Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου

Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!

AddThis Smart Layers

welcome

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Dr Daniel J. Siegel

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα:

"Όταν νιώθει το Μυαλό και σκέφτεται η Καρδιά"

Με καλεσμένο ομιλητή τον
Dr Daniel J. Siegel
ψυχίατρο-νευροβιολόγο

Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2009 09.00 – 19.00

στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ - Εκπαιδευτήρια Δούκα
(Τέρμα οδού Σωρού, Παράδεισος Αμαρουσίου

Δικαίωμα συμμετοχής: 100,00 ευρώ - Εκπαιδευόμενοι, φοιτητές: 50,00 ευρώ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ
ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Στη σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότερες φωνές από πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία επισημαίνουν την ανάγκη για μια ολιστική και συνθετική προσέγγιση των κοινωνικών –και όχι μόνο– φαινομένων. Φαίνεται πια σχεδόν βέβαιο ότι καμία μεμονωμένη και περιχαρακωμένη θεωρία, όσο φιλόδοξη κι αν είναι, δεν μπορεί να περιγράψει και να ερμηνεύσει ικανοποιητικά την πολύπλοκη και ραγδαία μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα.
Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, έχοντας δημιουργηθεί στη βάση μιας συνθετικής προσέγγισης, προσφέρει για περισσότερο από 25 χρόνια εκπαίδευση, θεραπεία και έρευνα στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την καθημερινή επαφή με επαγγελματίες του χώρου, εκπαιδευόμενους, γονείς και άλλες κοινωνικές ομάδες, ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη για περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση και επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει ανοιχτές εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, από πολλά και διαφορετικά πεδία των ευρύτερων ανθρωπιστικών επιστημών, με στόχο να ανοίξει και να διευρύνει το διάλογο γύρω από την προσπάθεια σύνθεσης και αξιοποίησης, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, πεδίων όπως η ψυχοθεραπεία, η οικογενειακή θεραπεία, οι νευροεπιστήμες, η διασυνδετική ιατρική κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή με το πλούσιο συγγραφικό έργο των εκάστοτε προσκεκλημένων μας, θα εκδοθούν μέσα από τη σειρά του Εργαστηρίου «Ανθρώπινα Συστήματα» ορισμένα από τα σημαντικότερα βιβλία τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09.00-09.30 Προσέλευση
09.30-10.00 Άνοιγμα Ημερίδας: Χ. Κατάκη - Χαιρετισμοί
10.00-12.00 ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - Εισήγηση: Dr Daniel J. Siegel
"Νους υγιής σε σχέσεις υγιείς: Πώς οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο νους και ο εγκέφαλος συνδιαμορφώνουν αυτό που είμαστε"
Ο Dr Siegel, αφήνοντας πίσω τις άγονες διχοτομήσεις γονιδίων-περιβάλλοντος και τη βιολογική αιτιοκρατία, προτείνει μια νέα θεώρηση κατανόησης του ανθρώπου. Συγκεντρώνοντας τα πορίσματα των νευροεπιστημών για τη λειτουργία της μνήμης, των συναισθημάτων και την οργάνωση του εγκεφάλου μας μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τις γνώσεις μας για τους πρώιμους συναισθηματικούς δεσμούς στην οικογένεια, καταλήγει στη συνθετική του προσέγγιση που ονόμασε διαπροσωπική νευροβιολογία (interpersonal neurobiology).
Σχολιασμός: Ανδρουτσοπούλου Α., Καλαρρύτης Γ., Μπαφίτη Τ., Στυλιανούδη Λ.
12.00.13.00 Συζήτηση με το κοινό – Κλείσιμο πρωινής συνεδρίας
13.00-14.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (ελαφρύ γεύμα)
14.30-18.30 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
14.30-16.00 Εισήγηση: Dr Daniel J. Siegel
"Εμπλουτίζοντας το γονεϊκό ρόλο με τα ευρήματα των νευροεπιστημών"
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συναισθηματική σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ γονέων-παιδιών, ο Dr Siegel υποστηρίζει ότι η επιτυχία της περνάει μέσα από την αυτογνωσία του γονέα. Έτσι, το να είσαι γονέας δεν είναι απλώς ένας ρόλος, αλλά μέρος αυτού που είσαι ως άνθρωπος. Στην εισήγησή του θα διερευνήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών, παρουσιάζοντας, θεωρητικά και πρακτικά, τρόπους για την ανάπτυξη σχέσεων ασφαλούς βάσης μεταξύ παιδιών και γονέων.
Σχολιασμός: Αντωνίου Π., Βερβενιώτης Σ., Ζιούβας Χ., Κατάκη Λ., Πολυχρόνης Π.
Συζήτηση με το κοινό
16.00-16.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (καφές)
16.30-18.00 Εισήγηση: Dr Daniel J. Siegel
«Διαπροσωπική Νευροβιολογία και ψυχοθεραπεία Ένα συνθετικό πλαίσιο για την προώθηση της θεραπευτικής αλλαγής»
Ο Dr Siegel παρουσιάζει πώς η ψυχοθεραπεία διαμορφώνει τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Με άξονα τις θεωρητικές του θέσεις, παρουσιάζει συγκεκριμένες πρακτικές για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικότερης θεραπευτικής σχέσης, η οποία αποτελεί το βασικότερο μοχλό της θεραπευτικής αλλαγής.
Σχολιασμός: Ζώτος Α., Κίσσας Γ., Σιγάλα Γ., Τοδούλου Μ.
Συζήτηση με το κοινό
18.00-19.00 Σύνθεση – Απολογισμός ΗμερίδαςΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Επιστημονική Επιτροπή Οργανωτική Επιτροπή

Κατάκη Χ. (πρόεδρος) Σταματάκη Μ. (υπεύθυνη)
Ανδρουτσοπούλου Α.
Βερβενιώτης Σ.
Ζιούβας Χ.
Ζώτος Α.
Καλαρρύτης Γ.
Κίσσας Γ.
Μαριδάκη-Κασσωτάκη Κ.
Μπαφίτη Τ.
Μπογδάνης Γ.
Πλατάκη Μ.
Πολυχρόνης Π. Γραμματεία
Πυρουνάκη Μ. Χαΐτογλου Σ. (υπεύθυνη)
Σιγάλα Γ. Σούλαρη Ε.
Τοδούλου Μ. Πατσαμάνη Μ.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Για την εγγραφή σας στην Ημερίδα μπορείτε, εναλλακτικά:

1. Να δηλώσετε τηλεφωνικά ή μέσω e-mail την εγγραφή σας, καταθέτοντας συγχρόνως το ποσό συμμετοχής στο λογ/σμό του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων: ALPHA BANK 987-002002000826. Το καταθετήριο, όπου θα πρέπει να αναγράφεται το όνομά σας και η ταχυδρομική σας διεύθυνση, αφού το βγάλετε φωτοτυπία, το στέλνετε στο fax του Εργαστηρίου: 210-8062113.
2. Να εγγραφείτε απευθείας στη Γραμματεία του Εργαστηρίου: Κονίτσης 33, Μαρούσι.
3. Να κάνετε την εγγραφή σας επιτόπου, κατά τη διάρκεια προσέλευσής σας στην Ημερίδα.

Σημείωση: Συστήνουμε να προτιμήσετε τις δύο πρώτες εναλλακτικές εγγραφής, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της προσέλευσής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Εργαστηρίου: Τηλ.: 210 8063665, 6129290, Fax: 210-8062113 (Δευτέρα-Τετάρτη, 10.00-17.00, Πέμπτη-Παρασκευή, 14.00-20.00).
E-mail: Lshr@otenet.gr, Site: www.ergastirio.eu.
Δημοσίευση σχολίου