασε και τον έβαλε να καθίσει σε έναν από τους καναπέδες.
            ‘Είμαι ο Ζωρζ πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω» του είπε κοιτώντας συγχρόνως το ρολόι του σαν να του έλεγε να βιαστεί.
            « Γεια… εεεε ψάχνω για κάποια εισιτήρια, για αεροπλάνο» απάντησε σαν χαμένος ο Αλεξ.
            Ο Ζωρζ πήγε στον υπολογιστή του και άρχισε να του αραδιάζει όλες τις προσφορές. Μιλούσε κάπως αυτοματοποιημένα, σαν αυτόματος τηλεφωνητής. Ξαφνικά είπε την λέξη Αθήνα. Προσπάθησε να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο στην προσφορά αυτή, σχολίασε πως μπορεί αυτό να μην ήταν μια καλή επιλογή λογω των πρόσφατων γεγονότων με τους τρομοκράτες και πήγε να συνεχίσει.
            « Αθήνα…» επανέλαβε ο Άλεξ, « Είναι αλήθεια ωραία η Αθήνα» συνέχισε με μια ψεύτικη απορία.
            Ο υπάλληλος ανασκουμπώθηκε και άλλαξε ύφος, ξαφνικά την παρουσίαζε σαν τον ιδανικό προορισμό, δηλώνοντας ότι στην θέση του δεν θα πίστευε τις φλυαρίες των δημοσιογράφων και πως ο καιρός θα τον αποζημίωνε.
            Ο Άλεξ κουνούσε το κεφάλι του καταφατικά και είχε γουρλώσει τα μάτια για να γίνει πιο πειστικό το ότι τα άκουγε όλα αυτά για πρώτη φορά. Η τιμή που του πρόσφερε το γραφείο ήταν κάπως πιο τσουχτερή από αυτές που είχε βρει στο διαδίκτυο αλλά συμφώνησε με τον εαυτό του πως μάλλον πλήρωνε και την υπηρεσία πίεσης για να το αποφασίσει που συμπεριλαμβανόταν στην τιμή…
            Χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε με έναν κωδικό στο χέρι και μία θέση για την απευθείας πτήση για την …Αθήνα. Το κατάστημα είχε ήδη κλείσει τα εξωτερικά του φώτα όταν βγήκε κρατώντας στα χέρια του το μεγαλύτερο τόλμημα της ζωής του. Κοίταζε τα χαρτί και του φαινόταν τόσο μικρό, δυσκολευόταν να πιστέψει πως αυτό ήταν όλο και όλο το σχέδιο του. Ένιωσε μεγάλη περηφάνια που τα είχε καταφέρει, αποφάσισε να μην το κρατήσει και αυτό κρυφό αλλά και να μην τον διαφημίσει κιόλας. Το βράδυ λοιπόν που επέστρεψε στο σπίτι, άφησε το απόκομμα σε ένα σημείο που ήταν σίγουρος ότι θα το έβλεπε η μητέρα του. Το ακούμπησε με τρόπου που φαινόταν σαν να το είχε παρατήσει τυχαία και ακούμπησε τα κλειδιά του από πάνω. Δεν είχε παρά να περιμένει, ίσως μια αντίδραση, ένα ξέσπασμα ή ακόμα και ένα καβγά. Τίποτα, στην θέση όλων αυτών μια ένοχη σιωπή. Η ματιά των γονιών του θα μπορούσε να τα πει όλα αλλά εκείνοι δεν άνοιγαν το στόμα τους να πουν λέξη, μόνο κανένα βαρύ ξεφύσημα και αυτό ήταν όλο. Το κλίμα αυτό τον βόλευε προς το παρόν καθώς δεν είχε καταστρώσει ακόμα το σενάριο που θα τους έλεγε για το πώς είχε αποφασίσει να κάνει αυτό το ταξίδι. 

Έκκληση των Γιατρών του Κόσμου για συγκέντρωση φαρμάκων - Υγεία - Ειδήσεις - Διάφορα

Έκκληση των Γιατρών του Κόσμου για συγκέντρωση φαρμάκων

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Λογο...θεραπεία!: "Το παιδί μου δεν μπορεί να πει κάποια γράμματα. Τι συμβαίνει;"

Λογο...θεραπεία!: "Το παιδί μου δεν μπορεί να πει κάποια γράμματα. Τι συμβαίνει;":

'via Blog this'

in.gr - Δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης - Υγεία - Ειδήσεις - Επιστημονικές Εξελίξεις

in.gr - Δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης - Υγεία - Ειδήσεις - Επιστημονικές Εξελίξεις:

'via Blog this'

Ελληνοφρένεια (ον δε νετ) - Κώστας Βαξεβάνης: Το ταπεραμέντο της πολιτικής βούλησης.

Ελληνοφρένεια (ον δε νετ) - Κώστας Βαξεβάνης: Το ταπεραμέντο της πολιτικής βούλησης.:

'via Blog this'

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ με θέμα: ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ»


1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

με θέμα:

ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ»

 

H Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011, με θέμα: «Αξίες σε κρίση: οι παρεμβάσεις της Συμβουλευτικής».
Σε μια εποχή που τα πάντα γύρω δυσκολεύουν όσο ποτέ πριν, που τα άτομα και οι κοινωνίες καλούνται να επιστρέψουν σε καιρούς χαλεπούς και ανάλγητους , που η κρίση στις αξίες και σε αυτά που κατακτήθηκαν φαίνεται να  δρα καταλυτικά, η Συμβουλευτική παρεμβαίνει, στηρίζει, προτείνει, απαντά. Μέσα από κάθε προσέγγισή της, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει, παρεμβαίνει  με συνέπεια απαντώντας με ρεαλισμό στις βαθειές ανησυχίες που ανακύπτουν μέσα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις της καθημερινότητάς μας.
Στόχοι της διημερίδας είναι να «ακουστούν» όλες οι φωνές των προσεγγίσεων της Συμβουλευτικής, να διατυπωθούν οι προτάσεις για τη στήριξη που προσφέρουν, να γίνει σαφής και ξεκάθαρη η συμβολή τους στην διαμόρφωση της ατομικής ανάπτυξης και να καταδειχτεί η αναγκαιότητα και η χρηστικότητά της για την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην διημερίδα της ΕΕΣ γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως, σε δύσκολους καιρούς σαν αυτούς, η συνύπαρξη και η συσπείρωση θα αποτελέσουν το δρόμο για την ανάπτυξη και βιωσιμότητά μας.
Για το ΔΣ της ΕΕΣ

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γενική Γραμματέας

Φάνη Ξένου                                                                        Εύα Μεταλλίδη

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποιεί Ανθρωπιστική Εκστρατεία για τις Στέγες Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά και παιδιά απόρων οικογενειών.


Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποιεί
Ανθρωπιστική Εκστρατεία για τις
Στέγες Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά
και παιδιά απόρων οικογενειών.

Η Ένωση Μαζί για το Παιδί πιστή στις αρχές και τους σκοπούς της, σας καλεί σε βοήθεια προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στον καθημερινά αυξανόμενο αριθμό οικογενειών που ζητούν ενίσχυση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Με τη σκέψη ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας, σας καλούμε να συνεισφέρετε 1  είδος ο καθένας και να προωθήσετε το μήνυμά μας σε όσους περισσότερους μπορείτε, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Τα τρόφιμα και τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στις Στέγες Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά που φιλοξενούν παιδιά που έχουν απομακρυνθεί για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και σε παιδιά απόρων οικογενειών.

Πού ;  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα είδη που έχουν συγκεντρώσει στην αποθήκη της Ένωσης Μαζί για το Παιδί  στην συμβολή των οδών Μπουσίου 20 και Κούπα 33 στην Αθήνα. (Πλησίον μετρό Κατεχάκη)
Πότε; Από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011.
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή  11.00 - 17.00 και Σάββατο 10.00 – 14.00.
Παρακαλούμε θερμά τον κόσμο αλλά και τις εταιρείες να ανταποκριθούν στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης!
Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι:
Τρόφιμα :  
βρεφικά γάλατα, βρεφικές τροφές, τυποποιημένοι χυμοί, γάλατα σε κουτιά ή φρέσκα, φρούτα, πατάτες, λάδι, σπορέλαιο, τυριά τυποποιημένα, κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, μπριζόλες κ.ά.) κονσέρβες τυποποιημένου φαγητού, όσπρια, ζυμαρικά, κρουασάν, δημητριακά κλπ.
Είδη υγιεινής : πάμπερς, αφρόλουτρα και κρέμες για μωρά, σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, απορρυπαντικά για πλυντήρια ρούχων.
Κλινοσκεπάσματα: Σεντόνια πετσέτες, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες παπλώματα.
Σχολικά είδη: τετράδια 50φυλλα, τετράδια τριών-τεσσάρων θεμάτων, κόλλες στικ, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, στυλό και γενικά σχολικά είδη.
Κλινοσκεπάσματα: Σεντόνια πετσέτες, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες παπλώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνείτε  με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στο τηλέφωνο 210 7482690 και στην 115 25Γραμμή Μαζί για το Παιδί.

Σεμινάριο στα Ψυχομετρικά Εργαλεία

Η «Λόγω Ψυχής» Ινστιτούτο εκπαίδευσης & έρευνας στη συστημική ψυχοθεραπεία, σας ενημερώνει για την έναρξη του νέου Διαγνωστικού Προγράμματος την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ώρα 15.00-17.00. περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε ψυχοτεχνικά εργαλεία (MMPI2, TAT, Rorschach, γενεόγραμμα, συμπλήρωση προτάσεων) και την αξιοποίησή τους ώστε να προκύπτει μια συνεκτική και οργανωμένη εικόνα για τον εξεταζόμενο. Τα αποτελέσματα μιας τόσο περιεκτικής διαγνωστικής διαδικασίας μπορούν να αποτελέσουν το ασφαλές υπόβαθρο της θεραπευτικής διεργασίας, καθώς απαντούν στα κρίσιμα θεραπευτικά ερωτήματα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ψυχολόγους.
Οι ειδικευόμενοι του «Λόγω Ψυχής» έχουν έκπτωση 25% στο κόστος του σεμιναρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα σεμινάρια στην ιστοσελίδα www.logopsychis.gr______________________________________________

Τσαμπίκα Μπαφίτη, M.Sc., Ph.D., ECP
Σχολική και Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεύτρια Οικογένειας
Επιστημονική Συν-υπεύθυνη του "Λόγω Ψυχής"

Ψυχανάλυση της οικονομικής κρίσης: Συνέντευξη με τον Jacques-Alain Miller | για μια κριτική και ριζοσπαστική ψυχολογία

Ψυχανάλυση της οικονομικής κρίσης: Συνέντευξη με τον Jacques-Alain Miller | για μια κριτική και ριζοσπαστική ψυχολογία:

'via Blog this'

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Όταν αλλάξουν οι ρόλοι, αλλάζει το σενάριο...: Οι γονείς αγνοούν τις διατροφικές διαταραχές των π...

Όταν αλλάξουν οι ρόλοι, αλλάζει το σενάριο...: Οι γονείς αγνοούν τις διατροφικές διαταραχές των π...: Δημοσίευση : Το Βήμα - Υγεία και Fitness, 26/05/2011 Εφηβες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν διαστρεβλωμένη ε...

Βιωματικα Εργαστηρια Συναισθηματικης Νοημοσυνης Για Παιδια 5-7 Ετών


Βιωματικα Εργαστηρια
Συναισθηματικησ Νοημοσυνησ
Για Παιδια 5-7 Ετών

       Στο βιωματικό εργαστήριο τα παιδιά, μέσα από διάφορους τρόπους έκφρασης, όπως το συμβολικο
 παιχνίδι, τη ζωγραφική, τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι ρόλων, αναπτύσσουν σημαντικές
 δεξιότητες για τη ζωή τους, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.
         Οι βιωματικές δραστηριότητες των εργαστηρίων προσφέρουν ένα δημιουργικό και ασφαλές πλαίσιο
 για τα παιδιά, με στόχο την έκφραση των συναισθημάτων και την καλλιέργεια γνωστικών δεξιοτήτων, 


όπωοπως παρατηρητικότητα, συγκέντρωση, φαντασία και μνήμη. Επίσης, μέσα από τις ομαδικές
 δραστηριότητες ενισχύεται η σημασία της σωστής συνεργασίας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας ομάδας
Τα εΤα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες:

ημέρα και ώρα διεξαγωγής εργαστηρίων*
θεματολογία
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου
10:00-14:00
κατανόηση και έκφραση βασικών συναισθημάτων, αποδοχή και χειρισμός αρνητικών συναισθημάτων
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου
10:00-14:00
ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, καλλιέργεια αυτοεπίγνωσης, αποδοχή και εξερεύνηση του εαυτού
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου
10:00-14:00
επίλυση συγκρούσεων, υιοθέτηση θετικής διεκδικητικής συμπεριφοράς

* Τα εργαστήρια είναι ανεξάρτητα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν σε ποιο/α από αυτά θα ήθελαν να
 συμμετέχουν
Ώρα προσέλευσης: 09:45
Τόπος διεξαγωγής: Στουντίου 10Β, Μαρούσι
Κόστος συμμετοχής (ανά εργαστήριο): 35 ευρώ
Κόστος συμμετοχής (σε περίπτωση παρακολούθησης και των τριών εργαστηρίων): 75 ευρώ
Μέγιστος αριθμός: 10 παιδιά ανά ομάδα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Δευτέρα 07 Νοεμβρίου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8033287



Υπεύθυνες Βιωματικών Εργαστηρίων
Νίκη Μουλαγιάννη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Νικολέττα Μπόγκα, Ψυχολόγος

Από την οικονομική κρίση στην ψυχολογική αποσταθεροποίηση

low budget πρόγραμμα ψυχοθεραπείας- Οικονομικά προγράμματα Συμβουλευτικής


  • Το γραφείο μας αντιλαμβανόμενο την οικονομική περίσταση καθώς και το επιβαρυμένο σύστημα υγείας, παρέχει ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ανέργους , φοιτητές, και νέους έως 30 ετών έκπτωση 50% επι της αμοιβής με τελική τιμή συνεδρίας 30 ευρώ.


  • Επίσης με πρωτοβουλία του γραφείο μας, όλοι οι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α και τον Ο.Α.Ε.Ε θα λαμβάνουν 40% έκπτωση.


λέξεις κλειδιά: ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγοι τιμές, οικονομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κόστος, χαμηλό κόστος, ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ,

λέξεις κλειδιά: ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγοι τιμές, οικονομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κόστος, χαμηλό κόστος, ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ,

λέξεις κλειδιά: ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγοι τιμές, οικονομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κόστος, χαμηλό κόστος, ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ,
λέξεις κλειδιά: ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγοι τιμές, οικονομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κόστος, χαμηλό κόστος, ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ,

λέξεις κλειδιά: ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγοι τιμές, οικονομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κόστος, χαμηλό κόστος, ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ,

Χρήμα και ψυχοθεραπεία


Αρθρο του Χρήστου Ζιούβα
πηγή: http://www.christosziouvas.gr/
Τον τελευταίο χρόνο (2010-2011), πολλές φορές οι θεραπευόμενοι, φέρνουν στις ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την οικονομική κρίση. Ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, περικοπές στα εισοδήματα, απολύσεις ή μακροχρόνια παραμονή σε ανεργία. Όπως λέει και ο λαός μας, η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Η οικονομική δυσπραγία αυξάνει το άγχος, συχνά δημιουργεί ένταση στις οικογενειακές σχέσεις και ενίοτε εκφράζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα. Η οικονομική κρίση αυξάνει τα αιτήματα για συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία.
-------------------------------------------------------------------------------
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στις ΗΠΑ το 2008. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζεται και το παράδοξο, οι άνθρωποι που υφίστανται τις δυσμενέστερες συνέπειες της κρίσης και πιέζονται ψυχολογικά περισσότερο να είναι και αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερο να διαθέσουν κάποια χρήματα για ψυχοθεραπεία. Αυτό έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση προς τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας (Εφημερίδα Αυγή 28/4/2011). Όσοι άνθρωποι αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ιδιώτες ψυχοθεραπευτές, συχνά το έχουν αναβάλλει τόσο καιρό που τελικά η κατάστασή τους είναι αρκετά επιβαρυμένη και πολύπλοκη. Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα, οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν προσδοκίες για άμεση ανακούφιση και γρήγορες λύσεις. Επίσης, είναι πιο επιφυλακτικοί στο να δεσμευτούν σε μακροχρόνια θεραπεία, προβάλλοντας μεταξύ άλλων και οικονομικούς λόγους.



Η εμπειρία μου δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις διακοπής της θεραπείας, οι οικονομικοί λόγοι, ακόμα και όταν υφίστανται ως αντικειμενική δυσκολία, σπάνια είναι ο αποκλειστικός λόγος που κάποιος θεραπευόμενος σταματάει τις συνεδρίες. Την προηγούμενη χρονιά, οι περισσότεροι θεραπευόμενοι μου που διέκοψαν από μακροχρόνια ομαδική θεραπεία, βρίσκονταν σε κομβικό σημείο στην εξέλιξή τους και διαπραγματεύονταν δύσκολα θέματα μέσα στη δυναμική της ομάδας που αφορούσαν την προσωπική τους ιστορία.



Το χρήμα πέραν από αναγκαίο για να καλύψουμε βιοποριστικές ανάγκες μας έχει πολλαπλά άλλα νοήματα.



Καταρχήν, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που αντιμετωπίζουν αντικειμενική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Όταν ανατρέπονται μακροχρόνιοι οικονομικοί προγραμματισμοί δημιουργούνται συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου ή ακόμα και ενοχής σε σχέση με τις προοπτικές της επόμενης γενιάς.



Υπάρχουν περιπτώσεις που η οικονομική κρίση δημιουργεί σοβαρές ανασχέσεις σε σημαντικές μεταβάσεις στο κύκλο ζωής της οικογένειας. Για παράδειγμα μπορεί να δημιουργεί περιορισμούς στις εκπαιδευτικές επιλογές των παιδιών ή κάποιων από τα παιδιά, να καθυστερεί την οικονομική ανεξαρτητοποίηση των μελών και τη σύσταση νέων οικογενειών, να επηρεάζει τον αριθμό παιδιών που τεκνοποιούν τα ζευγάρια, καθώς και τις επιλογές που έχει η οικογένεια για την υποστήριξη των γηραιότερων μελών της.



Σε άλλες περιπτώσεις, η στενότητα χρημάτων φέρνει στην επιφάνεια δυναμικές που προϋπάρχουν στο ζευγάρι αλλά έμεναν σε λανθάνουσα κατάσταση (Shapiro M. 2007). Ποιος παίρνει τις οικονομικές αποφάσεις στην οικογένεια όταν αλλάζει η επαγγελματική και εισοδηματική κατάσταση των δύο συντρόφων; Πώς υπεισέρχονται οι διαφορετικές πεποιθήσεις που έχουν για το νόημα του χρήματος οι σύντροφοι από τις οικογένειες καταγωγής τους σε θέματα διαχείρισης περιορισμένων πόρων ; Ποιοι ανήκουν «στον κύκλο των δικών μας ανθρώπων» που αναμένουμε και αναμένουν να υποστηρίξουμε σε περιόδους οικονομικής ένδειας;



Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αντιμετωπίζει ειδικού τύπου προβλήματα με την διαχείριση του χρήματος. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα προβλήματα αυτά παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αδυνατούν πια να αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα και καλούνται να δράσουν, συχνά απευθυνόμενοι σε κάποιο ψυχοθεραπευτή. Για παράδειγμα άνθρωποι με ψυχαναγκασμούς που προβαίνουν σε υπερβολικές αγορές και φορτώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες με ανεξέλεγκτα χρέη (Benson 2009), ή άνθρωποι που έχουν εξαρτήσεις από ψυχοτρόπες ουσίες ή συμπεριφορές (π.χ. τζόγος, εξάρτηση από το σεξ). Οι άνθρωποι αυτοί για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την βιογραφία τους, καταφεύγουν σε καταναγκαστικού τύπου αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές για να διαχειριστούν το στρες τους.



Είναι προφανές ότι γύρω από το χρήμα υφαίνονται πολύ διαφορετικά νοήματα και ιστορίες στις ζωές των ανθρώπων. Οι συζητήσεις ή και οι συγκρούσεις για το χρήμα μπορεί να είναι μια μεταφορά για υποβόσκοντα θέματα σχέσεων που ταλανίζουν τα ζευγάρια και τις οικογένειες, συχνά για αρκετές γενιές. Οι συστημικοί οικογενειακοί θεραπευτές καλούνται να διευκολύνουν το ξετύλιγμα αυτών των πολλαπλών στρωμάτων νοήματος που ενυπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για οικονομικά θέματα (το παρατηρούμε πολύ συχνά και με ένταση σε κληρονομικά θέματα). Να παράσχουν την ασφάλεια ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές μέσα στο οικογενειακό σύστημα και να διευκολύνουν την διαπραγμάτευση των μελών στην εξεύρεση λύσεων που απαντούν όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά κυρίως στο σχεσιακό.
Benson A.L. (2009) To buy or not to buy?, Psychotherapy Networker, p.p. 29-33, March/April 2009

Shapiro M. (2007) Money: a therapeutic tool for couples therapy, Family Process 46:279-291

Εφημερίδα"Αυγή"28/4/2011 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=613466

Real.gr - Υγεία - Μια ανάσα πριν το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Real.gr - Υγεία - Μια ανάσα πριν το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία:

'via Blog this'

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Huge Two-Day Protest Shuts Down Greece As Workers Walk Out Over Austerity Measures | World News | Sky News

Huge Two-Day Protest Shuts Down Greece As Workers Walk Out Over Austerity Measures | World News | Sky News:

'via Blog this'

BBC News - Greece unrest: Athens clashes amid general strike

BBC News - Greece unrest: Athens clashes amid general strike:

'via Blog this'

Lifo Team - Ο,ΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΩΡΑ - Καρκίνος: Η τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος

= Καρκίνος: Η τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος:

'via Blog this'

X-PRESS - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Τα επεισόδια και η φωτιά στον Άγνωστο Στρατιώτη(video)

X-PRESS - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Τα επεισόδια και η φωτιά στον Άγνωστο Στρατιώτη(video):

'via Blog this'

Οι νεόπτωχοι της Ελλάδας -επιτέλους- ενώθηκαν

Οι νεόπτωχοι της Ελλάδας -επιτέλους- ενώθηκαν:

'via Blog this'

Ξεσηκωμός του λαού άνευ προηγούμενου | Enimerwsi.com

Ξεσηκωμός του λαού άνευ προηγούμενου | Enimerwsi.com:


'via Blog this'


Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Βουλή, καθώς είναι σε εξέλιξη εντυπωσιακές σε όγκο συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της...
48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων, που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας, διαδηλώνοντας ενάντια στα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το πλήθος ξεκινά από το Σύνταγμα και φτάνει μέχρι το Πεδίον του Άρεως.Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ, για έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο! Υπάρχει κόσμος στην Πατησίων και σε όλους τους κάθετους δρόμους που οδηγούν σε αυτή, στην Ομόνοια μέχρι την Πειραιώς, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα.
Χιλιάδες κόσμου βρίσκεται ήδη στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τον απλό κόσμο να αποδεικνύει περίτρανα πως δε φοβάται τους επίδοξους προβοκάτορες και γυρνά ηχηρά την πλάτη σε όσους τις τελευταίες μέρες διαδίδουν πως το κέντρο της Αθήνας θα γίνει πεδίο μάχης!

Μαζική απεργία και συγκέντρωση | Άρθρα | Protagon

Μαζική απεργία και συγκέντρωση | Άρθρα | Protagon:

'via Blog this'

kathimerini.gr - Les Guignols de l'info: «Το νέο είδος, οι Έλληνες»

kathimerini.gr - Les Guignols de l'info: «Το νέο είδος, οι Έλληνες»:

'via Blog this'

διημερίδα με θέμα: «Θετική Ψυχολογία: Δύναμη στην κρίση»

Η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ), με αφορμή την ίδρυσή
της, οργανώνει διημερίδα με θέμα:

«Θετική Ψυχολογία: Δύναμη στην κρίση»

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο [Ελ.
Βενιζέλου (Θησέως) 70, Καλλιθέα] στις 21 και 22 Οκτωβρίου  και θα
περιλαμβάνει την παρουσίαση πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων από τον
ελληνικό χώρο, ομιλίες, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια καθώς και την
παρουσίαση του βιβλίου «Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία».

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας
καθώς επίσης και για την διημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα
www.positiveemotions.gr, όπου μπορείται επίσης να δηλώσετε συμμετοχή για
τις εργασίες της διημερίδας και τα βιωματικά εργαστήρια.


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΕΘΕΨΥ
Αναστάστιος Σταλίκας
Μιχάλης Γαλανάκης
Σεργιάννη Χριστίνα
Πασχαλιά Μυτσκίδου
Διοδώρα Δημητριάδου
Αντιγόνη Μερτίκα
Αλκμήνη Μπούτρη
Βασιλική Γιωτσίδη

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τα είχε όλα σχεδιάσει -διήγημα δωρεάν- Έκτο μερος

βρείτε το πρώτο μέρος στο
http://psychologosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_5306.html




το δεύτερο μέρος στο
http://psychologosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_1952.html






το τρίτο μέρος στο
http://psychologosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_07.html




το τέταρτο μέρος στο
http://psychologosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_1518.html


το πέμπτο μέρος στο


http://psychologosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_14.html



Το τηλέφωνο της μητέρας του χτυπούσε κάπου μέσα στο σπίτι , καθώς το είχε ξεχάσει φεύγοντας για τη δουλειά. Άρχισε να γυρνά νευρικά μέσα στο σπίτι και να ψάχνει με αγωνία μικρού παιδιού που ψάχνει για το βάζο με το γλυκό. Είχε σκοπό να μην το βάλει κάτω αν δεν έβρισκε το που είχε πάει.
Τα νεύρα του ηρέμησαν όταν μπήκε στο δωμάτιο της κουζίνας. Εκεί βρήκε ανοιγμένη την εφημερίδα και μάλιστα στα αστυνομικά, μια στήλη στην οποία ποτέ δεν έδινε προσοχή. Θυμωμένος που του την είχαν πάρει αλλά και ανακουφισμένος που την βρήκε κλείστηκε στο δωμάτιο του, έβαλε τα ακουστικά του και ξεκίνησε να ξεφυλλίζει αργά αργά την εφημερίδα.
Αργά αργά και σαν πραγματικά να είχε όλο το χρόνο μπροστά του σε μια ακόμα από τις γνωστές του ψευδαισθήσεις που του έλεγαν ότι έμπαινε σε ένα βυθό προστασίας, ή ότι έπλεκε ένα δίχτυ γύρω του μόνο και μόνο επειδή είχε τα μάτια του στραμμένα σε ένα άψυχο χαρτί και μια πόρτα δωματίου κλειστή.
Έκανε και πάλι λάθος, το άψυχο αυτό χαρτί σε μια συμμαχία με το κομμάτι του που του έλεγε πως τίποτα δεν θα ήταν όπως παλιά, του έκανε μια από τις πιο αναπάντεχες εκπλήξεις. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας γυναίκας που κάτι του θύμιζε. Μια φιγούρα σκοτεινή και ταλαιπωρημένη και από πάνω ένας τίτλος που σίγουρα έκανε θόρυβο.
Μα βέβαια, αυτή η γυναίκα έμοιαζε με την Έλεν, ανέτρεξε στο άρθρο με αγωνία, η καρδιά του χτυπούσε σε έναν συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό και μετά σαν να σταματούσε απότομα. Η ανάσα του κόντευε να κοπεί σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που του πήρε για να διαβάσει ότι ακριβώς χρειάζονταν. Ήταν πραγματικά αυτή, οι πληροφορίες έπεφταν σαν σφαίρες στο μυαλό του. Είχε πλέον μάθει όσα ήθελε. Η Έλεν ήταν πλέον κρατούμενη και μάλιστα μετά την δίκη θα μεταφερόταν στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή της μετά από αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης. Η έκδοση της θα ήταν σχεδόν άμεση. Η κατηγορίες ακούγονταν βαριές. Ο τίτλος φαινόταν βγαλμένος από ταινία “ Οι κατάσκοποι της τρομοκρατίας”. Ο Άλεξ σάστισε, δεν πίστευε στα μάτια του, κάπου παρακάτω διάβασε πως δεν είχε κατονομάσει κανέναν από τους συνεργούς της. Αυτό το τελευταίο τον ησύχασε για λίγο. Σε μια παιδιάστικη προσπάθεια να απαλλαγεί από τα ενοχοποιητικά στοιχεία έσβησε τον αριθμό της από το κινητό του , έσβησε ακόμα και τις κλήσεις. Άρχισε να θυμάται την περίεργη κουβέντα τότε στην πρεσβεία και δεν ήξερε τι να πει στον εαυτό του. Από την μια πίστευε πως αφού τον είχαν ήδη εντοπίσει αργά ή γρήγορα θα τον συνέδεαν με την υπόθεση και από την άλλη ότι αν ήθελαν να τον πιάσουν θα το είχαν κάνει τότε που τους είχε δοθεί η ευκαιρία.
Δεν ήθελε να προκαλέσει την τύχη του με κανένα τρόπο και πίστεψε ότι αν έκανε σαν να μην είχε γίνει τίποτα, το γεγονός θα ξεχνιόταν, έτσι σαν να κρυβόταν πίσω από τον συμμαθητή του στο σχολειό για να μην τον εξετάσει η δασκάλα. Πέταξε την εφημερίδα αμέσως και βγήκε από το δωμάτιο. Αποφάσισε να πάει μια βόλτα για να ηρεμήσει. Πήρε τον συνηθισμένο δρόμο προς το καφέ που δούλευε αλλά θεώρησε πιο σοφό να μην μπει μέσα. Συνέχισε τον δρόμο του κάνοντας διάφορες σκέψεις. Έκανε κρύο αλλά δεν τον πείραζε τόσο καθώς θεωρούσε πως έτσι μπορούσε να δει τα πράγματα πιο καθαρά. Είχε απομακρυνθεί αρκετά από το σπίτι του όταν του ήρθε η ιδέα να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, στο παλιό εκείνο κτίριο που εργαζόταν τους προηγούμενους μήνες για τους τώρα “τρομοκράτες”¨. Απόρησε και ο ίδιος με αυτή του την παρόρμηση που στεκόταν εντελώς απέναντι σε αυτό που είχε αποφασίσει πριν από λίγα λεπτά, το να μην προκαλέσει με τίποτα την τύχη του. Έδωσε χρόνο στον εαυτό του σαν να άφηνε τα βήματα του να διαλέξουν για εκείνον.
Αυτή η μικρή παράταση των αναστολών του τον πήγαινε όλο και πιο κοντά στο να περάσει από εκείνον. Τι περίμενα στα αλήθεια να δει, τι περίμενε να ανακαλύψει. Δεν του ήταν σίγουρα ξεκάθαρο. Ένοιωθε πως αν έβλεπε το σημείο τότε μόνο θα πίστευε τα λόγια της εφημερίδας. Ο χρόνος περνούσε όλο και περισσότερο. Ήταν πλέον σίγουρο. Φτάνοντας εκεί είδε αυτές κορδέλες τις αστυνομίας να έχουν αποκλείσει το τετράγωνο και δυο τρία περιπολικά με αστυνομικούς που σε μικρά πηγαδάκια κουβέντιαζαν αργόσχολα.
Πλησίασε κοιτάζοντας επίμονα μέχρι που άκουσε την φωνή ενός από αυτούς.
“ Τι κοιτάς πιτσιρικά, έχασες τίποτα” είπε κοροϊδεύτηκα ο μεγαλύτερος. Οι υπόλοιποι έβαλαν τα γέλια. Ο Άλεξ ρώτησε τάχα γεμάτος περιέργεια.
“ Τι έγινε εδώ?”
“ Αλήτες τρομοκράτες από την Ελλάδα” είπε υποτιμητικά ο αστυνομικός.
“ευχαριστώ” ψιθύρισε μέσα από τα δόντια και έκανε να απομακρυνθεί καθώς άρχισε να νοιώθει πως έμπαινε στο στόμα του λύκου.
Μπορεί και χωρίς να το είχε καταλάβει να το είχε επιλέξει. Να είχε έτσι με έναν μυστικό και ασυνείδητο τρόπο κάνει το βήμα για να κινδυνέψει. Όλα αυτά βεβαία δεν είχε κάτσει να τα σκεφτεί, έτσι όπως κάθε αλλαγή, άρχισε να γίνεται μέσα του μια νέα και ανακουφιστική έκρηξη. Αυτή η έκρηξη του υπαγόρευε πια τι να κάνει και πηρέ την θέση της ανάγκης του για ησυχία.
Έγιναν όλα αυτά σαν με μαγικό τρόπο, αυτή η μαγεία που κάπου μέσα τους είχε καταστρώσει και το μυστικό τους σχέδιο. Η πραγματικότητα είχε πάρει μια τροπή που πλέον του είχε δώσει την ευκαιρία να διαλέξει. Μπορεί κα να την είχε πάντα αλλά αυτές οι αφορμές … πάντα κάτι έχουν να προσφέρουν.
«Τρομοκράτες από την Ελλάδα»… αυτή η απάντηση του είχε ακουστεί τόσο υποτιμητική για τους Έλληνες. Δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό ότι οι άνθρωποι που είχε γνωρίσει και που εργαζόταν μαζί τους για τόσο καιρό ήταν απλοί «τρομοκράτες». Ήθελε να κρατήσει την γνώμη και την εικόνα που είχε ο ίδιος για εκείνους. Αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο, το γεγονός της σύλληψης τους ήταν πλέον στα καθημερινά δελτία ειδήσεων και σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Οι δημοσιογράφοι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάλυπταν με την παραμικρή λεπτομέρεια τις εξελίξεις. Πρώτα ήρθε η ανάκριση, μετά οι κατηγορίες και μετά η δίκη. Σε όλα αυτά ο Άλε έφερνε νοητά τον εαυτό του μαζί με τον Ιαν και την Ελών. Πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους βοηθούσε και θα τους συμπαραστεκόταν. Άλλοτε κατηγορούσε τον εαυτό του που έχει τέτοιες ιδέες και που θέλει το καλό δυο « επικίνδυνων» όπως τώρα έγραφαν οι επικεφαλίδες από τα δελτία διπλά στις φωτογραφίες τους. Είχε άλλωστε εκπαιδεύσει τόσο καλά τον εαυτό του να μπορεί να ξεχωρίζει τα κρυμμένα πρόσωπα των ανθρώπων και αν και σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε να κάνουμε με ηθοποιούς του θεάτρου, εμπιστευόταν αυτή του την δυνατότητα. Ήθελε τόσο να επικοινωνήσει μαζί τους, να του πουν ότι όλα αυτά ήταν ψέματα και πως δεν είναι αυτοί που κατηγορούνται αλλά κάποιοι σωσίες. Ήθελε ακόμα να πιστεύει ότι σαν σουπερ ήρωες μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε οποία μορφή ήθελαν και ότι απλά είχαν πάρει τη μορφή δυο άλλων και τώρα έπιναν τον καφέ τους ελεύθεροι.
«Φαντασίες και πάλι φαντασίες» συλλάβισε καθώς περπατούσε μόνος ένα πρωί. Ήταν τόσο θυμωμένος με τον εαυτό του που τον μονό που έκανε ήταν να ονειροπολεί και να πλάθει αλλόκοτες ιστορίες για την διάσωση τους. Όσο κριτίκαρε τις ιστορίες αυτές τόσο παρασυρόταν σε μια δύνη που έπαιρνε μαζί της όλη την ακινησία και τους δισταγμούς δική θα γινόταν στην Αθήνα…
« Θα πάω να τους βρω» είπε μέσα του σαν μια απάντηση στο μένος που είχε εξαπολύσει στον παλιό του εαυτό. Ακόμα και εκείνος ξαφνιάστηκε από την αυτόματη αυτή λύση που είχε βγει από αυτόν το συλλογισμό. Καμία πλέον ένσταση δεν μπορούσε να σταθεί απέναντι του, κανένας προβληματισμός ή ισχυρή δικαιολογία.


Συνεχίζεται....