AddThis Smart Layers

welcome

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χειρότερη σωματική κατάσταση για τους εγκληματίες Η παραβατική συμπεριφορά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνθρωποι που στη ζωή τους κατ’ επανάληψη αψηφούν το νόμο και έχουν παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά, δεν διαταράσσουν μόνο το κοινωνικό «σώμα,» αλλά και τον δικό τους οργανισμό, με συνέπεια να έχουν χειρότερη υγεία, σύμφωνα με νέα βρετανο-αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Criminal Behavior and Mental Health.


Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κάρντιφ στην Ουαλία και Τέξας στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Σέφερντ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 400 ανδρών και διαπίστωσαν ότι η υγεία των υπότροπων παραβατών επιδεινωνόταν συνήθως μετά τα 40 έτη τους. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο ως μεσήλικες και ακόμα ήταν 13 φορές πιθανότερο να μείνουν ανάπηροι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Από το δείγμα των 400 ατόμων που μελετήθηκαν, το 62% δεν είχε παραβεί ποτέ το νόμο, το 24% μόνο στην εφηβεία, ενώ το 14% ήταν κατ' επανάληψη  παραβάτες.


Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κατ' επανάληψη παραβάτες του νόμου όταν ήταν νέοι, στην εφηβεία  και μέχρι τα 30 έτη περίπου, είχαν γενικά καλύτερη υγεία από τον μέσο όρο, εκδήλωναν λιγότερες ασθένειες, επισκέπτονταν πιο αραιά το νοσοκομείο και γενικότερα επιδείκνυαν καλύτερη σωματική κατάσταση σε σχέση με τους νομιμόφρονες συμπολίτες τους. Όμως σταδιακά αυτή η εικόνα αλλάζει, με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 48 ετών όσοι είχαν παραβατική συμπεριφορά καθ' υποτροπή, να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη πενταετία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.


«Σε νεαρότερη ηλικία, οι παραβάτες φαίνεται να είναι υγιέστεροι από πολλές απόψεις σε σχέση με όσους δεν παραβαίνουν το νόμο. Όμως όταν εισέρχονται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται οι συνέπειες για την υγεία τους από το μέχρι τότε τρόπο ζωής τους», εξηγεί  ο Δρ Σέφερντ.


Όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς αποδίδεται αυτό, αλλά εκτίμησε ότι παίζει ρόλο η πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όσων ρέπουν στην εγκληματικότητα, καθώς αυτή οδηγεί ευκολότερα σε τραυματισμούς και ατυχήματα. Είναι πάντως σίγουρο, επεσήμανε, ότι «όσοι συνεχίζουν να παραβαίνουν το νόμο κατ' επανάληψη ως ενήλικες, κινδυνεύουν περισσότερο από κακή υγεία σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού, ακόμα και σε σχέση με αυτούς που παρέβησαν το νόμο ως έφηβοι, αλλά μετά σταμάτησαν».
health.in.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: