AddThis Smart Layers

welcome

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Πέντε καλύτερες ερωτήσεις απο το " πώς ήταν σήμερα το σχολείο"

Tις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν αρχίσει τη νέα σχολική τους χρόνια, με την αρχή της επαγγελματικής σαιζόν να ξεκινά και αυτή και το καλοκαίρι να έχει φύγει πια για τα καλά. Είτε νευρικοί είτε περιχαρείς, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, οι γονείς σε όλο τον κόσμο θα είναι πρόθυμοι να ακούσουνε το πώς πήγαν οι πρώτες ημέρες των παιδιών τους στο σχολείο και πώς πήγαν αυτές οι πρώτες ημέρες και ώρες. Η απορία τους λοιπόν συνοψίζεται στην ερώτηση

"Γεια σου, γλυκιά μου. Πώς ήταν η μέρα σου;"

Δεν είναι μια κακή ερώτηση, φυσικά., δείχνει  ότι σας ενδιαφέρει και  είστε έτοιμοι να ακούσετε και ανοιχτοί. Είναι όμως (σχετικά) αορίστη ερώτηση υπό την έννοια ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα ναι ή όχι, αλλά μπορεί μπορεί να αποτελέσει  και μια καλή βάση για μια ωραία κουβέντα.

Ίσως χρειαστούν και κάποιες ενισχύσες, όμως. Ειδικά αν το παιδί σας έχει την τάση να απαντά «Καλή» ή «εντάξει» χωρίς επεξεργασία,
Έτσι, με το  "Πώς ήταν η μέρα σου." μπορούμε να ανοίξουμε την κουβέντα. αλλά αν νομίζετε ότι σας βγάζει σε αδιέξοδα, ίσως χρειαστεί να εμβαθύνουμε.

Δοκιμάστε:

1) Πες μου μια λέξη που θα χρησιμοποιούσες για να περιγράψεις τη σημερινή ημέρα;

2) Μήπως κάτι σε εξέπληξε σήμερα;

3) Πώς ήταν η σημερινή ημέρα διαφορετική από χθες;

4) Για τι πράγμα σας μίλησε περισσότερο σήμερα ο δάσκαλος;

5) Με ποιόν πέρασες τον περισσότερο χρόνο σήμερα;

Φυσικά, όσο μεγαλύτερο  είναι το παιδί σας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να μιλήσετε αναλυτικότερα για την ημέρα του. Έχοντας καθημερινές συζητήσεις σχετικά με το πότε βοήθησαν ή βοηθήθηκαν από άλλους, αυτό που τους ανησυχεί, τι τους έκανε να αισθάνονται υπερήφανοι, αυτό που τους έκανε ευτυχισμένους / λυπημένους / θυμωμένους / φοβισμένους ή το τι έμαθαν ακαδημαϊκά είναι όλα σημαντικές κουβέντες που μπορούν να γίνουν στο τραπέζι ή και μετά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: