Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου

Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

AddThis Smart Layers

welcome

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Διεπιστημονική διημερίδα με θέμα τις σχέσεις Ρατσισμού και Φόβου

Διεπιστημονική διημερίδα με θέμα τις σχέσεις Ρατσισμού και Φόβου διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) Παρασκευή  27 και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε.  Πρόκειται για μία εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση της οποίας την πρωτοβουλία είχε ο Κλάδος για την Τέχνη της ΕΨΕ στη συνέχεια της πρόσφατης προβολής  μιας σειράς κινηματογραφικών ταινιών με την ίδια θεματική. Ο διάλογος που προκλήθηκε ανάμεσα στους σχολιαστές των έργων  και τους ενεργά συμμετέχοντες θεατές οδήγησε στην προέκταση του διαμέσου μιας περισσότερο συστηματικής δημόσιας συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφορετικών κατευθύνσεων και ενδιαφερομένων πολιτών. Η επιτακτική ανάγκη που συνοδεύει την κλινική και θεωρία της σύγχρονης ψυχιατρικής να επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φυλετικές διακρίσεις έχει ως συνέπεια τη μελέτη των μορφών της Τέχνης οι οποίες αναδεικνύουν όψεις της ίδιας προβληματικής.

Μία από τις συγκλονιστικότερες είναι η συνάρτηση του Φόβου με την επιβολή ρατσιστικών ανορθολογικών δοξασιών οι οποίες υποστηρίχθηκαν και υποστηρίζονται πολλές φορές από την ιδεολογική παράνοια – όπως άλλωστε και η προέλευσή του ρατσισμού και αντισημιτισμού από αδιερεύνητες προκαταλήψεις.

Οι εισηγήσεις και Ομάδες Εργασίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα συμπεριλάβουν τοποθετήσεις από την περιοχή της Ψυχιατρικής, των Κοινωνικών Επιστημών και της Τέχνης που επιδιώκουν την συμπληρωματική κατανόηση ενός μόνιμου φαινομένου της πολιτισμικής μας πραγματικότητας – ενός φαινομένου με συνεχείς επιπτώσεις στην ατομική και συλλογική συμπεριφορά.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

17:30-Χαιρετισμοί

17:45- Συνεδρία-Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός

με ομιλίες των:  Νικήτα Κανάκη, Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Ηλία Κατσούλη, Πολιτικού Επιστήμονα, Νικόλαου Τζαβάρα, Ψυχιάτρου

Πρόεδρος: Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος

Ακολουθεί συζήτηση

Διάλειμμα

20:00-Προβολή του ντοκιμαντέρ

«Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008, 89΄) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Knut Elstermann

Τί έζησε η νεαρή Εβραία Γκέρντα το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου; Η σιωπή της γι’ αυτό που πέρασε θα ρίχνει βαριά σκιά σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή της. Εκείνη δεν τολμά να μιλήσει και κανείς δεν τολμά να ρωτήσει – εκτός από τον μικρό Knut Elstermann. To 1967 η απάντηση που παίρνει δεν είναι παρά έντρομη σιωπή. 40 χρόνια όμως μετά, δημοσιογράφος πια, ο Knut Elstermann ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, όπου έχει εγκατασταθεί η Γκέρντα μετά το ολοκαύτωμα, και ξεκινά μαζί της μια μακριά συζήτηση. Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η σιωπή της Γκέρντα».

Η Britta Wauer, γεννημένη το 1974, δημοσιογράφος και σκηνοθέτις, ξεκινά το ντοκιμαντέρ της ακριβώς από εκεί που σταματά το βιβλίο.

O Knut Elstermann, καλεσμένος του Goethe-Institut Athen στην Αθήνα, θα προλογίσει την ταινία και θα συζητήσει μετά την προβολή με το κοινό.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

10:00-ΙΙ Συνεδρία:

Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας

με ομιλίες των: Βασιλικής Γεωργιάδου, Πολιτικού Επιστήμονα, Μαρίας Διαλλινά, Ψυχιάτρου, Σάββα Μιχαήλ, Συγγραφέα, Πολιτικού, Δημητρίου Ψαρά, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα

Πρόεδρος: Έμη Βαϊκούση, Φιλόλογος-Μεταφράστρια

Ακολουθεί συζήτηση

Διάλειμμα

12:00-ΙΙΙ Συνεδρία-Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας

με ομιλίες των: Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, Ψυχιάτρου, Ελισάβετ Κοτζιά, Κριτικού Λογοτεχνίας, Γιώργου Μποτονάκη, Ψυχιάτρου, Κατερίνας Σχινά, Κριτικού Λογοτεχνίας.

Πρόεδρος: Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος

Ακολουθεί συζήτηση

Διάλειμμα

14:30-Ι Ομάδα Εργασίας-Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο με τους: Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρο, Γρηγόρη Μανιαδάκη, Ψυχίατρο,

Διάλειμμα

16:30
ΙΙ Ομάδα εργασίας-Εμείς και η προκατάληψη

με τους: Ηλία Βλάχο, Ψυχίατρο, Ελισάβετ Παπανδρέου, Ψυχολόγο

18:00 Λήξη της διημερίδας
Δημοσίευση σχολίου