AddThis Smart Layers

welcome

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: "www.klinikiagiosloukas.gr"

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Είναι η παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που περιστασιακά παρουσιάζεται στους περισσότερους ανθρώπους, ιδίως μεταγευματικά.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, υπάρχει μια σειρά αμυντικών μηχανισμών που αποτρέπουν την εκτεταμένη παλινδρόμηση γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα η παλινδρόμηση αυτή να μην προκαλεί προβλήματα στον οισοφάγο.


Τί είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ);Είναι η χρόνια πεπτική νόσος που προκαλείται όταν η ποσότητα του γαστρικού υγρού -ή περιστασιακά και της χολής -που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο υπερβαίνει την ικανότητα άμυνας του οισοφάγου. Αυτό προκαλεί επίμονα συμπτώματα, με ή χωρίς βλάβη του βλεννογόνου, της εσωτερικής δηλαδή επιφάνειας, του οισοφάγου.


Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η ΓΟΠΝ;
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Εμφανίζεται σαν κάψιμο στο στήθος πίσω από το στέρνο, συνήθως μετά τα γεύματα. Μοιάζει πολύ με τον πόνο της στηθάγχης, γι’ αυτό οι ασθενείς συχνά (και σωστά) εξετάζονται πρώτα από καρδιολόγο. Μαζί με τον πόνο μπορεί να υπάρχουν έντονες ερυγές (ρεψίματα) με ανάρροια όξινου υγρού και δυσκολία στην κατάποση του φαγητού. Πολύ συχνά, όμως, τα συμπτώματα αφορούν άλλα οργανικά συστήματα. Μπορεί δηλαδή η νόσος να εκδηλωθεί μεχρόνιο βήχαβραχνή φωνή ή βουίσματα στα αυτιά, λόγω παλινδρόμησης του γαστρικού υγρού προς το αναπνευστικό σύστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πόσο συχνή είναι η νόσος;
Η νόσος είναι πολύ συχνή. Περίπου 7% του γενικού πληθυσμού έχει καθημερινά επεισόδια συμπτωματικής παλινδρόμησης. Περίπου το 20-40% αυτών έχει πραγματική ΓΟΠΝ. Από αυτούς, οι μισοί θα εμφανίσουν και οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου), ενώ το 20% των ασθενών με ΓΟΠΝ θα χρειαστεί τελικά χειρουργική θεραπεία.

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν σε ΓΟΠΝ;
Ο συχνότερος προδιαθεσικός παράγοντας είναι η διαφραγματοκήλη. Πρόκειται για μια κατάσταση που ουσιαστικά καταργεί τον μηχανισμό που προστατεύει τον οισοφάγο από την παλινδρόμηση προς αυτόν περιεχομένου του στομάχου. Ετσι, τα επεισόδια παλινδρόμησης είναι πιο συχνά, αλλά και παρατεταμένα σε διάρκεια.

Αλλος παράγοντας που προδιαθέτει σε ΓΟΠΝ είναι η παχυσαρκία. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια βάρους συνήθως αρκεί για την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τέλος, άλλες καταστάσεις που προδιαθέτουν σε ΓΟΠΝ είναι η κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το πεπτικό έλκος, καθώς και ορισμένα φάρμακα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ΓΟΠΝ;
Η ΓΟΠΝ είναι αρκετά επικίνδυνη. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα) και βαριές επιπλοκές, όπως στένωση, έλκη ή αιμορραγία στον οισοφάγο. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι προκαλεί μια ειδική μεταπλασία (αλλαγή του είδους των κυττάρων) του οισοφάγου που χαρακτηρίζεται ως οισοφάγος Barre, η οποία είναι προκαρκινωματώδης κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο ασθενής που έχει συμπτώματα ΓΟΠΝ;
Καταρχήν να επισκεφτεί τον χειρουργό του ή τον γαστρεντερολόγο του, ο οποίος θα τον υποβάλει σε μια σειρά εξετάσεων, αφενός για να διαγνώσει εάν όντως πάσχει από ΓΟΠΝ και αφετέρου για να αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας.

Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας που υπάρχουν;
Αρχικά, ξεκινάμε με συντηρητικά μέτρα. Απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος, μικρά και συχνά γεύματα, όχι κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, άνετα ρούχα. Αν αυτά δεν αποδώσουν, προχωρούμε σε ειδική φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, σε χειρουργική θεραπεία.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται επέμβαση;
Καταρχήν, ασθενείς στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει ή ασθενείς που δεν μπορούν να την ανεχθούν ή εμφανίζουν επιπλοκές από αυτή. Επίσης, ασθενείς που έχουν βαριά φλεγμονή στον οισοφάγο. Τέλος, ασθενείς νέοι σε ηλικία, καθώς και ασθενείς που τα κύρια συμπτώματά τους είναι από το αναπνευστικό (βήχας ή βραχνάδα), καθώς τα συμπτώματα αυτά συνήθως δεν υποχωρούν με την φαρμακευτική θεραπεία.

Πλεονεκτεί η χειρουργική έναντι της φαρμακευτικής θεραπείας;
Θα λέγαμε, μάλλον, ότι η μία μέθοδος συμπληρώνει και βοηθάει την άλλη. Η φαρμακευτική θεραπεία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του οξέος που παράγει το στομάχι. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι περισσότερο βλαπτική για τον οισοφάγο είναι η παλινδρόμηση χολής, που είναι αλκαλική (βάση) και η οποία, όχι μόνο δεν περιορίζεται με την φαρμακευτική θεραπεία, αλλά επιδεινώνεται, αφού δεν εξουδετερώνεται από το γαστρικό οξύ. Την κύρια αυτή αδυναμία της φαρμακευτικής θεραπείας στους ασθενείς με παλινδρόμηση χολής αντιμετωπίζει η χειρουργική που αποτρέπει την παλινδρόμηση όλων των υγρών προς τον οισοφάγο.

Ποιες χειρουργικές θεραπείες εφαρμόζονται σήμερα;
Η χειρουργική θεραπεία της ΓΟΠΝ είναι η θολοπτύχωση. Η επέμβαση περιλαμβάνει τη χρήση του θόλου του στομάχου για τη δημιουργία μιας μανσέτας γύρω από το τελικό τμήμα του οισοφάγου (βλ. εικόνα), η οποία λειτουργεί ως βαλβίδα και αποτρέπει την παλινδρόμηση.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές (π.χ. Nissen, Toupet), οι οποίες διαφέρουν ως προς το εάν η πτύχωση είναι πλήρης (κατά 360ο) ή μερική (κατά 270ο). Η επιλογή της καταλληλότερης γίνεται κατά περίπτωση από τον χειρουργό. Σήμερα, η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, χωρίς δηλαδή μεγάλες τομές. Είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου. Η συνολική διάρκεια νοσηλείας είναι λιγότερο από 24 ώρες. Ο ασθενής σιτίζεται και κινητοποιείται αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ το ίδιο βράδυ μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.




Πηγή:www.klinikiagiosloukas.gr 

'via Blog this'

Δεν υπάρχουν σχόλια: