AddThis Smart Layers

welcome

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
3-4 Δεκεμβρίου 2011
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ


«ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ:
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ»

Προσεγγίσεις:
 Αντλεριανή ,
 Coaching,
 Εικαστική ψυχοθεραπεία,
 Μη κατευθυντική – παρεμβατική (ΝΔΙ),
 Προσωποκεντρική,
 Συνθετική,
 Συστημική ,
 Σωματική ψυχοθεραπεία (Ράιχ),
 Υπαρξιακή
 Φιλοσοφική

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΗΤΩΝ


Συντονίστρια: Μιχαηλίδου Ειρήνη
ΜSc Συμβουλευτικης Ψυχολογιας, ΒΑ Βιολογιας


1) «ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΜΑΤΙΑ»

Γεωργαντά Ευγενία
Ψυχοθεραπεύτρια, PhD - Massachusetts School of Professional Psychology, συνιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Υπαρξιακής Ψυχολογίας «Γίγνεσθαι»
Ζύμνη Κατερίνα
Ψυχοθεραπεύτρια, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας, συνιδρύτρια του «Γίγνεσθαι»


2) "ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ"
Ιωσηφίδη Πόλλυ
Προσωποκεντρική Σύμβουλος/Ψυχοθεραπεύτρια - Πρόεδρος του Institution for Counselling & Psychological Studies – ICPS

Ιωσηφίδη Μαρίνα
Προσωποκεντρική Σύμβουλος/Ψυχοθεραπεύτρια - Αντιπρόεδρος του ICPS


3) «Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ : ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Μαζαράκη Πέπη
Ψυχολόγο,Ψυχοθεραπεύτρια, Τrainer του Ε.Ι.Ν.Α


4) «Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ»

Ρουμπέα Γεωργία
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Msc ΦΠΨ, Phd Φυσικής, Καθηγήτρια Βαρβακείου Λυκείου


ΣΥΜΠΟΣΙΟ


"ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ"


Πρόεδρος του Συμποσίου: Κλεφτάρας Γιώργος
Αναπλητωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διευθυντής προγράμματος Μεταπτυχιακού: "Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία".

Οργανωτής του συμποσίου : το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: "Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία".


Εισηγητές και τίτλοι ομιλιών συμποσίου:

1. Κατσογιάννη Ειρήνη & Κλεφτάρας Γιώργος:
Πνευματικότητα και Νόημα Ζωής:

«ΣΥΓΚΡΙΤΙΚH ΜΕΛEΤΗ ΜΕΤΑΞY ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ, ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΊΑ»



2. Σβώλη Χιονία και Ανδρέου Ελένη:

«ΕΘΙΣΜOΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤΥΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚH ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓIΑ ΣΕ ΠΑΙΔiA ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»


3. Γεωργίου Χρυσούλα και Κλεφτάρας Γιώργος:

«ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ»



4. Κλεφτάρας Γιώργος και Μαρκάκη Ευαγγελία:

«Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ»



.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1. «Ο ΧΕΙΡΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ»

Ο Χείρων υπήρξε το βασικό μυθολογικό αρχέτυπο των κυριωτέρων τραυμάτων της ανθρώπινης ψυχής. Πατέρας του ο Τιτάν θεός Κρόνος και μητέρα του η νύμφη Φιλύρα. Ο Χείρων είναι τέκνο βιασμού, που εν συνεχεία εγκατελείφθη και από τους δύο του γονείς.Τραυματίσθηκε από τόν πιο αγαπημένο του μαθητή, τον Ηρακλή και αυτόςο αφόρητος πόνος τον ωδήγησε στο να απαρνηθή τήν αθανασία.Πώς το τραυματισμένο αυτό ον εθεραπεύθηκε και έγινε διδάσκαλος και εκπαιδευτής τῶν πενήντα μεγάλων ηρώων της Αργοναυτικής εκστρατείας; Θα ερμηνευθούν τα αρχέτυπα του Κενταύρου, τα βασανιστικά τραύματά του, ο τρόπος θεραπείας του, η διδασκαλία του και η κατάληξις της πορείας του θεραπευτού, που διαχρονικά παραμένει η ίδια. Ο φωτισμός της διάνοιας είναι ο μόνος τρόπος θεραπείας της ψυχής.Τα ονόματα των πρωταγωνιστών θα καθοδηγούν τήν πορεία της ερμηνείας του μύθου
.Αλτάνη, Συγγραφέας , Φιλόσοφος


2. «Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΟΜΑΔΑ : ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Η συμβολή της Σωματικής Συμβουλευτικής στο άτομο και στην ομάδα, ειδωμένα ως ένα σύστημα νοητικών, συναισθηματικών και σωματικών λειτουργιών
Το εργαστήριο περιλαμβάνει:
• Δομημένες ασκήσεις με το σώμα για καλύτερη επαφή με τον ψυχοσωματικό εαυτό μας.
• Τεχνικές χαλάρωσης, φόρτισης-εκφόρτισης
• Διαπροσωπικές ασκήσεις λεκτικού και μη λεκτικού περιεχομένου για επικοινωνία και ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης
• Δουλειά με την φαντασία, ως βήμα προς την δημιουργική πλευρά του ατόμου

Γκουρτσούλης Κωστής Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, trainer του Ε.Ι.Ν.Α.
Γολεμάτη Αναστασία τελειόφοιτη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας του Ε.Ι.Ν.Α.



3. « ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»


Θα συζητηθούν οι νέες προδιαγραφές του ρόλου του πατέρα σε αντιπαραβολή με πιο παραδοσιακά πρότυπα, οι αντιφάσεις που προκύπτουν για τους άνδρες και πώς αυτές επιτείνονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η επεξεργασία των παραπάνω θα γίνει τόσο με αυτοαναφορικές βιωματικές ασκήσεις όσο και με μελέτη περιπτώσεων.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι να εμπλουτίσει τους συμβούλους – συμμετέχοντες με ιδέες για τη διαχείριση μέσα στην συμβουλευτική πρακτική τους, των προκλήσεων που θέτει η οικονομική κρίση στην πατρότητα.
Ζιούβας Χρήστος,
MSc, CADC Ψυχοθεραπευτής-Οικογενειακός Θεραπευτής, Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων.


4. «ΑΠΩΛΕΙΑ, ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ»


Μέσα από τη σύνθεση προσεγγίσεων κυρίως της Gestalt, του Ψυχοδράματος και του Θεάτρου, με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχει ο καθένας μας για να αλλάξει τον τρόπο που βιώνει και κατ' επέκταση αντιμετωπίζει την απώλεια.

Θεοδώρου Έφη
Σύμβουλος ψυχικής Υγείας , Συνθετική ψυχοθεραπέυτρια






5. «Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ»

Μια πρόταση της προσέγγισής μας, για να μπορέσουν οι σύμβουλοι να συμβάλλουν στη διατήρηση αξιών και την αποτροπή της πλήρους κατάρευσης των ατόμων και του κοινωνικού ιστού, σε αυτή την εκπληκτικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην Ελλάδα, είναι: η προσωπική εμπλοκή. Η Μη Κατευθυντική Παρεμβατική προσέγγιση δίνει, ανέκαθεν, ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική εμπλοκή όχι μόνο του θεραπευόμενου αλλά και του ίδιου του θεραπευτή/ συμβούλου/ εμψυχωτή/ εκπαιδευτικού. Ο βαθμός εμπλοκής των δύο συμβαλλόμενων προσώπων στη διαδικασία της συμβουλευτικής,. Είναι ιδιαίτερα λεπτό θέμα. Εφαρμόζοντας την "ενεργητική ακρόαση" μέσα στο πλαίσιο της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικότητας εξασφαλίζουμε το maximun της αποτελεσματικότητας με το minimun του ρίσκου.
Κανακάκη Καίτη: Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια


6. ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΥΡΗΝΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΓΩ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ»

Θα εξερευνηθεί βιωματικά το φαινομενικά παράδοξο γεγονός ότι όταν ενισχύω τα όρια μου το αποτέλεσμα θα είναι, αντί για μια τάση εγωκεντρισμού και περιχαράκωσης στην ατομικότητα, να αφυπνιστεί από βαθιά μέσα μου μία ενόρμηση συνάντησης με τον άλλον. Προϋπόθεση αποτελεί ότι ταυτόχρονα παραμένω εστιασμένος στον Πυρήνα μου. Αυτή η ενόρμηση συνάντησης προέρχεται από ένα αρχέγονο ενστικτώδες επίπεδο, εμπεριέχει μέσα της ένα φυσικό αίσθημα εμπιστοσύνης προς το περιβάλλον και αποτελεί το θεμέλιο της υγιούς συνύπαρξης με τον άλλον. Το σεμινάριο βασίζεται στο σκεπτικό ότι η ζωή διέπεται από δύο κυρίαρχες Αρχές: Την Αρχή της Ενότητας και την Αρχή της Ατομικότητας, οι οποίες σε ιδανικές συνθήκες λειτουργούν συμπληρωματικά και σε ισορροπία μεταξύ τους χωρίς να αναιρεί η μία την άλλη.
Λάζαρης Στάθης: Ψυχολόγος - Σωματικός Ψυχοθεραπευτής με εξειδίκευση στην Νεο-ραϊχική μέθοδο RADIX, BODYDYNAMIC και θεραπευτής GESTALT.
7. «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα, επίκαιρη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, για την χειρότερη οικονομική , θεσμική, αλλά και κρίση αξιών που περνά η χώρα στη νεότερη ιστορία της και τις επιπτώσεις αυτών στην ψυχική μας υγεία.Πολλές απώλειες που δεν αναγνωρίζονται και δεν πενθούνται σε περιβάλλον κρίσης.Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε το πένθος για όλες αυτές τις απώλειες; Μπορούμε, μέσα από τη βίωση του πένθους, να προχωρήσουμε σε αναδιαπραγμάτευση αξιών, συνηθειών και του έως πρότινος τρόπου διαβίωσης μας; Υπάρχουν νέοι, εναλλακτικοί τρόποι θεώρησης και ανάπτυξης;
Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσω βιωματικών μεθόδων και ασκήσεων να έρθουν σε επαφή με τις πιθανές απώλειές τους στα πλαίσια της κρίσης και το παραγνωρισμένο πένθος που πιθανόν απορρέει από αυτές

Μπλίτσας Βασίλειος (Εισηγητής εργαστηρίου):
PgD, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής Ε.Ψ.Μ. Β. Ελλάδο
Δημητρακοπούλου Δήμητρα, (Εισηγήτρια 2η βοηθός): Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Προσωποκεντρική Θεραπεύτρια


8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Θα εξετάσουμε την κρίση των αξιών στην κοινωνία μας σήμερα, υπό το πρίσμα του "Κοινωνικού Ενδιαφέροντος" του Αλφρεντ Αντλερ, ως βασικού στοιχείου ανάπτυξης μιάς υγιούς προσωπικότητας μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Θα αναλύσουμε την χρήση των "Πρώτων Αναμνήσεων" ως διαγνωστικού και θεραπευτικού εργαλείου στη Συμβουλευτική καθώς και την θεωρία "Προσωπικότητα και Προτεραιότητες". Η παρουσίαση περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική ανάλυση.

Νίκα Ευγενία,
Β.Α. Ψυχολογίας, Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αντλεριανής Ψυχολογίας (ΕΕΑΨ)



9. «COACHING: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

• Τι είναι coaching;
• Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς μέσα μας.
• Ανεβαίνοντας τη σκάλα της προόδου
• The Coaching Game
Το coaching, είναι ένας τρόπος που αυξάνει την αυτοεπίγνωση, μεγιστοποιεί το προσωπικό και επαγγελματικό δυναμικό του ανθρώπου, διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη, ενσταλάζει ελπίδα και δίνει ώθηση στη δράση. Μέσα από βιωματικό τρόπο θα κατανοήσετε πότε και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί το coaching. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε είναι βοηθητικό να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές, να μπορούμε να τις βλέπουμε και να τις «ακούμε».
Παπατριανταφύλλου Ελένη-Ολγα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Coach, Συνθετικη Ψυχοθεραπεύτρια,Trainer


10. «ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ»
Η Μη Κατευθυντική Παρέμβαση του Michel Lobrot (ή N.D.I):
-Είναι συμβατή με τις αρχές της μη-κατευθυντικότητας ως προς τη στάση του εμψυχωτή και τον θεραπευτικό στόχο-Έχει άμεσο στόχο της την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την εξέλιξη του, μέσα από την συγκινησιακή εμπειρία και το βίωμα
-Επικεντρώνεται στις επιθυμίες των ατόμων και στο άκουσμα τους και οδηγείται από αυτές
-Λειτουργεί με κέντρο τον άνθρωπο και την ιστορία του και γνώμωνα το «εδώ και τώρα»
-Είναι θετικά παρεμβατική αφού προτείνει τρόπους και συνοδεύει το άτομο στην συγκινησιακή εμπειρία με στόχο την συνειδητοποίηση, την ψυχική ανάταση και την ανάδειξη της επιθυμίας
-Λειτουργεί το ίδιο καλά σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, σε παιδαγωγικά όσο και ψυχοθεραπευτικά πλαίσια και είναι συμβατή με παιδιά, εφήβους και ενήλικες
Προϋπόθεση για συμμετέχοντες: να φορούν άνετα ρούχα -
Πατεράκη Νεκταρία, Πτυχιούχος Ψυχολογίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Προσωποκεντρικής και NDI κατεύθυνσης
Στουρνάρας Αριστείδης, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, Ψυχοθεραπευτής Παρεμβατικής Μη Κατευθυντικής (NDI ) κατευθυνσης
11. «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ»
Εργασία σε μικρές ομάδες.
Ως σύμβουλοι στα γραφεία μας ή στα πλαίσια που εργαζόμαστε, καλούμαστε καθημερινά να υποστηρίξουμε άτομα και οικογένειες που βάλλονται πολλαπλά από τη κρίση σε οικονομικό, κοινωνικό ή ηθικό επίπεδο . Εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους ή μειώνονται αποδοχές τους , έφηβοι θυμωμένοι στο σπίτι ή στο σχολείο , οικογενειακές σχέσεις που κρατιόντουσαν επιφανειακά στο υλικό επίπεδο τινάζονται στον αέρα, μικρές ή μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση που μεταφέρεται στις οικογενειακές σχέσεις, συμπώματα κατάθλιψης και θέματα διαχείρησης θυμού, διακοπή θεραπευτικών συμβολαίων εξ΄αιτίας οικονομικών δυχερειών μαζί με άλλα θέματα - περιστατικά που θα προκύψουν από την ομάδα ,θα επιχειρήσουμε στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου να διαπραγματευτούμε σε μικρές ομάδες. Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας , να ανταλλάξουμε εμπειρίες, συναισθήματα αλλά και να εμπλουτίσουμε τις τεχνικές και μεθόδους μας απέναντι στα αγωνιώδη αιτήματα πελατών μας.
Ρέππα Ειρήνη (συντονισμός εποπτεία),
Συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια, σύμβουλος σταδιοδρομίας
Γεννηματά Τερέλλα (συντονίστρια επι μέρους ομάδων), Ψυχολόγος, σύμβουλος οικογένειας
Μπεντέβη Αναστασία, (συντονίστρια επι μέρους ομάδων),Κοινωνιολογος, σύμβουλος σχέσεων και οικογένειας

12. «ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΠΩΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»
Στα ανθρώπινα συστήματα κάθε μετάβαση σε άλλη φάση προκαλεί ανισορροπία, δηλαδή κρίση. Τότε εμφανίζεται ένα μέλος τους ως ‘επίσημος ασθενής’, που σαν «από μηχανής Θεός» προσανατολίζει σε νέα ισορροπία, μέσω ‘Θεραπείας’ για όλους. Σε αυτή την δυναμική της μετάβασης εντάσσεται και η τρέχουσα οικονομική κρίση, που μετατρέπεται σε γενική κρίση και κρίση αξιών. Η κοινωνία καλείται να υπερβεί την θαλπωρή του Ελληνικού ‘γονεϊκού’ συστήματος για να επιτύχει την ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό μεγασύστημα, που απαιτεί υπέρβαση της οικογενειοκρατίας και εκτεταμένη κοινωνική ευθύνη. Στο βιωματικό εργαστήρι ‘Συστημικής Αναπαράστασης’ (βλέπε: www.anaparastasi.gr), θα διερευνήσουμε, κατόπιν αιτήματος των συμμετεχόντων, οικογενειακό σύστημα σε μετάβαση-κρίση (π.χ. ενηλικίωση μελών, γάμος, διαζύγιο, τεκνοποίηση κτλ.). Μετά θα συζητήσουμε τα συμπεράσματα και βιώματά μας σε σχέση με την οικογένεια, την κρίση αξιών αλλά και το μεγασύστημα Ελλάδα σε μετάβαση προς Ευρώπη.
Δρ Σταυρόπουλος Δημήτρης: Κοινωνιολόγος, Ψυχολόγος, Συστημικός Θεραπευτής EFTA, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης (Ε.Ι.Ν.Α)
13. «ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ……»
Η εξερεύνηση και αποκωδικοποίηση των ονείρων μακρυά από ερμηνείες και φροϋδικά μονοπάτια είναι μια βαθειά ψυχοθεραπευτική εργασία που τελείται με αρωγό την έκφραση σε μια ομάδα. Το μη κατευθυντικό ψυχόδραμα είναι μια ανθρωπιστική ψυχοθεραπευτική τεχνική βασισμένη στο παιχνίδι των ρόλων (role play) , που επιδιώκει τη θεατρική εκδραμάτιση (acting) ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων, ψυχικών συγκρούσεων, βιωματικών στιγμών των ατόμων μιας ομάδας. Εξ ορισμού βασίζεται στην μέθοδο της μη κατευθυντικής παρεμβατικότητας του Michel Lobrot (N.D.I.). και το ψυχόδραμα του Moreno. Ο Lobrot εξέλιξε το αυθόρμητο ψυχοδραματικό θέατρο του Moreno και το ανέδειξε σε βασικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο εντάσσοντας το στην θεραπευτική διαδικασία της ομάδας σαν αναπόσπαστο κομμάτι της. Με αυτό το όχημα η ομάδα εργάζεται με βάση τα όνειρα που διηγούνται οι συμμετέχοντες. Έτσι συμμετέχει αυθόρμητα στο ονειρόδραμα, όπως μας αρέσει συχνά, να το αποκαλούμε στην ομάδα.
προϋπόθεση για συμμετέχοντες: Να φέρουν και να διηγηθούν ένα όνειρο τους στην ομάδα και να φορούν άνετα ρούχα
Στουρνάρας Αριστείδης, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, Ψυχοθεραπευτής Παρεμβατικής Μη Κατευθυντικής (NDI ) κατεύθυνσης
Πατεράκη Νεκταρία, Πτυχιούχος Ψυχολογίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Προσωποκεντρικής και NDI κατεύθυνσης.


14. «ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ»
Όλοι μας, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε απώλεια απώλειες σε φυσικό, ψυχικό - συναισθηματικό ή πνευματικό επίπεδο και συχνά η απώλεια αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας προσωπικής κρίσης. Η απώλεια και κατ’ επέκταση και η κρίση συνδέεται με τη δυσκολία που έχουμε ως ανθρώπινα όντα να προσεγγίσουμε μία τέτοια κατάσταση και τη διάθεσή μας να την 'υπερκαλύψουμε', συχνά αφήνοντας 'κενά' αγεφύρωτα στον ψυχισμό μας. Το βιωματικό εργαστήριο «Βιώνοντας την απώλεια» έχει ως στόχους να μας βοηθήσει:
• Να προσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στην απώλεια
• Να ανιχνεύσουμε τα συναισθήματα και τις στάσεις με τα οποία αυτή μας τροφοδοτεί
• Να επεξεργαστούμε συμπεριφορές που μας έχει προσδώσει
• Να αποφασίσουμε αν αυτές αποτελούν επιλογή μας
• Να αναζητήσουμε άλλες πιθανές δημιουργικές στάσεις και συμπεριφορές

Σφέτκου Μαρία, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικός , Επιμορφωτής Ενηλίκων
15. «ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

ΤΙ χρειάζεται ένας έφηβος για να αξιοπίσει της ικανοτητές του και να ειναι ευτυχισμένος; Πως μπορεί να αναλάβη υπεύθυνα τον ρόλο του στην κοινωνία και να δημιουργήσει ενα ισορροπημένο, υγειές περιβάλλον με αξίες; Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν για τα περίπου 40 προσόντα ανάπτυξης, τα οποία ορίζονται από το Ινστιτούτο Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Minnesota και το Ινστιτούτο Κοινοτικής και Εφηβικής Ανθεκτικότητας (ICAR-US) ως απαραίτητα για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Κατανοούμε τους παράγοντες που οδηγούν στη θετική νεανική ανάπτυξη έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι μας από κοινού -γονείς, δάσκαλοι και μέλη της κοινότητας- να καθιερώσουμε το αναγκαίο δίκτυο υποστήριξης για να ενθαρρύνουμε τη νεολαία ν’ αναπτύξει τις αξίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που ελαχιστοποιούν τις υψηλού κινδύνου συμπεριφορές και μεγιστοποιούν την ανθεκτικότητα και την επιτυχία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής!
Φρούστη-Βρυνιώτη Ελένη, M.Ed, M.A.Κλινικη Ψυχολογια


ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ

«Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»

Συμμετέχουν:

Συντονίστρια: Μιχαηλίδου Ειρήνη
ΜSc Συμβουλευτικης Ψυχολογιας, ΒΑ Βιολογιας

1. Ιωσηφίδη Πόλλυ
Προσωποκεντρική Σύμβουλος/Ψυχοθεραπεύτρια - Πρόεδρος του Institution for Counselling & Psychological Studies – ICPS

2. Κόμη Μαριλένα
Ψυχοπαιδαγωγός-Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.)

3. Μιχαλοπούλου Σοφία
Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια,ζωγράφος

4. Πεπελάση Μαριέττα
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: