AddThis Smart Layers

welcome

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ κ’ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work (Australia)


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ελλάδα)



   
       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.
ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ  κ’ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


με τις  Αφηγηματικές θεραπεύτριες, επόπτριες και εκπαιδεύτριες
 Tali Gogol Ostrowsky, MSW, και Andrea Lazar, MA
από το Ινστιτούτο Barcai,  Τελ Αβιβ, Ισραήλ

Ανοιχτή στο κοινό
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ
εκδήλωση


Παρασκευή 25 Μαΐου 2012,  7.00 μ.μ.- 9.30 μ.μ.
Αίθουσα Δ13 , Φυσικομαθηματική Σχολή, Θεσσαλονίκη


(Στο περίπτερο απέναντι από το Νοσ. «Γεννηματάς» >>>>> μπαίνουμε στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου και αμέσως στρίβουμε αριστερά στη ράμπα)


Εκπαιδευτικό
Σεμινάριο
Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου 2012
  Κέντρο Biennestar,  Βασ.Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: 6974-361096,  adamharvatis@gmail.com

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ανοιχτή εκδήλωση Παρασκευής

Ακούγοντας ο ένας τον άλλο παρά τη σύγκρουση.
Η δημιουργία ενός πλαισίου ακρόασης σε ζευγάρια και οικογένειες, όταν υπάρχει σύγκρουση, κατά την αφηγηματική συμβουλευτική πρακτική”

   Η Τάλι και η Αντρέα δουλεύουν με ζευγάρια και οικογένειες και χρησιμοποιούν αφηγηματικές πρακτικές οι οποίες ενθαρρύνουν την αμοιβαία αναγνώριση ακόμη και κάτω από συνθήκες έντονης σύγκρουσης.
    Θα παρουσιάσουν τρόπους που ενθαρρύνουν το άκουσμα (την ακρόαση) του άλλου μέσα από παραδείγματα και με μία συμμετοχική άσκηση.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Σαββατοκύριακου

Ξαναβρίσκοντας την ελπίδα.
Αφηγηματική πρακτική
όταν οι καιροί είναι δύσκολοι
για τη ζωή και τις συντροφικές σχέσεις”

       Στο παρόν εργαστήριο θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι αφηγηματικές πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στην αναζήτησή τους για ελπίδα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες-προκλητικές καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική κρίση, συζυγικές-συντροφικές δυσκολίες (συγκρούσεις, σεξουαλικές δυσκολίες κ.α.), διαζύγιο ή και απειλές για την σωματική ή ψυχική υγεία κ.α.
     Τέτοιες προκλήσεις τείνουν να φέρνουν την απελπισία στις ζωές των ανθρώπων, ληστεύοντάς τους τις ελπίδες και τα όνειρά τους καθώς και την ικανότητα να χαίρονται τη φιλία, την οικειότητα και το αίσθημα του «ανήκειν».

     Αυτό το εργαστήριο θα παρουσιάσει πρακτικές για την επανεπαφή με την ελπίδα, η οποία ανοίγει δυνατότητες που προηγουμένως εμποδίζονταν από τις αντιξοότητες και η οποία τους ενθαρρύνει να κάνουν βήματα σε νέες πιο προκλητικές κατευθύνσεις στη ζωή και στις σχέσεις.

    Κλινικά παραδείγματα οικογενειών, ζευγαριών και ατόμων θα περιγράφουν και θα παρουσιαστεί ένα βίντεο συνεδρίας.

     Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έχουν εμπειρία αυτού του τύπου δουλειάς μέσω βιωματικών ασκήσεων και θα καλεστούν να μοιραστούν τους δικούς τους προβληματισμούς και διλήμματα από την συμβουλευτική τους εργασία.




Λίγα λόγια για τις εκπαιδεύτριες:
Σχετικά με τις εκπαιδεύτριες:
Η Tali Gogol Ostrowsky, MSW, και η Andrea Lazar, MA, είναι οικογενειακές θεραπεύτριες και συν-διευθύντριες στο Ινστιτούτο Συζυγικής και Οικογενειακής Θεραπείας Barcai  του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, όπου κάνουν συμβουλευτική και εκπαιδεύουν σπουδαστές την Αφηγηματική οικογενειακή θεραπεία. Η εργασία τους περιλαμβάνει συμβουλευτική με άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν απώλειες και τραύμα, υποστήριξη ζευγαριών στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις συγκρούσεις και να αποκαταστήσουν την οικειότητα, σύνδεση οικογενειών στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν παιδιά και εφήβους που βιώνουν δυσκολίες και συμβουλευτική εργασία με άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα.
Η Tali έχει μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στην ανορεξία και τη βουλιμία.
Η Andrea έχει δουλέψει εκτεταμένα με ανθρώπους που υποφέρουν από εγκεφαλικά τραύματα.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Barcai:
Το Ινστιτούτο Barcai είναι ένα ανεξάρτητο Κέντρο Αφηγηματικής Οικογενειακής Θεραπείας στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ. Το Ινστιτούτο διαχειρίζονται συλλογικά πέντε συνεργάτες, μαζί με μία ομάδα θεραπευτών, που όλοι είναι αφοσιωμένοι στην πρακτική και τη διδασκαλία της Αφηγηματικής Οικογενειακής Θεραπείας.
Έχει ιδρυθεί το 1978 από τον καθηγητή Avner Barcai και τη Δρ.  Valery Velkes. Έχει μία μεγάλη εμπειρία θεραπευτικής εργασίας και εκπαιδευτικής εργασίας για θεραπευτές εμπνευσμένη από τη σχέση με ιδρυτικές προσωπικότητες της Οικογενειακής Θεραπείας. Από το 1990 έχει συμμετάσχει σε μία ομάδα θεραπευτών από όλο τον κόσμο που μαθαίνει, εργάζεται, διδάσκει και αναπτύσσει τη γνώση και τις δεξιότητες της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΧΡΟΝΟΣ-ΤΟΠΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ-δωρεάν ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παρασκευή 7.00 - 9.30 μ.μ.
Αίθουσα Δ13 , Φυσικομαθηματική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Στο περίπτερο απέναντι από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς»
 μπαίνουμε στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου
 και αμέσως στρίβουμε αριστερά στη ράμπα)

Περιλαμβάνει:
            - Διάλεξη πάνω στο θέμα του σεμιναρίου
           - Παρουσίαση  παραδειγμάτων
          - Συμμετοχικές ασκήσεις
------------------------------------------------------------------------------------------------

Σεμινάριο:
Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. -5.00 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΙΜΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Δήλωση συμμετοχής μέχρι Δευτέρα 21 Μαΐου:
160 € (για επαγγελματίες)
140 € (για φοιτητές/τριες)
Δήλωση συμμετοχής μετά τη Δευτέρα 21 Μαΐου:
180 € (για επαγγελματίες)
150 € (για φοιτητές/τριες)

Στην τιμή περιλαμβάνεται και το δικαίωμα συμμετοχής στις συναντήσεις της Ομάδας Δι-εποπτείας που ακολουθούν.

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε αποστείλατε στο παραπάνω e-mail αίτηση με τα στοιχεία σας ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΘΕΣΗ (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε - εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail).

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό εκπαιδευτικό υλικό. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.
.

Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση από το Κέντρο Dulwich Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.


Πληροφορίες για το σεμινάριο:  
Αδάμ Χαρβάτης,
Ψυχολόγος MSc, PhD
Τηλ. 6974-361096



ΧΩΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Αίθουσα Δ13 , Φυσικομαθηματική Σχολή, Θεσσαλονίκη

Στο περίπτερο απέναντι από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς»
 μπαίνουμε στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου
 και αμέσως στρίβουμε αριστερά στη ράμπα)



Λίγα λόγια για την Αφηγηματική Θεραπεία και Κοινοτική Εργασία
Η Αφηγηματική Θεραπεία είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα  βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού θεραπευτή. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.
Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.
Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.
        Η πρακτική της, ακριβώς επειδή δίνει έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους συνομιλίας των ανθρώπων, είναι ιδανική για την εργασία με μεγαλύτερες συλλογικότητες ανθρώπων.
Όταν αφορά την κοινοτική εργασία, λοιπόν, αξιοποιεί τις ίδιες αρχές με αυτές της θεραπευτικής εργασίας.  Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις και ανάπτυξη.
Για αυτό και σε πολλά μέρη του κόσμου η Αφηγηματική Πρακτική έχει αξιοποιηθεί στη δουλειά με κοινότητες που βιώνουν κρίσεις και ιδιαίτερα έντονες δοκιμασίες.
Αυτή η εργασία έχει γίνει στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη και αφορούσε παιδιά και κοινότητες που βιώνανε τις συνέπειες της φτώχιας, του AIDS, του πολέμου, φυσικών καταστροφών, κακοποίησης, πλαισίων ζωής όπου υπάρχει χρήση ουσιών κ.ο.κ. Συγκεκριμένα υλικά ομαδικής και κοινοτικής εργασίας έχουν αναπτυχθεί (όπως Tο Δέντρο της Ζωής, Η Ομάδα της Ζωής, Ο Χαρταετός της Ζωής) και χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών πρακτικών κοινοτικής εργασίας. Πληροφόρηση για τα υλικά αυτά υπάρχει και στα Ελληνικά http://groups.google.com/group/afhghmatikh-therapeia?hl=el?hl=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: