AddThis Smart Layers

welcome

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

in.gr - Τα αντιβιοτικά πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας - Υγεία - Ειδήσεις - Επιστημονικές Εξελίξεις

in.gr - Τα αντιβιοτικά πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας - Υγεία - Ειδήσεις - Επιστημονικές Εξελίξεις

Λονδίνο
Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών φαίνεται πως έχει ακόμα μια -πιο απρόσμενη- παρενέργεια, πέρα από τη σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια νέα διεθνής έρευνα ενισχύει τις υποψίες ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών συμβάλλει στην «επιδημία» της παχυσαρκίας.

Τα αντιβιοτικά ανατρέπουν την ισορροπία στο «οικοσύστημα» του εντέρου, μειώνοντας την παρουσία των «καλών» μικροοργανισμών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, καθώς διασπούν τις τροφές. Η ανατροπή των βακτηριακών ισορροπιών εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών πιθανώς επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους, που παίρνουν έτσι ευκολότερα κιλά, ιδίως όταν τρώνε παραπάνω και ασκούνται σωματικά πολύ λίγο.

Η τελευταία έρευνα έγινε από επιστήμονες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Meta-IHT, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι διακρίνονται, όπως συμβαίνει και στις ομάδες αίματος, σε τρεις διακριτούς «εντερικούς τύπους», ανάλογα με τα είδη βακτηρίων που φιλοξενούν.

Η νέα μελέτη, που χρησιμοποίησε μια παρόμοια τεχνική καταγραφής των βακτηριακών γονιδίων στο ανθρώπινο έντερο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεπτοί άνθρωποι έχουν συνήθως πιο πλούσια (πιο διαφοροποιημένη) κοινότητα βακτηρίων σε σχέση με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Η έρευνα ενισχύει την -επίμαχη ακόμα- θεωρία ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους να παχαίνουν, επειδή εξοντώνουν ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό τους.

«Είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Στανισλάβ Ντούσκο Έρλιχ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας. «Αυτό που ανακαλύψαμε, είναι ότι διαφέρουν οι βακτηριακές κοινότητες στο έντερο των λεπτών και των παχύσαρκων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαταραχή αποτελεί την αιτία ή τη συνέπεια της παχυσαρκίας».

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και άλλα ζώα έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου, στην χρήση των αντιβιοτικών και στην αύξηση του λίπους στο σώμα, όμως μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήταν διστακτικοί να περιλάβουν και τους ανθρώπους σε αυτή τη συσχέτιση.

Όμως η νέα μελέτη δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την εντερική χλωρίδα 177 ανθρώπων, από τους οποίους 55 ήταν λεπτοί και οι υπόλοιποι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αρκετοί από τους τελευταίους είχαν περίπου 360.000 βακτηριακά γονίδια, δηλαδή 30% έως 40% λιγότερα από τον συνήθη αριθμό των 600.000 βακτηριακών γονιδίων.

Κατά μέσο όρο, στην εντερική χλωρίδα ζουν κάθε στιγμή περίπου 160 διαφορετικά είδη μικροβίων, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 1.000. Το υγιές ανθρώπινο έντερο περιέχει συνολικά κάπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα μικροοργανισμών, δεκαπλάσια από τα 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος. Τα μέλη μιας οικογένειας τείνουν να έχουν παρόμοια «οικοσυστήματα» εντερικών βακτηρίων.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: