AddThis Smart Layers

welcome

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Nielsen: Εργασιακή ασφάλεια και οικονομία οι μεγάλες ανησυχίες των Ελλήνων — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία στη «μετά μνημόνιο» εποχή αποτυπώνει η παγκόσμια έρευνα της Nielsen για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εργασιακή ασφάλεια και η oικονομία παραμένουν οι δυο μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων, με ποσοστά που καταγράφονται μάλιστα να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (43% και 38%, αντίστοιχα).

«Η ανεργία και η Οικονομία επηρεάζουν σε βάθος την ελληνική κοινωνία, καθώς όλο και λιγότεροι καταναλωτές έχουν διαθέσιμα χρήματα για αγορές», σχολίασε η Ματίνα Μπάδα, Περιφερειακή Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Nielsen. «Οι καταναλωτές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα περικοπής των εξόδων τους, κόβοντας πρώτα από τα ρούχα και τη διασκέδαση εκτός σπιτιού».

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, πάνω από ένας στους τέσσερις ερωτώμενους (28%) δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι 21%. Επιπλέον, όσοι από τους Έλληνες συνεχίζουν να διαθέτουν χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, τα χρησιμοποιούν, σε μεγάλο βαθμό, για την αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών.

Σχεδόν, το σύνολο των Ελλήνων (94%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (77%), καθώς και για την αγορά νέων ρούχων (73%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (66%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην περιορισμένη αγοραστική δύναμή του.

Τα ευρήματα για την Ευρώπη
Η Ευρώπη αποτελεί την πλέον απαισιόδοξη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Nielsen.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης ανέβηκε δύο μονάδες, το α΄ τρίμηνο του 2011 και έφτασε τις 92. Αυτή η μικρή άνοδος προέρχεται, κυρίως, από τις περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, που αποτελούν τις πλέον αισιόδοξες περιοχές του πλανήτη, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου ο δείκτης της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υπέστη σημαντική πτώση, το τελευταίο διάστημα.

Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται πάνω από αυτή τη βάση, με 107 και 106 μονάδες, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 73 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 85 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες.

Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία, ενώ εννέα στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη να παραμένει, το α΄ τρίμηνο του 2011, στις 131 μονάδες και να την ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με 118 και η Ινδονησία με 116.

Στην Ευρώπη, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη συνέχισε να πέφτει σε 18 από τις 28 χώρες, με 11 από αυτές να σημειώνουν το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Για την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Νορβηγία, πρώτη φορά, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βρέθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Ειδικά, η Πορτογαλία (39 μονάδες), η Ουγγαρία (41), η Ελλάδα (45) και η Ρουμανία (46), κατέχουν τις τέσσερις τελευταίες θέσεις, παγκοσμίως, στην έρευνα της Nielsen.

Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη τη δύναμη της οικονομίας της και τη μείωση της ανεργίας, κατάφερε σε ένα χρόνο να αυξήσει την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη της κατά 18 μονάδες και να βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της με 92. Η Αυστρία έφτασε και αυτή στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό της με 97 μονάδες. Ωστόσο, η Ελβετία είναι η χώρα που παραμένει σταθερά η πιο αισιόδοξη της Ευρώπης με 110 μονάδες.

Προβληματισμός καταναλωτών για ενδεχόμενες αυξήσεις
Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών, το α΄ τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ενώ για την Ευρώπη, πρώτη ανησυχία είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: